Çoğu kullanıcının Linux’un yanına Windows işletim sistemini çift önyüklemeli olarak kurmasının ardında oyun oynamak yatmaktadır. Yalnızca oyunlar değil, Adobe ve Microsoft üzerinde kullanılan bazı özel yazılımlar hala Linux desteğinden yoksundur. Neyse ki, Windows uygulamalarını ve oyunlarını Linux’ta çalıştırmak için birkaç yazılım mevcut. Bu uygulamalar CrossOver, PlayonLinux, Lutris ve Wine vb. Bu yazıda, bir Windows yazılımını Linux üzerinde çalıştırmamıza izin veren Bottles adlı bir başka uygulamadan bahsedeceğiz.
BottlesNedir?
Bottles, Wine öneklerini yeni bir şekilde yönetmek için kullanılan ücretsiz, açık kaynaklı bir grafik uygulamasıdır. Bottles kullanarak Windows yazılımlarını ve Oyunlarını Linux işletim sistemlerinde rahatlıkla çalıştırabiliyoruz.
Bottles
ile .bat
, .exe
ve .msi
gibi tüm Windows yürütülebilir dosyalarını çalıştırabilirsiniz . Yüklü olan tüm uygulamaları otomatik olarak algılar. Program listesine el ile eklemenize gerek kalmaz!
Peki, PlayonLinux/Lutris/Winericks’e benziyor mu?
Evet, Bottles PlayonLinux ve Lutris’e benzer, ancak daha iyi diyebiliriz. Muadillerine göre biraz daha gösterişli bir uygulamadır ve birkaç ekstra özelliğe ve hoş bir kullanıcı arayüzüne sahiptir.
Tabii ki, Lutris de wine öneklerini de etkili bir şekilde yönetebilir. Gözlemlendiği kadarıyla, Lutris bir oyun yöneticisi (yalnızca Windows oyunları için değil), Bottles ise Windows yazılımının çalışabileceği (oyun olsun ya da olmasın) Wine öneklerini çalıştırmak ve yönetmek için bir GUI sarmalayıcısıdır.
1. Bottles ortamları
Bottles, bir Ortam kavramı sunar. Bottles Ortamları, Windows uygulamalarını ve oyunlarını bir Linux PC’de sorunsuz bir şekilde çalıştırmamıza yardımcı olan, bir dizi kullanıma hazır yapılandırma ayarı, kitaplık ve bağımlılıktan başka bir şey değildir.
Ortama göre farklı bottles oluşturabilirsiniz. Şu anda Bottles üç Ortam sunmaktadır:
- Oyun (oyunlar için),
- Yazılım (Windows uygulamaları için),
- Özel (kendi özel ortamınızı oluşturur).
2. Birden çok pencere önekini yönetin
Birden fazla Wine önekini yönetmek zaman alıcı ve zahmetli bir iş olabilir. Bottles uygulaması sayesinde bu süreç günlük kullanım için çok kolay bir hale gelir. İsterseniz farklı uygulamalar için farklı “bottles” adı verilen farklı önekler oluşturabilirsiniz.
3. Tümleşik bağımlılık ve Görev yöneticisi
Bildiğiniz gibi, her Windows uygulamasının düzgün çalışması için bir veya daha fazla bağımlılık bulunmaktadır.
Neyse ki, Bottles entegre bir bağımlılık yöneticisi ile birlikte geliyor. Bağımlılık yöneticisi, bir Windows uygulaması veya oyunun gerektirdiği bağımlılıkları otomatik olarak yükler.
Ve Bottles uygulaması, tüm Wine işlemlerini izlemek için tümleşik bir Görev yöneticisi barındırmaktadır.
4. Özelleştirme
Bottles son derece özelleştirilebilir bir yapıdadır. Windows ortamınızı istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Daha iyi oyun performansı için dxvk, vkd3d, gamemode, esync, fsync vb. gibi çeşitli koşucular ve optimizasyonları seçip kullanabilirsiniz.
Şişelerde iki tür çalıştırıcı vardır. Onlar:
- Wine
- Proton.
Wine ve Proton çalıştırıcılarının otomatik kurulumu ve yönetimi desteklenir. Ayrıca anında herhangi bir Bottles için çalıştırıcıyı değiştirebilirsiniz!
5. Bottles ‘ı önceki sürüme geri yükleyin
Bottles uygulamasının dikkat çeken bir diğer özelliği de Versioning’dir . Bu özellik, bir şeyler ters gittiğinde, kullanıcıların Bottles ‘ı önceki çalışma durumuna kolayca geri yüklemelerini sağlar!
6. Bottles ‘ı yapılandırmak kolaydır!
Bazen Lutris’te ön eki yönetmeyi biraz zor bulabilirsiniz çünkü tüm konfigürasyon oldukça merkezi değil. Bottles, genel uygulamaları çalıştırmak için gerçekten iyidir, çünkü özellikle onlar için gelişmiş bir yapılandırmaya İHTİYACINIZ yoktur.
7. Bottles korumalı alana alınır
Bottles ile Windows uygulamalarını çalıştırmak güvenlidir! Bottles, işletim sisteminin geri kalanından tamamen yalıtılmıştır. Dosyalar, Linux işletim sisteminizin HOME dizinine erişemez.
8. Bottles yedekleme
Bottles ‘ı eski sürümden ve ayrıca Lutris, PlayonLinux vb. gibi diğer yöneticilerden yedekleyebilir ve içe aktarabiliriz.
Bottles Kurulumu
Bottles, Flatpak, AppImage, Snap, AUR ve sistem paketi yöneticileri olarak kurulabilir.
1. Flatpak kullanarak Bottles kurulumu
Bottles kurmanın resmi olarak önerilen yolu Flatpak kullanmaktır. Çünkü Flatpak, tam korumayı destekleyen tek sürümdür.
Pek çok yeni Linux dağıtımı Flatpak önceden yüklenmiş olarak gelir. Her ihtimale karşı, Linux makinenizde Flatpak yoksa, Flatpak’i aşağıdaki bağlantıda açıklandığı gibi kurabilirsiniz.
Flatpak’i kurduktan sonra, Flatpak kullanarak Bottles’ı kurmak için aşağıdaki komutu çalıştırın:
$ flatpak install flathub com.usebottles.bottles
2. Bottles ‘ı AUR’den Kurun
Arch Linux ve EndeavourOS, Manjaro Linux gibi türevlerini çalıştırıyorsanız, Bottles’ı Paru veya Yay AUR yardımcılarını kullanarak kurabilirsiniz.
$ paru -S bottles
Veya,
$ yay -S bottles
Resmi olmayan en son derlemeyi yüklemek istiyorsanız, şunu çalıştırın:
$ paru -S bottles-git
Veya,
$ yay -S bottles-git
3. Paket yöneticisini kullanarak Şişeleri kurun
Bottles, birkaç Linux dağıtımı için paketlenmiştir ve varsayılan depolarda bulunur.
Şişeleri Fedora’ya kurmak için şunu çalıştırın:
$ dnf install bottles
Şişeleri Void Linux’a yükleyin:
$ nix-en$ nix-env -iA nixos.bottles
Bottles’ı openSUSE Tumbleweed’e kurmak için aşağıdakileri root
kullanıcı olarak çalıştırın:
# zypper addrepo https://download.opensuse.org/repositories/games:tools# zypper addrepo https://download.opensuse.org/repositories/games:tools/openSUSE_Tumbleweed/games:tools.repo # zypper refresh # zypper install bottles
openSUSE Leap 15.2 için aşağıdakileri çalıştırın root
:
# zypper addrepo https://download.opensuse.org/repositories/games:tools# zypper addrepo https://download.opensuse.org/repositories/games:tools/openSUSE_Leap_15.2/games:tools.repo # zypper refresh # zypper install bottles
Bottles ile Linux’ta Windows Yazılımı Çalıştıralım
Uygulama başlatıcıdan veya Menüden Bottles ‘ı başlatın.
İlk çalıştırmada, Bottles ‘ı nasıl yapılandıracağınızı ve kullanacağınızı öğrenmek için bir karşılama turuna çıkacaksınız. Devam etmek için İleri’ye tıklayın .
Bottles temel kavramları tanıtıldığında, kendi Bottles oluşturmanıza izin veren bir Çalıştırıcı indirmeniz ve yüklemeniz istenecektir. Bu tek seferlik bir işlemdir.
Çalıştırıcıyı indirmek ve yüklemek için Yükle düğmesine tıklayın .
Çalıştırıcı başarılı bir şekilde indirilip kurulduktan sonra bir mesaj göreceksiniz. Kapat düğmesini tıklayın .
1. Yeni bir Bottle oluşturun
“Yeni Bottle Oluştur” düğmesini tıklayın .
Bir sonraki pencerede yeni Bottle için bir ad girin ve Ortam türünü (yani Oyun, Uygulama veya Özel) seçin ve Oluştur öğesine tıklayın .
Yeni Bottle oluşturulmaya başlanır. Wine yapılandırmasını güncellemek biraz zaman alacaktır.
Tebrikler! “Ostechnix” adlı yeni bir Bottle oluşturuldu. Kapat düğmesini tıklayın.
Benzer şekilde, istediğiniz kadar Bottle oluşturabilirsiniz. Mevcut Bottle listesi ana pencerede gösterilir.
2. Bottle bilgilerini görüntüleyin
Tüm ayrıntıları görüntülemek için seçilen Bottle ‘a tıklayın.
Aşağıdaki ekran görüntüsünde de göreceğiniz gibi Bottle ortamında 6 bölüm bulunmaktadır. Onlar:
- Ayrıntılar ve Yardımcı Programlar
- Tercihler
- Bağımlılıklar
- Programlar
- Sürüm oluşturma
- Görev Yöneticisi
2.1. Ayrıntılar ve Yardımcı Programlar
Adından da anlaşılacağı gibi, bu bölüm Bottle’ın ayrıntılarını ve bu Bottle ortamı altında kurulu yardımcı programların listesini görüntüler.
Çalıştırmak için herhangi bir yardımcı programa tıklamanız yeterlidir. örneğin, “Komut satırı” yardımcı programına tıklayacağım.
Artık Bottle içinde herhangi bir Windows komutunu çalıştırabilirsiniz.
Burada bulunmayan yeni bir Windows yürütülebilir dosyasını çalıştırmak istiyorsanız , üstteki “Yürütülebilir dosyayı çalıştır” düğmesini tıklayın ve yerel sürücüden yürütülebilir konumu seçin.
Pencerenin sağ üst tarafında birkaç simge göreceksiniz. İlgili simgeye tıklayarak aşağıdaki işlemleri yapabilirsiniz.
- Flatpak ve Bottle yardımını göster
- Bu Bottle ‘ıyok et
- Bu Bottle ‘ın yedeğini alın
- Tüm WINE işlemlerini sonlandır
- Bottle ortamını yeniden başlatın veya kapatın.
2.2. tercihler
Tercihler bölümünün altında Grafik, Sistem ve Ses ile ilgili çeşitli ayarları düzenleyebilir ve optimize edebilirsiniz. Bottle ortamının türüne bağlı olarak bazı ayarlar varsayılan olarak etkinleştirilir veya devre dışı bırakılır.
Bu bölümde aşağıdaki optimizasyonlar yapılabilir.
- DXVK kullan
- VKD3D’yi kullanın
- DLSS’yi etkinleştir
- FSR’yi etkinleştir
- Ayrık GPU
- Sanal masaüstünü etkinleştir
- Fareyi tam ekranda yakalayın
- Koşucu türünü, koşucu sürümünü, DXVK sürümünü, VKD3D sürümünü, Windows işletim sistemi sürümünü vb. değiştirin.
- Çalışma dizinini değiştir (Varsayılan Şişe yolu)
- Oyun Modunu Etkinleştir
- Gamescope’u Etkinleştir
- Pulseaudio gecikmesini azaltın
- Ortam değişkenlerini ayarla
- Ve dahası.
2.3. bağımlılıklar
Bu bölümde, Windows yazılımının sorunsuz çalışmasına yardımcı olan yüklü ve yüklenmemiş bağımlılıkların, yazı tiplerinin ve kitaplıkların listesini bulacaksınız.
Bu bölümden seçtiğiniz gerekli bağımlılıkları kurabilir veya kaldırabilirsiniz.
2.4. programlar
Bu bölümde, yüklü tüm programları bulacaksınız. Bottles bölümünde kurulu programları otomatik olarak bulup ekleyecektir. Bunu manuel olarak yapmanıza gerek yoktur.
2.5. sürüm oluşturma
Bottles ‘ın Sürüm Oluşturma adlı bir özelliği vardır. Çalışma durumunda bir geri yükleme noktası/noktaları oluşturabilirsiniz. Bir şeyler ters gittiğinde, tek bir tıklamayla güvenli bir şekilde önceki çalışma durumuna geri dönebilirsiniz. Birden çok konfigürasyonu test edenler için oldukça kullanışlıdır.
İlk çalıştırmada herhangi bir geri yükleme noktası olmayacak. Üst çubuktaki + (artı) işaretine tıklayarak yeni bir tane oluşturmanız gerekir . Geri yükleme noktası için kısa, açıklayıcı bir ad girin.
Bir sorun olduğunda, geri yükleme noktasını seçin ve Geri Yükle (küçük bir daire simgesi) düğmesini tıklayın.
2.6. Görev Yöneticisi
Bu bölüm, tüm Wine süreçlerini izlemenizi sağlar. Bu bölümde, işlemlerin PID’sini, işlem adını, iş parçacıklarını ve ana işlemi bulacaksınız. Ayrıca, çalışan herhangi bir işlemi buradan durdurabilirsiniz.
3. Windows yürütülebilir dosyalarını Bottle’da çalıştırın
Bottles ana penceresine gidin ve Bottle ‘ın yanındaki küçük daire simgesine tıklayın.
Ayrıca Bottle ‘a tıklayabilir ve Ayrıntılar ve Yardımcı Programlar penceresinin altındaki “Yürütülebilir dosyayı çalıştır” düğmesini seçebilirsiniz.
Yerel sürücünüzden yürütülebilir dosyayı ( .exe
, .msi
, bat
) seçin
Alternatif olarak, yürütülebilir dosyaya sağ tıklayıp “Bottle ile Aç” seçeneğine tıklayabilirsiniz.
Yürütülebilir dosya şimdi Bottle ortamında çalışacaktır. Kurulum adımlarına devam edin ve bitirin.
Uygulama yüklendikten sonra, “Ayrıntılar ve Yardımcı Programlar” ve “Programlar” bölümlerinin altına otomatik olarak eklenecektir.
Yüklü programları her iki bölümden de başlatabilirsiniz. İlgili uygulamayı çalıştırmak için uygulama adının yanındaki oynat simgesine tıklamanız yeterlidir.
Programları kaldır
Ayrıntılar penceresini açmak için bir Bottle ‘a tıklayın ve Kaldırıcı seçeneğine tıklayın.
Kaldırmak istediğiniz programı seçin ve kaldırmak için “Değiştir/Kaldır” düğmesine tıklayın.
Bottle içerisindeki dosyaları nerede bulabilirim?
Bottles 2021.10.14 sürümünden başlayarak, kullanıcı dizini yolu tamamen korunmaktadır. Anlamı – Bottles dosyaları, sistem dosyalarının geri kalanından tamamen yalıtılmıştır. Bu nedenle, kullanıcıların Flatpak sürümünü yüklemeleri önerilir.
Tüm Bottles dosyalarını aşağıdaki dizinde bulabilirsiniz.
$ ls ~/.var/app/com.usebottles.bottles/data/bottles/bottles
Oluşturduğunuz her Bottle için ayrı bir klasör oluşturulacaktır.
Belirli bir Bottle klasörüne inerseniz, ” drive_c
“ adlı bir dizin bulacaksınız . Bu, kullanıcının kişisel ana dizininin bulunduğu yerdir.
$ ls ~/.var/app/com.usebottles.bottles/data/bottles/bottles/Ostechnix/ Bottle.yml dosdevices drive_c , system.reg userdef.reg user.reg durumunu belirtir
Her kullanıcının kişisel bir ana dizini ( /home/your_username
) vardır. Burası videolar, fotoğraflar veya belgeler gibi kişisel dosyalarınızı saklayabileceğiniz yerdir.
$ ls ~/.var/app/com.usebottles.bottles/data/bottles/bottles/Ostechnix/drive_c/users/ostechnix/ AppData Kişiler Masaüstü Belgeleri İndirilenler Sık Kullanılanlar Bağlantılar Müzik Resimler 'Kayıtlı Oyunlar' Aramalar Temp Videolar
Bottle yolunu değiştirme
Varsayılan olarak, tüm Bottles dosyalarınız ~/.var/app/com.usebottles.bottles/data/bottles/bottles
dizine kaydedilir.
Bu yolu değiştirmek istiyorsanız, Bottles ana penceresinin sağ üst köşesindeki üç yatay noktayı tıklayın ve ardından “Tercihler” seçeneğini seçin.
Gelişmiş bölümünün altındaki “Özel bottle yolu” simgesini tıklayın ve ardından Bottle dosyaları için istediğiniz yolu seçin.
Bottles İçe / Dışa Aktarma
Bottles ana penceresinden sağ üst köşedeki üç yatay noktayı tıklayın. Açılır menüden “İçe/Dışa Aktar” seçeneğine tıklayın.
Ardından, sadece bottle konfigürasyonunu (kişisel dosyalar olmadan) mı yoksa tüm kişisel dosyalar dahil olmak üzere bottle tam arşivini mi içe aktarmak istediğinizi seçin.
Şişeleri içe aktarmak için yerel yolunuzdan dosya konumunu seçin.
Bottles, test edildiği kadarı ile basit Windows Uygulamaları için gayet iyi çalışıyor. Ne yazık ki, MS Office gibi bazı büyük programlar için yeterince iyi çalışmıyor fakat geliştiriciler gelecek sürümlerde daha iyi bir hale getirecektir
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.