Emacs güçlü, çok kullanılan, özelleştirilebilir bir metin düzenleyicisidir. Geliştiriciler, programcılar ve diğer çeşitli kullanıcılardan oluşan toplulukta çok popüler bir yardımcı programdır. Eşsiz özellikleri ve farklı görevleri aynı anda yerine getirmemize yardımcı olan benzersiz yeteneği ile bilinir.
“Emacs” adı, özelleştirilebilir ve genişletilebilir doğasını vurgulayan “Editör MACroS” anlamına gelir. Yıllar geçtikçe Emacs kendini geliştirdi ve güçlü özellikleri ve esnekliği nedeniyle yazılım geliştirme topluluğunda çok büyük ve önemli bir takipçi kazandı.
Emacs tarihindeki önemli kilometre taşlarından biri, GNU Emacs’ın 1985 yılında piyasaya sürülmesiydi. Stallman’ın Özgür Yazılım Vakfı (FSF), Emacs’in tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı bir sürümünü oluşturma çabasına öncülük ederek, genişletilebilir metin düzenleyicinin temelini attı. günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Genel olarak Emacs, programcıların, yazarların ve son derece özelleştirilebilir ve verimli bir düzenleme deneyimi arayan herkesin favorisi olmaya devam eden güçlü ve çok yönlü bir metin düzenleyicisidir. Zengin tarihi ve aktif topluluğu, kalıcı popülaritesine katkıda bulunuyor.
Emacs, benzersiz bir komut dosyası oluşturma, özelleştirilebilirlik ve genişletilebilirlik kombinasyonu sunar; bu da onu, yüksek düzeyde yapılandırılabilir ve programlanabilir bir düzenleyiciyi tercih eden birçok kullanıcı için popüler bir seçim haline getirir.
emac’ın avantajları
Genişletilebilirlik: Debian’daki Emacs son derece genişletilebilir, özelleştirilebilir yapılandırmalar ve çeşitli eklentiler ve paketler için destek sunarak düzenleyiciyi bireysel tercihlere ve ihtiyaçlara göre uyarlar.
Yerleşik Özellikler: Emacs, metin düzenleme, kodlama desteği, sürüm kontrol entegrasyonu ve daha fazlasını içeren çok çeşitli yerleşik özellikler sunarak ek harici araçlara olan ihtiyacı azaltır.
Özel Tuş Atamaları: Kullanıcılar Emacs’te özel tuş atamaları tanımlayabilir, sık kullanılan komutlara kolaylıkla erişerek iş akışını ve üretkenliği optimize edebilir.
Zengin Paket Ekosistemi: Debian’s Emacs benefits from a vast package ecosystem, granting access to numerous community-contributed extensions and modes, enhancing functionality and versatility.
Metin Modları ve Biçimlendirme: Emacs, çeşitli metin formatlarını kullanma konusunda uzmandır; düz yazı, LaTeX belgeleri, kod ve diğer içerikleri birleşik bir ortamda düzenlemek ve biçimlendirmek için idealdir.
Yöntem 1: Emacs’ı APT’den yükleyin
Debian 12’yi güncelleyin
Debian’ımızı güncellemek her şeye en güncel şekilde sahip olmamızı sağlayacak ve aynı zamanda emacs’ı kolayca kurabilmemizi sağlayacaktır.
$ sudo apt update

Emacs’ı yükleyin
Emacs’ın Debian 12’ye kurulum süreci gerçekten basittir. Bunun için sadece bir komuta ihtiyacımız var.
$ sudo apt install emacs

Kurulumu onaylayın
Emacs kurulumunu onaylamak için versiyonunu kontrol edelim. Sürüm ayrıca emacs’ın kurulu olup olmadığını da kontrol edecektir.
$ sudo apt install emacs
$ emacs -version |
---|

Emacs’ı başlatın
Debian 12’de başlatmak için onu aktivitelerde aramamız yeterli. GUI tabanlı ve terminal tabanlı uygulamalarımız olacak.

Yöntem 2: Emacs’i Yazılım Merkezi’nden yükleyin
Bu yöntemde Debian’da terminalimizde herhangi bir komut kullanmamıza gerek kalmıyor. Debian 12’de yazılım merkezimizi açmamız ve emacs’ı aramamız gerekiyor


Buradan ikinci seçeneğe geçeceğiz. Daha sonra kurulum butonuna tıklamanız yeterli.

Bundan sonra şifremizi girmemiz istenebilir.


Burada kurulum başladı. Şimdi başlatalım.

Debian’ımızda arayüzü ve hoş geldiniz mesajı bu şekilde görünüyor ve biz onu kullanmaya hazırız.
Emac’ı kaldırma
Emac’ı Debian 12’den kaldırmak için aşağıdaki komutu kullanın
$ sudoapt-get remove emacs

Kalan tüm paketleri otomatik olarak kaldırmak için şöyle bir komutumuz var:
$ sudoapt-get remove emacs
$ sudo apt-get autoremove |
---|

Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.

Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.