Proxmox serisinin ilk bölümünde sizlere Proxmox hypervisor kurulumunu gösterdik. Bu bölümde, sanal makinelerin oluşturulması ve kullanılması da dahil olmak üzere Proxmox’un nasıl kullanılacağına ilişkin genel bir bakış sunacağız.
Söylemeye gerek yok, onunla bir VM oluşturmak için önce Proxmox’u kurmuş olmanız gerekir.
1. Adım: İstenen Linux dağıtım ISO’sunu indirin
Proxmox, bir tarayıcı kullanarak eriştiğiniz farklı bir sunucuda çalıştığı için, ISO’yu yerel makinenize indirebilir ve Proxmox sunucunuza yükleyebilirsiniz.
Bunu yapmak için önce ISO’yu indirmeniz gerekir. Bu demo için Ubuntu 22.04 kullanacağım. Ubuntu web sitesine gidin ve Masaüstü ISO dosyasını indirin.
Dilediğiniz herhangi bir Linux dağıtımını kullanabilirsiniz.
2. Adım: Proxmox’ta oturum açın
Son makaleyi takip ettiyseniz, kullanıcı adı ve şifre istemiyle aşağıdaki gibi bir ekranınız var. Kullanıcı adı “root” olacak ve parola Proxmox’u kurarken belirlediğiniz parola olacaktır. Bu kimlik bilgilerini buraya girin:
Sonunda Proxmox’un şuna benzeyen ana konsoluna ulaşacaksınız:
Sol taraf, “veri merkezi” sekmesi altında sanal makine ağınızın ağaç görünümünü sunar. Bu görünüm, ağa eklediğiniz tüm depolama alanlarını da görüntüler. Orta bölüm, küme oluşturma, yedeklemeler ve yüksek kullanılabilirlik işlevleri için seçenekler sunar. Bunlara başka bir yazıda değineceğiz. Alt kısım, güncellemelerin, işlevlerin ve durumların çalışan bir günlüğüdür.
3. Adım: ISO’yu Proxmox’a yükleyin
Sisteminizde zaten indirilmiş ISO var.
Proxmox’ta düğümünüze tıklayın (benim örneğimde buna test denir) ve yerel (test) veri deponuza gidin. Sağda “ISO Görüntüleri” göreceksiniz. Buna tıklayın ve hemen üstünde bir yükleme seçeneği olacak. Burada açıklama için aşağıdaki ekran görüntülerine bakın:
Devam edin ve daha önce indirdiğiniz ISO’yu seçin ve *yükle*’ye basın.
ProxMox’un bir işlemin başarılı olduğunu gösterme şekli, aşağıda görüldüğü gibi “TASK OK” ifadesini göstermesidir:
Bunu başardıktan sonra devam edin ve görev görüntüleyici penceresinin sağ üst köşesindeki X işaretini tıklayarak kapatın.
4. Adım: VM oluşturmaya başlayın
Artık ilk sanal makinenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Gösterildiği gibi sağ üst köşedeki “VM Oluştur” öğesini tıklayın:
Devam edin ve sağlanan alanda sanal makinenize bir ad verin. Yukarıdaki VM kimliğine dikkat edin – bunu istediğiniz herhangi bir şeye ayarlayabilirsiniz, ancak 100’ün altına inmeyin – bu kimlikler sistem tarafından ayrılmıştır ve bunu yapmak onu bozacaktır. Kaynak Havuzu şu anda olduğu gibi bırakılabilir çünkü havuzumuzda yalnızca bir sunucu var – şu anda kullandığım sunucu.
OS sekmesinde, “ISO Image” alanı dışında her şeyi olduğu gibi bırakabilirsiniz. Bunun üzerindeki aşağı oku tıkladığınızda ISO dosyanızı göreceksiniz. Devam edin ve onu seçin:
Ve “İleri” ye basın…
“Sistem sekmesi” olduğu gibi bırakılabilir – devam edin ve sağdaki “Diskler” sekmesine tıklayın.
Şu anda burada yapılacak tek şey, ProxMox’a sanal makinenin ne kadar disk alanı alacağını söylemek. Örneğin, ProxMox’u bir NAS’ta depolamayı paylaşacak şekilde ayarlarsanız, bunu buradan ayarlayabilirsiniz. Şimdilik, varsayılan 32 GB disk alanını bırakacağız. Bunu ihtiyaçlarınıza göre ayarlamaktan çekinmeyin.
CPU’ya geçiyoruz…
Devam edin ve sanal makineye vermek için yuva ve CPU çekirdeği sayısını ayarlayın. Sunucunuzda/makinenizde fiziksel olarak bulunan soket/çekirdek sayısını aşmayın. Bundan sonra Bellek’e geçin …
VM’nizin belleğini ayarladığınızda, ana makine için de bir miktar bıraktığınızdan emin olun. Aksi takdirde, halsiz davranış fark edeceksiniz. Bellek miktarını megabayt olarak girin (1024,2048,4096,8096, vb.)
Ağ sekmesi, özel gereksinimleriniz olmadıkça olduğu gibi bırakılabilir, bu durumda burada ne yaptığınızı bildiğinizi varsayacağız.
Devam edin ve her şeyi gözden geçirin ve her şey yolunda görünüyorsa “Bitir”e tıklayabilirsiniz. VM’niz oluşturulur oluşturulmaz başlatabileceğiniz, bu kutunun sol alt köşesindeki seçeneğe dikkat edin. Size bunu diğer yoldan nasıl yapacağınızı göstermek istiyorum, o yüzden şimdilik bunu işaretlemeden bırakıyoruz.
Adım 4: Yeni oluşturulan sanal makineyi başlatın
Şimdi yapılacak tek şey onu başlatmak!
Bu noktadan itibaren, normal bir Ubuntu kurulumu veya seçtiğiniz konuk işletim sistemi gibi.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.