procs, Rust ile yazılmış ps komutu yerine kullanılabilecek modern bir alternatiftir. Ps ile karşılaştırıldığında, renkli ve daha kolay okunabilir çıktı üretmesi, TCP / UDP bağlantı noktası gibi ek bilgileri gösterebilmesi, okuma / yazma verimi, daha fazla bellek bilgisi içermesi ile öen çıkmaktadır. Uygulama Linux üzerinde çalışıyor ve macOS ve Windows için deneysel desteği de bulunmaktadır.
procs ile beraber gelen özellikler şunları içerir:
- Terminal arka planına dayalı otomatik tema algılama özelliğine sahip renkli, insan tarafından okunabilir çıktı formatı
- Birden çok sütunda anahtar kelime arama
- Üst gibi izleme modu (–watch veya –watch-interval , bazı ek klavye kısayolları vardır (sıralama sütununu bir sonrakine değiştirmek için n, sıralamayı önceki sütuna değiştirmek için p, sıralama düzenini artan olarak değiştirir, d sıralamayı azalan olarak değiştirir ve q çıkış)
- Ağaç görünümü (
--tree
) - Aşağıdakiler
ps
‘de bulunmayan ek özelliklerdir :- TCP / UDP bağlantı noktaları
- Çıktı okuma / yazma
- Docker kapsayıcı adı
- Daha fazla bellek bilgisi
Varsayılan olarak, procs yalnızca PID, Kullanıcı, TTY, CPU, MEM, CPU Süresi ve Komut sütunlarını gösterir, ancak çeşitli diğer bilgi türlerini ekleyebilirsiniz.
Procs ‘un Kurulumu
Linux kurulum dosyasını indirip, ardından bir terminal açıp ZIP arşivini çıkardığınız klasöre gidip şunu kullanarak kurabilirsiniz:
sudo install procs /usr/local/bin
Temel kullanım
Procs kullanmak için, uygulamayı çalıştırın ve çalışan tüm işlemler hakkındaki bilgileri görüntüleyin:
procs
procs kurulum dosyasının buradan indirebilirsiniz.
Yazının orijinalini ve detayları buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.