Belge Vakfı (TDF), Arnavutluk’taki Tiran Belediyesinin LibreOffice’i tercih ederek, açık kaynak yazılımlara ve açık standartlara geçtiğini açıkladı. Proje, kentin BT altyapısının tamamının açık kaynak teknolojilerinin uygulanmasını kapsıyor ve NextClouda geçiş ile devam etmeyi planlıyor.
LibreOffice’e geçiş, kamu BT altyapısının özgür ve açık kaynak teknolojilerini kullanması gerektiğine dair güçlü bir inanca dayalı olarak birçok BT çözümünü uygularken, geçiş süreci BİT Bölümü tarafından yönetilmektedir (https://publiccode.eu). . LibreOffice sayesinde, dokümanlar artık, en iyi çözümü temsil eden OASIS tarafından yönetilen ISO standardı Açık Belge Formatında değiştirilebilir ve saklanabilir duruma gelecek.
BİT Bölümü başkanı Ermir Puka, değişime karşı direniş ve göçün karşı karşıya olduğu diğer büyük zorluklara rağmen, LibreOffice gibi serbest ve açık kaynak yazılımların ve açık standartların desteklendiği platformların kullanılmasının, belediyedeki BT altyapısına rehberlik edeceğine inanıyor.
Göç projesi, çoğu görevlerin belge ve e-tablolara dayandığı İK Departmanı ile başladı. Bu, göç sırasında ve sonrasında birçok farklı konunun belirlenmesine yardımcı oldu ve bu süreç Belediye’nin diğer ofislerinde de kullanıldı. Tiran Belediyesi’ndeki 1.000 masaüstünün büyük bir kısmı LibreOffice’e taşındı.
Göç sürecini daha da kolaylaştırmak için LibreOffice Writer ve Calc kılavuzları Arnavutçaya çevrildi; BT personeli ise Belediyenin kullandığı e-öğrenme platformu olan Moodle’da kurulu bir çevrimiçi öğrenim kursunda eğitim alıyor. Faaliyetler, Açık Laboratuvarlar etrafında toplanan yerel açık kaynak topluluğu tarafından coşkuyla desteklenmektedir.
Peki Bizde Durum Nasıl?
Daha Pardus işletim sistemini kullanmak için dahi gönülsüz davranan, elini taşın altına koymaktan geri duran kurumlar mevcutken LibreOffice i tercih etmek tam olarak ateşten gömlek giymekle eşdeğer. Çünkü göç dediğimiz olay, açık kaynaklı sistemleri tercih edip, altyapınızda onları kullanmakla başlamıyor bilakis bu en kolayı. Asıl sorun 3.parti kurum ve kuruluşlarla yaptığınız doküman takasında ortaya çıkıyor çünkü ortada açık belge formatına dair atılmış düzgün bir adım mevcut değil veya varsa bile bunu kimse üzerine almamış. Heryerde kapalı kodun tahakkümü söz konusu, durumu “iletişim merkezlerine” dahi yazılar yazmış olmama rağmen gelen cevap “sizin için sistemimizi değiştiremeyiz” mealinde oldu.
Dışa bağımlılığı azaltmak, açık belge formatının yaygınlaşmasını sağlamak, açık kaynak ile piyasanın gerçek manada rekabetçi bir duruma gelmesine yardımcı olmak için Pardus ve LibreOffice geçişlerinin, dikkatli hazırlanmış analiz ve düzgün yapılmış planlar ile cesaretle uygulanmasına ihtiyaç vardır. Böylelikle gerçek manada bir kamuoyu oluşturarak 3.parti kurum ve kuruluşların açık belge formatına karşı olan bu duyarsızlığının, devletinde desteği ile kırılmasına ve herkesin kendisine uygun gördüğü belge biçimi ile dosya alış verişi yapmasına imkan sağlanmış olacaktır.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.