Doküman

Linux’ta Snap Paketleri Nasıl Temizlenir ve Disk Alanı Boşaltılır

Snap paketlerinin kurulumu kolaydır ancak çok yer kaplarlar. Linux’ta Snap paketlerini nasıl temizleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

Linux dağıtımlarının en önemli faydalarından biri paket yönetim sistemleridir. Linux’taki paket yöneticileri, yazılım kurulumunu otomatikleştirmenize ve işi yalnızca birkaç komutla halletmenize olanak tanır.

Diğer paket yöneticilerinden farklı olarak Snap, iyi bağımlılık yönetimi özelliklerine sahiptir. Ancak bir uyarı var; Snap paketleri genellikle çok hantaldır ve çok fazla disk alanı tüketir. Neyse ki Linux’ta Snap paketlerini temizlemek kolaydır.

Snap Paketleri Neden Hacimlidir?

Yazılım bağımlılıklarını yönetmek uzun zamandır Linux paket yöneticileri için zayıf nokta olmuştur. Yazılım bağımlılığı, bir yazılımın düzgün çalışması için diğer paketlere veya kitaplıklara dayanması anlamına gelir.

Snap, Linux’taki bağımlılıkları ele almanın radikal bir yolunu sundu: paket yazılımı ve bağımlılıkları, snap olarak bilinen tek bir pakette.

Ancak tüm bağımlılıkları ve çekirdek yazılımı tek bir pakette birleştirmek, APT, Pacman vb. gibi diğer paket yöneticilerine kıyasla nispeten daha büyük yazılımlara yol açar.

Hacimli Snap paketlerinin bir diğer nedeni, snap’lerin bir yazılım güncellemesinden sonra önceki bir sürüme geri alınmasının amaçlanmasıdır. Hem mevcut hem de önceki yazılım sürümleri Linux PC’nizde depolanır, bu da çok fazla disk alanı tüketen anlık görüntüler anlamına gelir.

Snap paketlerini nasıl temizleyebileceğiniz ve değerli disk alanını nasıl geri kazanabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

1. Geri Alma Paketlerini Kaldır

Daha önce vurgulandığı gibi Snap paketlerinin benzersiz bir özelliği, Snap aracılığıyla yüklenen herhangi bir yazılım paketinin önceki sürümüne kolayca geri dönebilme yeteneğidir. Bunu başarmak için, bir Snap paketini yeni bir sürüme güncellediğinizde eski yazılım hala bilgisayarınızda tutulur.

Geri alma sürümleri de dahil olmak üzere kurulu tüm Snap paketlerini listelemek için aşağıdaki komutu çalıştırın:

snap list --all

Önceki çıktıdan da görebileceğiniz gibi bazı paketler iki kez listeleniyor. Örneğin canonical-livepatch paketinin biri devre dışı, diğeri etkin olmak üzere iki sürümü vardır. Devre dışı bırakılan, bu paketin geri dönebileceğiniz önceki sürümüdür. Kullanılmıyor, kelimenin tam anlamıyla sadece orada disk alanı tüketiyor.

Önceki veya devre dışı bırakılan Snap paketi sürümlerini kaldırmak için Rev numarasını kullanabilirsiniz. Bu durumda, devre dışı bırakılan canonical-livepatch paketinin Rev numarası 229’dur, dolayısıyla onu kaldırmak için aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz:

sudo snap remove canonical-livepatch --revision=229

Yukarıdaki komutta paket adını ve revizyon numarasını değiştirmeyi unutmayın.

2. Kullanılmayan Snap Paketlerini Kaldırma

Bazen aşağıdaki komutu kullanarak bilgisayarınızda yüklü olan tüm snap’leri listelemelisiniz:

sudo snap list

Çıktıda kullanmadığınız paketleri arayın ve şunları kullanarak kaldırın:

sudo snap remove package_name

Du komutunu kullanarak paketlerin ne kadar disk alanı tükettiğini düzenli olarak izleyin. Snap’ler çoğunlukla snap klasörü içindeki ana dizininizde saklanır.

du -h ~/snap

3. Kullanılmayan Paket Bağımlılıklarını Kaldırın

Snap, bağımlılıkları yönetme konusunda çok iyi olmasına rağmen, zorluk bazı durumlarda gerekenden daha fazla bağımlılık yüklemesidir, bu da paketlerin çok fazla disk alanı kaplamasına neden olur.

Yazılım bağımlılıkları üzerinde ayrıntılı kontrol sağlamak için dağıtımınızın varsayılan paket yöneticisini kullanmalısınız. Kullanılmayan paketleri kaldırmak için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz:

Debian tabanlı Linux dağıtımlarında:

sudo apt autoremove

RHEL tabanlı dağıtımlarda:

sudo dnf autoremove

Arch tabanlı Linux dağıtımlarında:

sudo pacman -Rns $(pacman -Qdtq)

Önceki komut, dağıtımınıza bağlı olarak bir bağımlılık ağacı oluşturacak ve sisteminizin ihtiyaç duymadığı paket bağımlılıklarını kaldıracaktır.

4. Mümkünse Başka Bir Paket Yöneticisi Kullanın

Kabul edelim, enstantaneler güzeldir; ancak sınırlı disk alanına sahip bir makinedeyseniz APT, Pacman veya DNF gibi alternatif bir paket yöneticisi kullanmak akıllıca olabilir.

Öncelikle sudo snap remove paket_adı komutunu kullanarak paketi kaldırın ve ardından APT’yi veya varsayılan paket yöneticinizi kullanarak paketi yeniden yükleyin.

Debian tabanlı Linux dağıtımlarında:

sudo apt install package_name

RHEL’de şunu çalıştırın:

sudo dnf install package_name

Arch tabanlı Linux dağıtımlarında şunu kullanın:

sudo pacman -S package_name

Komuttaki paket_adı’nı gerçek paket adıyla değiştirmeyi unutmayın.

Bazı yazılım paketlerinin yalnızca Snap paketleri olarak geldiğini unutmayın. Yani arka planda varsayılan paket yöneticisini kullansanız bile, kurulum için Snap’i kullanmaya devam edecektir. Örneğin, Ubuntu’daki Firefox tarayıcısı. APT kullansanız bile Firefox Snap paketini yükleyecektir.

Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.