VNC, başka bir bilgisayarı uzaktan kontrol etmenizi sağlayan bir sistemdir. Fare ve klavye girişlerinizi sanki fiziksel olarak sistemin önünde oturuyormuşsunuz gibi aktarmanıza olanak tanır, oysa aslında dünyanın diğer tarafında olabilirsiniz. İster bilgisayarınızı kontrol etme yeteneği vermek isteyin, ister yalnızca üzerinde ne yaptığınızı görebilmek isteyin (fare ve klavye girişi engellenmiş halde), masaüstü ekranınızı başka bir kullanıcıyla paylaşmak için iyi çalışır.
Bu kılavuzda, bir Linux sisteminde VNC sunucusu kurma adımlarını inceleyeceğiz. Ayrıca paylaşılan ekrana erişmek için bir VNC istemcisinin nasıl kullanılacağını da göreceksiniz. İşimiz bittiğinde istemci sisteminiz ve VNC sunucunuzun internet bağlantısı olması koşuluyla sisteminize uzaktan her yerden erişebileceksiniz. Alternatif olarak, ekranı başka bir kullanıcıya kontrol vermeden paylaşmak istiyorsak, VNC’yi yalnızca görüntülenecek şekilde yapılandırabiliriz. Bu eğitimde her iki konfigürasyon da ele alınacaktır.
Adım adım talimatlarla masaüstü ekranınızı Linux’ta VNC ile paylaşın
Öncelikle Tiger VNC’yi büyük Linux dağıtımlarına nasıl kuracağınızı ve ekranınızı bir veya daha fazla istemci sistemiyle paylaşabilecek şekilde nasıl yapılandıracağınızı göstereceğiz. Sonraki bölümde Tiger VNC istemci görüntüleyiciyi kurma talimatlarını ve önceki bölümde yapılandırdığımız sunucuya nasıl bağlanılacağını anlatacağız.
Tiger VNC Sunucusunu Kurun ve Yapılandırın
Tiger VNC sunucusunun kurulumu Linux dağıtımınıza bağlı olarak değişecektir ancak yapılandırma adımları aynı olmalıdır. Tiger VNC’yi sisteminizin paket yöneticisi ile kurmak için aşağıdaki uygun komutu kullanabilirsiniz.
Tiger VNC’yi Ubuntu, Debian ve Linux Mint’e kurmak için:
$ sudo apt update $ sudo apt install tigervnc-common tigervnc-standalone-server tigervnc-tools tigervnc-viewer tigervnc-xorg-extension
Tiger VNC’yi Fedora, CentOS, AlmaLinux ve Red Hat’e yüklemek için:
$ sudo dnf install tigervnc tigervnc-icons tigervnc-server tigervnc-server-module tigervnc-selinux
Tiger VNC’yi Arch Linux ve Manjaro’ya kurmak için:
$ sudo pacman -S tigervnc
Kurulum tamamlandıktan sonra Tiger VNC Sunucusunu kurmak için aşağıdaki adımları izleyin:
- Bu adımda mevcut kullanıcımız için bir VNC yapılandırması oluşturacağız. VNC ile kullanmak üzere yeni bir kullanıcı oluşturmak istiyorsanız useradd komutunu kullanın ve ardından bir sonraki komuta geçmeden önce su ile o kullanıcıya geçin.
$ vncpasswd
İstediğiniz şifreyi iki kez girin. İsteğe bağlı olarak, birisinin yalnızca masaüstünüzü görüntülemek için bağlanmasına olanak tanıyan salt görüntüleme parolasını yapılandırabilirsiniz.
- Bir sonraki adım VNC sunucumuz için bazı ayarları yapılandırmaktır. VNC yapılandırma dosyasını oluşturmak ve istediğiniz düzenlemeleri bu dosyaya uygulamak için nano’yu veya tercih ettiğiniz metin düzenleyiciyi kullanabilirsiniz:
$ nano ~/.vnc/config
- Bu dosyaya aşağıdaki konfigürasyonu uygulayacağız:
session=gnome geometry=1920x1080 localhost alwaysshared
Kurulu olduğu sürece oturum ayarını istediğiniz masaüstü ortamıyla düzenleyebilirsiniz. Geometri ayarları, VNC oturumunun doğal çözünürlüğünü ayarlar ve siz de bunu buna göre ayarlayabilirsiniz. Yapılandırma dosyanızı kaydedin ve işiniz bittiğinde çıkın.
- Daha sonra kullanıcımıza varsayılan bir VNC ekran numarası atayacağız. Bu, vncserver.users dosyasında yapılandırılabilir. Bu dosyayı root izinleriyle açmak için nano’yu veya tercih ettiğiniz metin düzenleyiciyi kullanın:
$ sudo nano /etc/tigervnc/vncserver.users
- linuxconfig kullanıcımıza 1 numaralı ekranı atayacağız. Birden fazla VNC kullanıcısı kuruyorsanız her birinin kendi ekran numarası olmalıdır.
# TigerVNC User assignment # # This file assigns users to specific VNC display numbers. # The syntax is <display>=<username>. E.g.: # # :2=andrew # :3=lisa :1=linuxconfig
Değişikliklerinizi bu dosyaya kaydedin ve işiniz bittiğinde çıkın.
- Daha sonra, 1 numaralı ekran için VNC sunucusunu başlatmak ve gelecekteki sistem önyüklemelerinde otomatik olarak başlatılmasını sağlamak için aşağıdaki iki systemd komutunu root izinleriyle yürütün:
$ sudo systemctl start tigervncserver@:1 $ sudo systemctl enable tigervncserver@:1
- Hizmetin çalıştığından emin olmak için kontrol edin:
$ sudo systemctl status tigervncserver@:1
- Güvenlik duvarınızı gelen VNC bağlantılarına izin verecek şekilde yapılandırdığınızdan emin olun. Bu örnekte 1 numaralı ekranı yapılandırdığımız için 5901 numaralı bağlantı noktasını açacağız. 2 numaralı ekran 5902 numaralı bağlantı noktasını vb. kullanacaktır.
UFW (Ubuntu): $ sudo ufw allow 5901/tcp Firewalld (Fedora / RHEL): $ sudo firewall-cmd --zone=public --add-port=5901/tcp iptables (any distro): $ sudo iptables -A INPUT -m state --state NEW,ESTABLISHED -m tcp -p tcp --dport 5901 -j ACCEPT
Tiger VNC İstemcisini Kurun ve Bağlanın
Tiger VNC istemcisini sisteminizin paket yöneticisi ile kurmak için aşağıdaki uygun komutu kullanabilirsiniz.
Tiger VNC’yi Ubuntu, Debian ve Linux Mint’e kurmak için:
$ sudo apt update $ sudo apt install tigervnc-viewer
Tiger VNC’yi Fedora, CentOS, AlmaLinux ve Red Hat’e yüklemek için:
$ sudo dnf install tigervnc
Tiger VNC’yi Arch Linux ve Manjaro’ya kurmak için:
$ sudo pacman -S tigervnc
Kurulumdan sonra VNC sunucusuna bağlanmak için aşağıdaki komutu uygulayınız. Elbette aşağıdaki IP adresini, bağlandığınız sunucunun IP’si veya ana bilgisayar adı ile değiştirin:
$ vncviewer 192.168.1.51:1
Not: Yukarıda :1 var çünkü bu daha önce yapılandırdığımız ekran numarasıdır.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.