“no root file system is defined” hatası, bilgisayarınıza Linux yüklemenize izin vermiyor mu? İşte bu hata mesajından kurtulmanın üç yolu.
Yeni bir işletim sistemi kurarken işlerin ters gitmesi asla eğlenceli değildir. “no root file system is defined” hatası, bir Linux dağıtımı kurarken karşılaşabileceğiniz en sinir bozucu sorunlardan biridir.
Bu hatayı nasıl çözebileceğinizi ve yeni Linux işletim sisteminizi başarıyla nasıl kurabileceğinizi görelim.
1. Sistem Bölüm Türünüzü Kontrol Edin
“no root file system is defined” hatası birkaç nedenden dolayı ortaya çıkabilir; en yaygın olanlardan biri uyumsuz bir dosya sistemi türüdür. Linux işletim sistemi kurmaya çalıştığınızda bu sorunla karşılaşmaya devam ediyorsanız sistem bölümünüzün NTFS mi yoksa FAT32 mi olduğunu kontrol etmelisiniz.
Maalesef hem NTFS hem de FAT32 Linux ile uyumlu değildir; dolayısıyla yeni Linux işletim sisteminizi kurmak istiyorsanız bu bölümleri değiştirmeniz veya değiştirmeniz gerekecektir. Kurulum türü istemine gidin, herhangi bir NTFS veya FAT32 bölümüne sağ tıklayın ve bunları silmek için açılır menüden Sil seçeneğini seçin.
Alternatif olarak, sorunlu bölümleri silmek yerine biçimlendirmek istiyorsanız, sorunlu bölümlere sağ tıklayıp açılır menüden Değiştir’i seçebilirsiniz. Bölümü Düzenle penceresinin görünmesini bekleyin ve ardından Farklı Kullan açılır menüsüne tıklayın.
Uzun bir listede birkaç dosya sistemi seçeneği görünecektir. Ext4 günlük kaydı dosya sistemini bulana kadar listeye bakın ve onu seçin. Son olarak Tamam’a tıklayın ve yükleyicinin bölümü ext4 olarak değiştirmesini bekleyin.
2. Yeni Bir Bölüm Oluşturun
Yanlış bölümlerin tümünü sildikten sonra yepyeni bir bölüm oluşturmaya hazırsınız. Kurulum türü istemini görüntülerken menünün sol alt köşesindeki + butonuna basmanız ve Bölüm Oluştur komutunun görünmesini beklemeniz yeterlidir.
Tercihlerinize göre yeni bölümünüz için MB cinsinden bir boyut girin. Ayrıca yeni bölümünüzün birincil mi yoksa mantıksal mı olacağını da seçebilirsiniz; ancak birincil bölüm çoğu kurulum için yeterli olacaktır. Dosya sistemi türü olarak Ext4 günlük kaydı dosya sistemini seçin ve bağlama noktası olarak / girin.
Son olarak, Tamam’a tıklayın ve yeni Linux işletim sisteminizi kurmak için istemlere tekrar devam edin. Doğru dosya sistemi türünü ve bağlama noktasını seçtiğiniz sürece işletim sistemi hatasız bir şekilde başarıyla kurulmalıdır.
3. Sistem Bağlantı Noktanızı Kontrol Edin
“no root file system is defined” hatasının bir diğer yaygın nedeni, bazen kullanıcıların yeni işletim sistemi kurulumları için bir bağlama noktası belirleyememeleridir. Sistem bölümlerinizi oluşturduğunuz kurulum aşamasına geri dönerek bu durumu düzeltebilirsiniz.
Kurulum türü penceresinde depolama cihazlarının bir listesi görünecektir. Mount point etiketli alanda bağlama noktası / olarak ayarlanmış (yani root partition olarak ayarlanmış) bir cihazın bulunması gerekmektedir. Hiçbir cihazın belirlenmiş bir bağlama noktası yoksa, kök olarak kullanmak istediğiniz cihazı bulmak için listeye bakın.
İdeal olarak, seçtiğiniz bölümün yeterli miktarda depolama alanına sahip olması gerekir. Ayrıca ext4 dosya sistemini kullanmalıdır. NTFS veya FAT32 kullanan bir bağlama noktası seçerseniz, daha önce olduğu gibi aynı sorunla karşılaşırsınız.
Kök olarak kullanmak istediğiniz bölüme sağ tıklayın ve beliren açılır menüden Değiştir’i seçin. Bölümü Düzenle penceresi görünecektir. Bağlantı noktası başlıklı alanı bulun ve açılır menüye tıklayın. Ekleme noktası olarak / seçeneğini seçin ve ardından düzenlemelerinizi kaydetmek için Tamam’a tıklayın.
Yeni Linux Kurulumunuzun Keyfini Çıkarın
Yeni Linux kurulumunuzun bağlama noktası ve dosya sistemi tipinde gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra, “kök dosya sistemi tanımlanmadı” hatasından kurtulabilmeniz ve işletim sistemini herhangi bir sorun olmadan kurabilmeniz gerekir.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirisiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.