Avrupa araştırma kuruluşu CERN, 2020 yılında özel posta sunucusunu açık kaynaklı bir alternatif olan Kopano ile değiştirmeyi planlıyor. Ayrıca yakında yazılım geliştiricilerini yönlendirmek ve başkalarının CERN yazılımına erişmesine ve katkıda bulunmasına izin vermek için yeni bir portalda kuracak. Açık kaynak kullanımına yönelik artan odaklanma ve kullanım, İsviçre’nin açık kaynak savunuculuğu grubu CH Open tarafından İsviçre’nin Zürich kentinde 29 Kasım’da düzenlenen bir yemekte açıklandı. Giacomo Tenaglia’nın sunumu , CERN’in açık kaynak kodlu yazılım kullanma planları hakkında konuştuğu ilk halka açık etkinliktir.
Bilişim basını Haziran ayında, CERN’in Microsoft Alternatives (MALT) projesi hakkında geniş çaplı bir rapor verdi. Avrupa Komisyonu’nun Açık Kaynak Gözlem Dairesine verdiği demeçte Tenaglia, “Lisans maliyetlerinin artmasıyla ortaya çıkan bir durum olarak başladı, ancak açık çözümlerle ilerlemek için iş yapış biçimimizi gözden geçirmek için de harika bir fırsat haline geldi” dedi.
Bunun ilk somut sonucu, Kopano posta sunucusuna geçiş olacak. CERN şu anda 40.000 kullanıcıyı ve yaklaşık 60 terabaytlık posta verisini desteklemeyi amaçlayan Kopano Eposta sunucusunu değerlendirmektedir. CERN, halihazırda Microsoft Exchange kullanan üretim sunucusuyla aynı boyutta bir pilot sistemin testlerini yapıyor. İsviçre’nin Meyrin kentinde bulunan araştırma organizasyonu, posta sunucusunu geliştiren Hollanda / Alman yazılım şirketi Kopano ile destek sözleşmesi imzaladı.
Bir sonraki önemli adım ise, yeni ‘Özgür Yazılım Portalının’ tanıtılması olacaktır . Portal, CERN yazılım geliştiricilerinin projeleri için uygun lisansları seçmesine yardımcı olacak ve yazılımlarını yayınlamayı kolaylaştıracak. Portal, başkalarının da yazılım çözümlerine katkıda bulunmalarını ve yeniden kullanmalarını sağlayacak. Tanaglia, Kasım ayındaki CH akşam yemeğinde, portalın Noel’de hazır olacağına inanıyordu. Ancak, portal henüz hazırlıklarını tamamlayamadı.
CERN, uzun yıllardır ücretsiz ve açık kaynaklı projelere katılmış bir kuruluştur. Araştırma organizasyonu, 1989’da dünyanın ilk web sitesini kuran ve 1993’te açık kaynak olarak kullanıma sunan World Wide Web’i başlattı . CERN yapımı bir diğer açık kaynak projelesi örneği, etkinlik organizasyonu, arşivleme için kullanılan açık kaynaklı bir araç olan Indico’dur. ; Araştırma çıktılarını paylaşmak için Zenodo ; ve tekrarlanabilir bir araştırma veri analizi platformu olan REANA’da paylaşılabilecek örnekler arasında sayılabilir . CERN ayrıca bulut bilişim platformu ve KiCad gibi büyük projelere de katkıda bulunmaya devam etmektedir.
Peki ya bizde,
Yazılacak çok şey var ama bir bakanlığın kamu kurumları için hazırladığı yazılımın Pardus uyumu mevcut değil diyerek noktalıyorum sadece.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.