Z kabuğu şimdiye kadar geliştirilen en güçlü mermilerden biridir ve aynı zamanda en hızlılarından biridir. Yerleşik yazım denetimi, kod için sözdizimi vurgulama ve çok daha fazlası gibi başka hiçbir yerde bulamayacağınız özellikler sunar. Hatta komut istemini, herhangi bir şey yazmanıza gerek kalmadan sistem durumunuz hakkında yararlı bilgiler görüntüleyecek şekilde yapılandırabilirsiniz.
ZSH nedir?
ZSH veya Z-Shell, Linux/Unix sistemleri için gelişmiş bir Unix kabuğu olup, daha iyi komut dosyası yazılabilirliği, tamamlama seçenekleri ve tema desteği gibi özelliklerle kullanıcı deneyimini geliştirerek komut satırı etkileşimini daha verimli ve kullanıcı dostu hale getirir.
Sistemin Güncellenmesi
Öncelikle, en son yazılıma ve güvenlik yamalarına sahip olduğumuzdan emin olmak için sistemi güncellememiz gerekiyor.
sudo apt update && sudo apt dist-upgrade -y
sudo apt install build-essential curl file git
ZSH’yi Ubuntu’ya yükleme
Artık sisteminiz güncellendiğine göre ZSH’yi apt komutuyla kurmaya hazırsınız.
sudo apt install zsh
Kurulum sırasında Z kabuğu kurulumuna devam etmek isteyip istemediğiniz sorulacaktır. Seçiminizi onaylamak için Y tuşuna basın ve Enter tuşuna basın.
Yukarıdaki komutun yüklenmesi biraz zaman alacaktır. Kurulum işlemi ZSH’nin temel konfigürasyonunun üzerinden geçecektir. Bu ayarları daha sonra istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz ancak şimdilik bunları yapılandırmamıza gerek yok.
Artık ZSH kurulduğuna göre zsh –version komutuyla sürüm numarasını kontrol edebilirsiniz. Bu komut, sunucudaki ZSH sürüm numarasını yazdıracaktır.
Sürüm komutu, şu anda hangi sürümü kullandığınızı kontrol etmenin yararlı bir yoludur, ancak bir şeyin kurulu olmaması veya kısmen kurulması durumunda herhangi bir bilgi vermez. Sürüm numaranız bu resimdekinden farklı olabilir. Bu normal.
zsh --version
zsh –version komutunu çalıştırdıktan sonra ZSH sürüm numarasını göremiyorsanız kurulum sırasında bir şeyler ters gitti. Yolunuzu yeniden kontrol edin veya şu komutu kullanarak ZSH’yi yeniden yüklemeyi deneyin:
sudo apt install zsh && sudo dpkg-reconfigure dash && sudo reboot
ZSH’nizin kurulu olduğu varsayılan dizin /usr/bin’dir. Bunu, hangi komutu kullanarak zsh’nin konumunu yazdırarak onaylayabilirsiniz:
whereis szh
Whereis komutu tam olarak adının önerdiği şeyi yazdırır: bir terminal programının veya komut dosyasının yolu. Bizim durumumuzda ZSH’nin tam konumudur.
Oh-My-Zsh Eklentisini Yükleme
On-My-Zsh eklentisi, ZSH’ye bazı şaşırtıcı kabuk geliştirmeleri sağlar.
Eklentiyi terminalinize şu komutu yazarak yükleyebilirsiniz:
sudo apt install git-core curl fonts-powerline
sh -c "$(curl -fsSL https://raw.github.com/robbyrussell/oh-my-zsh/master/tools/install.sh)"
Bu komut Zsh’yi tüm kullanıcılar için varsayılan set kabuğu olarak ayarlayacaktır. Böylece oturumu kapatmanıza veya sunucuyu yeniden başlatmanıza gerek kalmaz. Devam etmek için Y yazın ve Enter tuşuna basın. Kurulum birkaç saniye içinde tamamlanacaktır.
Tarayıcınızı açın ve mevcut tüm eklentilerin bir listesini almak için GitHub’a gidin.
https://github.com/ohmyzsh/ohmyzsh/wiki/Plugins
Mevcut eklentilere göz atmayı tamamladığınızda ve kullanmak istediğiniz eklentiyi bulduğunuzda, eklentiyi etkinleştirmek için /.zshrc dosyasındaki eklenti() işlevine adını ekleyin. Örneğin python eklentisini etkinleştirmek için ~/.zshrc dosyasına aşağıdaki satırı eklemeniz yeterlidir.
plugins=(python pip)
Temayı değiştirdikten sonra kaydetmek için Ctrl-O’yu, çıkmak için Ctrl-X’i kullanın. Ardından şunu yazarak Oh My ZSH eklentisini yeniden yükleyin:
source ~/.zshrc
Oh-My-Zsh Temasını Yapılandırma
Oh-My-Zsh Teması için varsayılan dizin ~/.oh-my-zsh/themes/’dir. Tüm temaları orada bulabilirsiniz.
Mevcut temaların listesini görüntülemek için tarayıcınızı açın ve şuraya gidin:
https://github.com/ohmyzsh/ohmyzsh/wiki/Themes
Gökkuşağı renklerini veya okunması zor diğer renkleri kullanmak akıllıca değildir. Ayrıca görme sorunu olan veya monitörsüz başsız sunucu kullanan kullanıcılar için siyah zemin üzerine beyaz ve açık renkli kelimelerin yer aldığı temalar önerilmez.
Temayı tarayıcınızda önizleyebilirsiniz. Beğendiğiniz bir tema bulduğunuzda ~/.zshrc dosyasını herhangi bir kod düzenleyiciyle açın.
sudo nano ~/.zshrc
Yukarıdaki ekran görüntüsünde varsayılan temanın Robbyrussel olduğunu görebilirsiniz.
ZSH_THEME= satırındaki bu metni beğendiğiniz metinle değiştirerek temayı değiştirebilirsiniz. Örneğin, agnoster temasını ZSH stiliniz olarak ayarlamak istiyorsanız, Robbyrussel’i agnoster ile değiştirmeniz gerekir.
ZSH_THEME="agnoster"
Düzenli olarak birden fazla tema arasında geçiş yapmak istiyorsanız ZSH_THEME= parametresini rastgele olarak değiştirin.
sudo nano ~/.zshrc
ZSH_THEME="random"
Belirli bir tema kümesiyle birden çok tema arasında düzenli olarak geçiş yapmak istiyorsanız ZSH_THEME_RANDOM_CANDIDATES parametresini kullanmayı seçtiğiniz temalarla tanımlayın. Örneğin agnoster, grml ve Robbyrussel’i rastgele kullanacağız.
ZSH_THEME_RANDOM_CANDIDATES=("agnoster" "grml" "robbyrussell")
Temayı değiştirdikten sonra kaydetmek için Ctrl-O’yu, çıkmak için Ctrl-X’i kullanın. Ardından şunu yazarak Oh My ZSH eklentisini yeniden yükleyin:
source ~/.zshrc
OH-MY-ZSH Otomatik Güncellemeyi Yapılandırma
OH-MY-ZSH iki haftada bir otomatik olarak güncellenir. Devre dışı bırakmak için DISABLE_AUTO_UPDATE açıklamasını kaldırın ve ~/.zshrc dosyasında DISABLE_AUTO_UPDATE=“true” parametresini ayarlayın.
sudo nano ~/.zshrc
DISABLE_AUTO_UPDATE="true"
Ayrıca güncelleme kontrolü için gün sayısını da ayarlayabilirsiniz. Örneğin, Otomatik Güncellemeyi her gün atlamak istiyorsanız UPDATE_ZSH_DAYS=1 parametresini ayarlayın.
UPDATE_ZSH_DAYS=1
Kaydetmek için Ctrl-O ve ardından Enter ve çıkmak için Ctrl-X tuşlayın. Ardından şunu yazarak Oh My ZSH eklentisini yeniden yükleyin:
source ~/.zshrc
Güncellemeyi şunu yazarak manuel olarak da çalıştırabilirsiniz:
omz update
Son olarak değişiklikleri uygulamak için sisteminizi yeniden başlatın.
sudo reboot now
Bu kadar! OH-MY-ZSH’yi Ubuntu 20.04’e başarıyla yüklediniz ve yapılandırdınız.
OH-MY-ZSH’yi Kaldırma
Herhangi bir nedenle OH-MY-ZSH’yi ve eklentilerini ve temalarını Ubuntu 20.04’ten kaldırmak istiyorsanız, terminalinize şu komutu yazarak ‘oh-my-zsh’ paketini kaldırmanız yeterlidir:
sudo uninstall oh_my_zsh
Bu komut, oh-my-zsh ile birlikte gelen tüm dosya ve klasörleri silecek ve sunucuyu, yüklemeden önceki durumuna döndürecektir.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.