Nano metin düzenleyici , Linux işletim sistemi üzerinde uzmanlaşma yolculuğunda çoğu kullanıcı için hayatı kolaylaştıran bir üne sahiptir. Vim gibi daha gelişmiş metin editörlerini benimsemeden önce tercih edilebilecek bir metin editörüdür .
Linux işletim sistemi ortamında dosyalarımızı düzenlerken hata yapabiliriz. Dosya düzenleme işlemleri sırasında oluşan hatalara en kolay çözüm, klavye ok tuşlarını kullanarak yanlış metnin konumuna gitmek ve ardından geri al işlemi uygulamaktır.
Özellikle, nano metin düzenleyiciyle açılan bir dosya üzerinde çalışırken geri alma ve yineleme işlemlerinin uygulanmasında ustalaştığımızda, değerli zamanımızdan tasarruf etmemizi sağlar.
Nano Editörde Geri Alma ve Yineleme İşlemi
nano düzenleyicide geri alma ve yineleme işlemlerini açıklarken uygulama yapabilmek adına bir dosyaya ihtiyacımız olacak.

Nano Editöründe Geri Al İşlemi
“…in nano düzenleyicide” satır giriş bölümünün, düzeltmemiz gereken bir dosya girişi hatası olduğunu varsayalım. Satır girişi kısmını geri almak için [Alt]+u klavye tuş kombinasyonunu kullanacağız.
[Yeniden ekleme] etiketi, yineleme işlemimizin başarılı olduğunu onaylar. Buradan, dosyanızı kaydetmeyi (Ctrl+o) ve kapatmayı (Ctrl+x) veya düzenlemeye devam etmeyi seçebilirsiniz.

[Geri alınan ekleme ] etiketi, geri alma işleminin başarılı olduğunu onaylar. Lütfen geri alma işleminin dosya kaydedildikten sonraki son dosya girişi için geçerli olduğunu unutmayın.
Nano Editöründe Yineleme İşlemi
Yukarıda uygulanan geri alma işleminin bir hata olduğunu ve açık dosyamızı önceki durumuna döndürmek istediğimizi varsayalım, yineleme işlemini burada gerçekleştiriyoruz.
Yineleme işlemini gerçekleştirmek için [Alt]+e klavye tuş kombinasyonunu kullanacağız.

[Yeniden ekleme] etiketi, yineleme işlemimizin başarılı olduğunu onaylar. Buradan, dosyanızı kaydetmeyi (Ctrl+o) ve kapatmayı (Ctrl+x) veya düzenlemeye devam etmeyi seçebilirsiniz.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.

Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.