Uygulama

Windows 10/11’den Ubuntu Uzak Masaüstü Erişimi

Uzak masaüstü, kullanıcının başka bir sistemde oturum açmasına ve onu, tam önünde oturuyormuş gibi kontrol etmesine olanak tanıyan bir özelliktir. Ekranı tam olarak uzaktaki sistemin kendisinde göründüğü gibi görebilir ve klavye ve fareyi kullanabilirsiniz. Windows 10/11 ve Ubuntu’nun her ikisinin de uzak masaüstü seçenekleri vardır ve işletim sistemleri çok farklı olmasına rağmen, Windows’tan bir Ubuntu sistemine uzaktan erişmek için RDP ve VNC gibi protokolleri kullanabiliriz.

Bu eğitimde, uzak masaüstüyle bir Ubuntu sistemine erişmek için Windows 10 veya 11 sistemini kullanmaya yönelik adım adım talimatları inceleyeceğiz. Bu, Windows’un yerleşik ve tescilli RDP’sini (Uzak Masaüstü Protokolü) ve RFB protokolüne dayanan, tamamen açık kaynak ve ücretsiz olan VNC’yi (Sanal Ağ Bilgi İşlem) içerecektir. Her ikisinin de nasıl kullanılacağını aşağıda göreceğiz; hadi başlayalım!

Windows 10/11 ve Ubuntu için Uzak Masaüstü (RDP) Kurulumu

 



NOT
Ubuntu’nun en yeni sürümlerinde, Microsoft Windows 10/11 RDP ile doğrudan uyumlu, yerleşik bir Uzak Masaüstü özelliği bulunur. Aşağıdaki ilk adımlarda bu özelliği etkinleştirmeye çalışacağız. Ubuntu sürümünüz daha eskiyse ve bu özelliğe sahip değilse aşağıda gösterildiği gibi XRDP kurulumuna devam edin.

 

Çoğu kullanıcı, bir Ubuntu Linux sistemine uzak masaüstü erişimini ayarlamak için muhtemelen Microsoft’un kendi RDP protokolünü kullanmak isteyecektir. Bu özellik varsayılan olarak Windows 10 ve 11’de zaten mevcuttur ve Ubuntu, basit bir paket kurulumuyla RDP ile uyumluluk sağlayabilir. Nasıl yapılacağını görmek için aşağıdaki adımları izleyin.

Ubuntu Yapılandırması – Varsayılan Uzak Masaüstü

Ubuntu sistemine başlayacağız. Eğer sisteminizde aşağıda gösterilen özellik bulunmuyorsa o zaman Ubuntu üzerinde XRDP kurulumu yapacağımız bir sonraki bölüme geçmeniz gerekecektir.

  1. Ubuntu masaüstünüzdeki Etkinliklere genel bakıştan Ayarlar menüsünü arayarak başlayın.
    Opening the Settings menu on Ubuntu
    Ubuntu’da Ayarlar menüsünü açma
  2. Sistem sekmesine tıklayın ve ardından Uzak Masaüstü’ne tıklayın.
    Accessing the default remote desktop settings in Ubuntu
    Ubuntu’da varsayılan uzak masaüstü ayarlarına erişme
  3. Bu pencere bölmesinde Masaüstü Paylaşımı ve Uzaktan Kontrol seçeneklerini etkinleştirin. Ayrıca pencerenin alt kısmında kullanıcı adını ve şifreyi de düzenleyebilirsiniz. Bunlar, Ubuntu sistemine giriş yapmak için Windows’tan kullandığınız kimlik bilgileri olacaktır.
    Enabling Remote Desktop on Ubuntu and setting up login credentials
    Ubuntu’da Uzak Masaüstü’nü etkinleştirme ve oturum açma kimlik bilgilerini ayarlama
  4. Uzak Masaüstü Protokolü için varsayılan bağlantı noktası 3389’dur. Bu nedenle Ubuntu sistemindeki güvenlik duvarı üzerinden bu porta izin verilmesi gerekli olacaktır. Bu istisnayı yapılandırmak için aşağıdaki ufw komutunu yürütün:
    $ sudo ufw allow from any to any port 3389 proto tcp
    
  5. Ayrıca Ubuntu sisteminin IP adresini de bilmeniz gerekecektir. Yerel ağınızdaysa, ip a komutuyla yerel IP’yi alın:
    $ ip a
    

     



    Veya internet üzerinden bağlanmayı planlıyorsanız harici IP adresini kontrol edebilirsiniz:
     

    $ wget -qO- ifconfig.me
    

İşiniz bittiğinde, aşağıdaki Windows Yapılandırması bölümüne geçebilirsiniz.

Ubuntu Yapılandırması – XRDP

Yukarıdaki adımları takip edebildiyseniz bu bölümü atlayıp Windows yapılandırmasına geçebilirsiniz. Ancak Ubuntu sisteminizde yukarıdaki özellik Ayarlar menüsünde yerleşik olarak bulunmuyorsa o zaman Windows uyumlu bir RDP sunucusu olan XRDP kurulumu için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekecektir.

  1. İlk adım için xrdp paketini Ubuntu’ya kurmanız gerekecek. Bu, sisteme bir RDP sunucusu yükleyecek ve Microsoft sistemlerinin uzak masaüstü aracılığıyla bağlanmasına olanak tanıyacaktır. Yazılımı yüklemek için aşağıdaki komutları yürütün:
    $ sudo apt update
    $ sudo apt install xrdp
    
  2. Gelecekteki sistem yeniden başlatmalarında xrdp hizmetinin otomatik olarak başlatıldığından emin olmak için onu systemd’de etkinleştirebiliriz. Aşağıdaki komut hizmeti başlatacak ve gelecekte otomatik olarak başlatılmasını sağlayacaktır:
    $ sudo systemctl enable --now xrdp
    
  3. Uzak Masaüstü Protokolü için varsayılan port 3389’dur. Bu nedenle Ubuntu sistemindeki güvenlik duvarı üzerinden bu porta izin verilmesi gerekecektir. Bu istisnayı yapılandırmak için aşağıdaki ufw komutunu yürütün:
    $ sudo ufw allow from any to any port 3389 proto tcp
    
  4. Ayrıca Ubuntu sisteminin IP adresini de bilmeniz gerekecektir. Yerel ağınızdaysa, ip a komutuyla yerel IP’yi alın:
    $ ip a
    

    Veya internet üzerinden bağlanmayı planlıyorsanız harici IP adresini kontrol edebilirsiniz:



     

    $ wget -qO- ifconfig.me
    

Windows Yapılandırması

Artık sıra Windows 11/10 bilgisayara geçip Uzak Masaüstü üzerinden Ubuntu sistemine bağlanmaya geldi.

  1. Başlat menüsünü açın ve “Uzak Masaüstü”nü arayın ve arama sonuçlarından uygulamayı açın.
    Opening the Remote Desktop Connection application on Windows
    Windows’ta Uzak Masaüstü Bağlantısı uygulamasını açma
  2. Uzak Masaüstü penceresinde, bağlanmaya çalıştığınız Ubuntu sisteminin IP adresini veya ana bilgisayar adını girin ve ardından “Bağlan”a tıklayın.
    Enter the IP or hostname information of the Ubuntu machine
    Ubuntu makinesinin IP veya ana bilgisayar adı bilgilerini girin
  3. Windows uzak sistemin güvenliğini belirleyemediğine dair bir uyarı verecektir. Bunun nedeni, Windows’un diğer Windows sistemlerine bağlanmayı tercih etmesi ve Linux’un güvenlik durumunu algılayamamasıdır; dolayısıyla bu istem güvenli bir şekilde göz ardı edilebilir.
    Warning about connecting to potentially insecure system
    Potansiyel olarak güvenli olmayan sisteme bağlanma konusunda uyarı
  4. Varsayılan uzak masaüstü özelliğini etkinleştirebilen kullanıcılardan kimlik doğrulamaları istenecek ve ardından uzak Ubuntu masaüstüne doğrudan erişim izni verilecek.
    Authenticating with Remote Desktop to log into the Ubuntu system
    Ubuntu sistemine giriş yapmak için Uzak Masaüstü ile kimlik doğrulama
  5. Yukarıdaki XRDP talimatlarını izlediyseniz hala iki adım daha var. Artık sisteme bağlıyız ve masaüstüne erişebilmek için Ubuntu hesap kimlik bilgilerimiz ile kimlik doğrulamamız gerekiyor.
    Enter your Ubuntu login information to continue to the desktop
    Masaüstüne devam etmek için Ubuntu giriş bilgilerinizi girin
  6. Giriş yaptıktan sonra Uzak Masaüstü aracılığıyla Ubuntu sistemine erişim izni alacaksınız. 
    Successfully connected to Ubuntu via Remote Desktop on Windows
    Windows’ta Uzak Masaüstü aracılığıyla Ubuntu’ya başarıyla bağlanıldı


Windows 10/11 ve Ubuntu için VNC Kurulumu

Bu bölümde Windows’tan Ubuntu’ya uzak masaüstü bağlantıları için VNC’nin nasıl kullanılacağını göstereceğiz. Bu, varsayılan RDP’ye uygun bir alternatiftir ve bazı kullanıcıların tercih edebileceği açık kaynaktır. Ayrıca, RDP’yi çalıştırırken çok fazla sorunla karşılaşırsanız bunun yerine VNC’yi denemek iyi bir fikir olacaktır.

Ubuntu Yapılandırması

Ubuntu makinesinde başlayacağız. Bir VNC sunucusu kurmak için aşağıdaki adımları izleyin ve ardından bir sonraki bölüme geçip Windows bilgisayardan bağlanmayı deneyebilirsiniz.

  1. Tiger VNC sunucusunu kurmak için bir komut satırı terminali açıp aşağıdaki komutu vererek başlayın:
    $ sudo apt update
    $ sudo apt install tigervnc-common tigervnc-standalone-server tigervnc-tools tigervnc-viewer tigervnc-xorg-extension
    
  2. Bu adımda mevcut kullanıcımız için bir VNC yapılandırması oluşturacağız. VNC ile kullanmak üzere yeni bir kullanıcı oluşturmak istiyorsanız useradd komutunu kullanın ve ardından bir sonraki komuta geçmeden önce su ile o kullanıcıya geçin.
    $ vncpasswd
    

    İstediğiniz şifreyi iki kez girin. İsteğe bağlı olarak, birisinin yalnızca masaüstünüzü görüntülemek için bağlanmasına olanak tanıyan salt görüntüleme parolasını yapılandırabilirsiniz.

  3. Bir sonraki adım VNC sunucumuz için bazı ayarları yapılandırmaktır. VNC yapılandırma dosyasını oluşturmak ve istediğiniz düzenlemeleri bu dosyaya uygulamak için nano’yu veya tercih ettiğiniz metin düzenleyiciyi kullanabilirsiniz:
    $ nano ~/.vnc/config
    
  4. Bu dosyaya aşağıdaki konfigürasyonu uygulayacağız:


     

    session=gnome
    geometry=1920x1080
    localhost
    alwaysshared
    

    Kurulu olduğu sürece oturum ayarını istediğiniz masaüstü ortamıyla düzenleyebilirsiniz. Geometri ayarları, VNC oturumunun doğal çözünürlüğünü ayarlar ve siz de bunu buna göre ayarlayabilirsiniz. Yapılandırma dosyanızı kaydedin ve işiniz bittiğinde çıkın.

  5. Daha sonra kullanıcımıza varsayılan bir VNC ekran numarası atayacağız. Bu, vncserver.users dosyasında yapılandırılabilir. Bu dosyayı root izinleriyle açmak için nano’yu veya tercih ettiğiniz metin düzenleyiciyi kullanın:
    $ sudo nano /etc/tigervnc/vncserver.users
    
  6. linuxconfig kullanıcımıza 1 numaralı ekranı atayacağız. Birden fazla VNC kullanıcısı kuruyorsanız her birinin kendi ekran numarası olmalıdır.
    # TigerVNC User assignment
    #
    # This file assigns users to specific VNC display numbers.
    # The syntax is <display>=<username>. E.g.:
    #
    # :2=andrew
    # :3=lisa
    :1=linuxconfig
    

    Değişikliklerinizi bu dosyaya kaydedin ve işiniz bittiğinde çıkın.

  7. Daha sonra, 1 numaralı ekran için VNC sunucusunu başlatmak ve gelecekteki sistem önyüklemelerinde otomatik olarak başlatılmasını sağlamak için aşağıdaki iki systemctl komutunu root izinleriyle yürütün:
    $ sudo systemctl start tigervncserver@:1
    $ sudo systemctl enable tigervncserver@:1
    
  8. Güvenlik duvarınızı gelen VNC bağlantılarına izin verecek şekilde yapılandırdığınızdan emin olun. Bu örnekte 1 numaralı ekranı yapılandırdığımız için 5901 numaralı bağlantı noktasını açacağız. 2 numaralı ekran 5902 numaralı bağlantı noktasını vb. kullanacaktır.


     

    $ sudo ufw allow 5901/tcp
    
  9. Ayrıca Ubuntu sisteminin IP adresini de bilmeniz gerekecektir. Yerel ağınızdaysa, ip a komutuyla yerel IP’yi alın:
    $ ip a
    

    Veya internet üzerinden bağlanmayı planlıyorsanız harici IP adresini kontrol edebilirsiniz:

    $ wget -qO- ifconfig.me
    

Artık Windows 10/11 bilgisayarına geçebilir ve o bilgisayarda bir VNC görüntüleyici uygulaması kurabiliriz. Daha sonra Ubuntu sistemine uzak masaüstü bağlantısına erişmek için kullanabileceğiz.

Windows Yapılandırması

Bu bölümde bir önceki bölümde Ubuntu makine üzerinde yapılandırmasını yeni bitirdiğimiz VNC sunucusuna bağlanabilmemiz için Tight VNC viewer kurulumunu gerçekleştireceğiz.

  1. Öncelikle programın en son sürümünü edinmek için Tight VNC resmi indirme sayfasına gidin.
    Downloading Tight VNC on Windows
    Windows’ta Tight VNC’yi İndirme

    Dosyayı açın ve dosyanın indirilmesi bittiğinde kurulum işlemini başlatmak için çalıştırın.

  2. Kurulum istemleri sırasında “Kurulum Türünü Seçin” istemine geldiğinizde “Özel” seçeneğini tıklayın.
    Choosing setup type in the VNC installation
    VNC kurulumunda kurulum türünü seçme
  3. Bu uygulamanın yalnızca VNC Görüntüleyicisini yüklememiz gerektiğinden, VNC Sunucusu bileşeninin seçimini kaldırın.
    Only install the VNC viewer component on Windows
    VNC görüntüleyici bileşenini yalnızca Windows’a yükleyin

    “İleri”ye tıklayın ve kurulum bitene kadar istemlere devam edin.

  4. Şimdi Windows Başlat menüsünden yeni yüklenen VNC Görüntüleyiciyi açın.
    Opening VNC viewer
    VNC görüntüleyiciyi açma
  5. Ubuntu sisteminin IP adresini Uzak Ana Bilgisayar kutusuna girin ve ardından Bağlan’a tıklayın.
    Entering the Ubuntu IP address to connect to it with VNC
    VNC ile bağlanmak için Ubuntu IP adresini girme

    Artık Windows’ta VNC aracılığıyla Ubuntu masaüstüne bağlısınız.

Sorun giderme

Windows Uzak Masaüstü’nden Ubuntu sistemine bağlanmaya çalışırken aşağıdaki hatalardan biriyle karşılaşabilirsiniz:

Uzak Masaüstü bu nedenlerden birinden dolayı uzak bilgisayara bağlanamıyor

Bu hata, bağlanamamasının birkaç farklı nedenini listeleyecektir:



 

  • Sunucuya uzaktan erişim etkin değil
  • Uzak bilgisayar kapatıldı
  • Uzak bilgisayar ağda kullanılamıyor

Bu, aslında bilgisayarınızın uzaktaki makineye bağlanamadığı anlamına gelen genel bir hatadır. Bunun nedeni, bir güvenlik duvarının erişimi engellemesi veya iki makine arasında erişime izin vermeyen başka bir cihazın bulunması olabilir. Uzaktaki cihaza ping atmayı deneyin; başarılı bir ping, iki cihazın iletişim kurabildiğini gösterecektir. Ping başarısız olursa güvenlik duvarı ayarlarını kontrol edin ve doğru bağlantı noktasını kullandığınızdan emin olun.

Unable to connect to RDP server

Bu hata, Windows’un Ubuntu sistemiyle iletişim kuramadığını gösterir. Her iki cihaz arasında ileri geri ping atmayı deneyin. Bu başarısız olursa yukarıda gösterilen güvenlik duvarı ayarlarını uyguladığınızdan emin olun ve iki bilgisayar arasında bir yönlendirici bulunuyorsa bağlantı noktası yönlendirme ayarlarını kontrol edin.

Login failed for display 0

Bu hata, bağlantının başarılı olduğu ancak yanlış kullanıcı adı veya parolanın girildiği anlamına gelir. Doğru kullanıcı adını ve şifreyi kullandığınızdan emin olun ve ardından tekrar bağlanmayı deneyin.

XRDP session: Login failed

İki sistem arasındaki bağlantı başarılı olmasına rağmen kullanıcı adı veya şifre yanlış.

Error – problem connecting

Bu, iki bilgisayar arasındaki bağlantı sorununu gösteren genel bir hatadır. Büyük olasılıkla, Windows PC, bağlantıyı engelleyen bir güvenlik duvarı veya iki bilgisayar arasındaki başka bir cihazın bağlantının gerçekleşmesine izin vermemesi nedeniyle Ubuntu bilgisayarıyla iletişim kuramıyor.

Cannot connect to the RDP server

Bu hata, XRDP hizmetinin düzgün şekilde yapılandırılmadığını veya çalışmadığını gösterir. XRDP hizmetini yukarıda gösterildiği gibi başlattığınızdan ve gerekli yapılandırmayı ona uyguladığınızdan emin olun.

Connection reset by peer

Bu, rdesktop’tan XRDP’ye bağlanmaya çalışırken alabileceğiniz bir hatadır. use_fastpath=both seçeneğinin kullanılmasının bu sorunu çözdüğü bilinmektedir.

Connection refused

Bu hata, bağlantı kurulmaya çalışıldığı ancak hedef makinenin bunu engellediği anlamına gelir. Bunun nedeni genellikle yanlış bağlantı noktası numarasının sağlanması veya bir güvenlik duvarının veya başka bir sistem güvenlik aracının uzak masaüstü hizmetiyle bağlantıya izin vermemesidir.

Session closed before being initialized

This error occurs when a successful connection is prematurely closed because it could not be configured properly. Try using Xorg on Ubuntu instead of Wayland (log out, then select Xorg when logging back in) to remedy this error.

Cannot connect to the console session

Bu hata IP adresi çakışmasından kaynaklanmaktadır. Yeni bir IP adresi almak için Windows bilgisayarınızda aşağıdaki komutları çalıştırın ve ardından bağlantıyı yeniden deneyin. Hata devam ederse, büyük olasılıkla bir güvenlik duvarı sorunudur.

ipconfig /release
ipconfig /renew

Protocol error

Bu, RDP protokolünün bir oturum oluşturamadığı anlamına gelir. Ubuntu’da XRDP hizmetini yeniden başlatmayı deneyin. Hata devam ederse Windows makinesini de yeniden başlatmanız gerekebilir.

Authentication is required to create a color managed device

Bu kimlik doğrulama hatası, yanlış bir kullanıcı adı veya parolanın sağlandığını veya oturum açtığınız kullanıcının Ubuntu’da bir masaüstü oturumu çalıştırmak için yeterli izne sahip olmadığını gösterir.

Internal error has occurred

Bu belirsiz hata, /var/log/xrdp.log dosyasının içinde daha fazla bilgi verecektir. Ubuntu bilgisayarında bir hata oluştuğunu ve XRDP’nin gelen bağlantı isteğiyle masaüstü oturumu kuramadığını belirtir. Günlük dosyası suçluya işaret etmelidir.

The connection has been closed

Bu hata, bağlantının zaman aşımı nedeniyle veya başka bir kullanıcının oturum açmaya çalışması nedeniyle kapatıldığı anlamına gelir. Hatayı almaya devam ederseniz, oturum açma önbelleğini temizlemek için xrdp hizmetini sudo systemctl restart xrdp ile yeniden başlatmanız gerekecektir.

Unable to establish connection

Bu hata, Windows ile Ubuntu arasındaki bağlantı sorununu gösterir. Yukarıda gösterilen güvenlik duvarı istisnasını uyguladığınızdan, XRDP’nin çalıştığından ve her iki cihazın da birbirine ping atabildiğinden emin olun.

xrdp_mm_process_login_response: login failed

This error occurs when an incorrect username or password has been supplied at login. If you are confident that you are using the correct credentials for logging in, some users have reported that commenting out the TerminalServerUsers=tsusers line inside of /etc/xrdp/sesman.ini file managed to remedy the issue.

 

Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.