Windows ve Linux ile ikili önyüklemeniz varsa, muhtemelen dosyalara Windows’tan Linux’a ve tersi yönde erişmek isteyeceksiniz. Varsayılan olarak Linux, Windows bölümlerini (FAT ve NTFS) okuyabilir, ancak Windows, herhangi bir harici yazılım olmadan Linux bölümlerini (EXT 3/4) okuyamaz. Bu kısa yazıda, size Windows 10’dan Linux bölümlerine nasıl erişeceğinizi ve Linux Reader adlı ücretsiz bir yazılım kullanarak verileri Linux bölümlerinden Windows’a nasıl aktaracağınız anlatılacaktır.
Linux Reader, Windows’tan Ext, UFS, HFS, ReiserFS veya APFS dosya sistemlerindeki dosya ve klasörlere erişmenizi sağlar. Linux Reader’ın iki sürümü bulunmaktadır. Ücretsiz sürüm, yukarıda belirtilen dosya sistemlerinden Windows işletim sisteminden dosyalara erişmek ve bunları kopyalamak için yeterlidir. Ücretli sürüm, veri kurtarma, RAID kurtarma, bölüm kurtarma, VMFS kurtarma, MySQL kurtarma, NTFS kurtarma ve fotoğraf kurtarma gibi birçok ek özelliğe sahiptir.
Linux Reader ile Linux Bölümlerine Erişim
Linux okuyucu web sitesine gidin, ücretsiz sürümü indirin ve Windows sisteminize kurun.
Başlat menüsünden Linux okuyucuyu başlatın:
Linux okuyucunun varsayılan arayüzü aşağıdaki gibidir.
Ekran görüntüsünde görebileceğiniz gibi, Linux okuyucu tüm Linux ve Windows bölümlerini gösterir. Verileri kopyalamak istediğiniz bir Linux bölümünü açın. Bir dosya veya klasöre sağ tıklayın ve “Kaydet” düğmesine tıklayın.
“Dosyaları kaydet” i seçin ve İleri’yi tıklayın.
Dosyaları / klasörü kaydetmek için çıktı klasörü konumunu seçin. Ayrıca, “Dizin yapısını kaydet” seçeneğini seçtiğinizden emin olun. Bu seçenek, hedef klasörde aynı üst dizin yapısını koruyacaktır.
Bir sonraki sihirbazda, kurtarılan dosya ve dizinlerin listesini göreceksiniz. Windows’a kaydetmek istediğiniz dosyaları veya klasörleri seçin ve İleri’ye tıklayın.
Şimdi, seçilen dosyalar / klasörler kurtarılacak ve hedef konuma kaydedilecektir.
Linux reader’ı buradan indirebilirsiniz.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.