Flatpak, yeni bir evrensel paketleme formatıdır. Flatpak’i etkinleştirmek, birçok Linux uygulamasının kolay kurulumuna erişmenizi sağlayacaktır. Flatpak’i Ubuntu ve diğer Linux dağıtımlarında nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır.
Linux’ta bir uygulama kurmak için Yazılım Merkezini açıp, uygulamayı arayıp kurmanız yeterli olmaktadır. Yazılım merkezinde bulunmayan uygulamalar DEB veya RPM paketleri aracılığıyla kurulabilir. Eğer hiçbiri yoksa kaynak kodundan derlenebilir.
Bu noktada bazı can sıkıcı durumlar ile karşılaşabiliriz. Yazılım Merkezleri genellikle bir uygulamanın en son sürümüne sahip değildir ve kaynaktan derlemek için terminal üzerinde çalışmanız gerekebilir.
Flatpak nedir?
Flatpak , temelde Linux’taki uygulamalar için bir çerçevedir. Flatpak, farklı dağıtımların kendi paket yönetimini kullanmasına karşınher platformu destekleyen bir paket sistemi çözümü ile ortaya çıkıyor. Bu durum geliştiricilerin oldukça işine geliyor. Çünkü hazırlanan uygulama flatpak ile derlendikten sonra flatpak’i destekleyen tüm platformlarda çalışabilir hale geliyor.
Flatpak’ın başlıca avantajları
- Flatpak, farklı Linux dağıtımları için tek bir paket sunmanın yanı sıra, Linux masaüstlerine entegrasyon sunarak Flatpak uygulamalarına göz atmayı, yüklemeyi ve kullanmayı kolaylaştırır, örneğin Gnome Yazılım Merkezi bir Flatpak yüklemek için kullanılabilir.
- Flatpak’ler ileriye dönük olarak uyumludur, yani aynı Flatpak uygulaması bir dağıtımın sonraki sürümlerinde değişiklik yapmadan çalışabilir.
- Uygulama tarafından kullanılabilen çalışma zamanı bağımlılıkları korunur. Eksik olanlar uygulamanın bir parçası olarak eklenebilir.
- Flatpak, uygulamaların dağıtımı için merkezi bir hizmet sağlasa da, uygulamaların merkezi olmayan dağıtımını da tam olarak destekler.
Çeşitli Linux dağıtımları için Flatpak desteğini etkinleştirin
Flatpak’ı kurmak iki aşamalı bir işlemdir. İlki Flatpak’ı kurmak ve ardından uygulamaları kurabileceğimiz yerden bir Flatpak deposu (burada, Flathub) eklememiz gerekiyor.
Flatpak’i Ubuntu ve Linux Mint’e yükleyin
Linux Mint ve Ubuntu’da varsayılan olarak Flatpak desteklenmektedir. Ancak, Flatpak’ı tekrar kurmayı deneyerek bunu doğrulayabilirsiniz:
sudo apt install flatpak
Flatpak’i Debian, Ubuntu, Elementary OS ve diğer Ubuntu tabanlı dağıtımlara kurun
Debian tabanlı dağıtımlar, Flatpak’ı kurmak için resmi PPA’yı kullanabilir. Bir terminal açın ve aşağıdaki komutları kullanın:
sudo add-apt-repository ppa:alexlarsson/flatpak
sudo apt update
sudo apt install flatpak
Flatpak’i Red Hat ve Fedora tabanlı Linux dağıtımlarına yükleyin
Flatpak’i Red Hat ve Fedora’ya kurmak için aşağıdaki komutu yazmanız yeterlidir:
sudo yum install flatpak
Flatpak’i openSUSE’ye yükleyin
Flatpak desteğini openSUSE tabanlı Linux dağıtımlarında etkinleştirmek için aşağıdaki komutu kullanın:
sudo zypper install flatpak
Flatpak’i Arch Linux’a yükleyin
Arch tabanlı Linux dağıtımlarında Flatpak desteğini etkinleştirmek için aşağıdaki komutu kullanın:
sudo pacman -S flatpak
Yazılım Merkezinde Flatpak uygulama desteğini etkinleştirin
Flatpak uygulamaları tamamen komut satırı üzerinden yönetilebilir. Ancak herkes uygulamaları yüklemek için komut satırını kullanmaktan hoşlanmaz ve bu noktada GNOME yazılım merkezinde Flatpak desteğini etkinleştirmek hayat kurtarıcı olacaktır.
Pop! _OS 20.04 gibi bazı dağıtımlarda, yazılım merkeziyle entegre edilmiş Flatpak’ı bulacaksınız. Yani, bununla ilgili ayrı bir şey yapmanıza gerek yok.
Ancak, varsayılan olarak Flatpak entegrasyonuna sahip değilseniz, GUI aracılığıyla flatpak’ı kurmak için GNOME yazılım eklentisine ihtiyacınız olacaktır. Ubuntu tabanlı dağıtımlara kurmak için aşağıdaki komutu kullanın:
sudo apt install gnome-software-plugin-flatpak
Diğer dağıtımlar için, gnome-software-plugin-flatpak’ı kurmak için normal paket kurulum komutunu kullanın. Kurulduktan sonra Yazılım Merkezini veya makinenizi yeniden başlatın.
Artık .flatpakref dosyasını uygulama geliştiricinin web sitesinden veya resmi Flatpak uygulama mağazası Flathub’dan indirebilirsiniz .
İndirme klasörüne gidin ve indirilen .flatpakref dosyasına çift tıklayın. Yazılım Merkezini açılmalı ve aşağıdaki resimde gösterildiği gibi kurulum seçeneğini karşınıza çıkmalıdır:

Çift tıklama işe yaramazsa , dosyayı sağ tıklayabilir ve Yazılım Yükleme ile Aç (varsayılan) yapabilirsiniz.
Kurulum tamamlandığında, onu yazılım merkezinden veya uygulama menüsünden başlatabilirsiniz.
Güle güle kullanın.
Yazının orijinalini okumak ve devamında anlatılan terminal üzerinden flatpak kurulumu hakkında bilgi almak isterseniz buraya devam edebilirsiniz.

Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.