Bu yazıda, USB sürücülerinin bir Linux sistemine terminal ve kabuk komut satırını kullanarak nasıl bağlanacağını okuyacaksınız. Bu, herhangi bir dosya sisteminin USB sürücüsünü sisteminizdeki bir bağlama noktasına bağlamanıza olanak tanır. USB sürücüsünün takılması, USB çubuğunun veya normal bir SATA sürücüsünün takılmasından farklı değildir.
USB sabit sürücüyü algılama
USB aygıtınızı USB bağlantı noktasına taktıktan sonra Linux sistemi /dev/
dizine yeni bir blok aygıtı ekler. Bu aşamada, herhangi bir veriyi almadan veya saklamadan önce USB dosya sisteminin bağlanması gerektiğinden bu cihazı kullanamazsınız. Blok cihaz dosyanızın hangi ada sahip olduğunu öğrenmek için fdisk -l
komutunu çalıştırabilirsiniz .
NOTfdisk
komutu, gerekli bilgilere erişmek için yönetici ayrıcalıkları gerektirir, bu nedenle komutların bir root kullanıcı veya sudo
komutu ile yürütülmesi gerekir.
#fdisk -l
$ sudo fdisk -l
Yukarıdaki komutu çalıştırdıktan sonra aşağıdakine benzer bir çıktı alacaksınız:
Disk /dev/sdc: 7.4 GiB, 7948206080 bytes, 15523840 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disklabel type: dos Disk identifier: 0x00000000 Device Boot Start End Sectors Size Id Type /dev/sdc1 * 8192 15523839 15515648 7.4G b W95 FAT32
Yukarıdaki çıktı, büyük olasılıkla sisteminize bağlı birden çok diski listeleyecektir. Boyutuna ve dosya sistemine göre USB sürücünüzü arayın. Hazır olduğunda, takmayı düşündüğünüz bölümün blok aygıt adını not alın. Örneğin bizim durumumuzda FAT32 dosya sistemi ile /dev/sdc1 olacaktır.
Bağlantı noktası oluştur
USB bölümünü bağlamak için mount komutunu kullanmadan önce bir bağlama noktası oluşturmamız gerekiyor. Bağlama noktası, ana bilgisayar dosya sisteminizdeki herhangi bir yeni veya mevcut dizin olabilir. USB cihazınızı bağlamak istediğiniz yeni bir bağlama noktası dizini oluşturmak için mkdir komutunu kullanın:
# mkdir /media/usb-drive
USB Sürücüsünü Takın
Bu aşamada, USB’mizin /dev/sdc1 bölümünü /media/usb-drive bağlama noktasına bağlamaya hazırız:
# mount /dev/sdc1 /media/usb-drive/
To check whether your USB drive has been mounted correctly execute mount command again without any arguments and use grep
to search for USB block device name:
# mount | grep sdc1 /dev/sdc1 on /media/usb-drive type vfat (rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=utf8,shortname=mixed,errors=remount-ro
Yukarıdaki mount komutu tarafından herhangi bir çıktı üretilmediyse, USB bölümünüz takılı değildir. Alternatif olarak, yukarıdaki komutta doğru bir blok cihaz adı kullanıp kullanmadığınızı tekrar kontrol edin.
USB Verilerine Erişim
Her şey yolunda giderse, USB verilerimize önceden oluşturulmuş bağlama noktamıza /media/usb-drive’a giderek erişebiliriz:
# cd /media/usb-drive
USB Bağlantısını Kaldır
USB bölümümüzün bağlantısını kesmeden önce, hiçbir işlemin bağlama noktası dizinimizi kullanmadığından veya erişmediğinden emin olmamız gerekir, aksi takdirde aşağıdakine benzer bir hata mesajı alırız:
umount: /media/usb-drive: target is busy (In some cases useful info about processes that use the device is found by lsof(8) or fuser(1).)
Kabuğunuzu kapatın veya USB bağlantı noktasından uzaklaşın ve USB sürücünüzün bağlantısını kesmek için aşağıdaki linux komutunu yürütün:
# umount /media/usb-drive
Linux’ta Kalıcı USB Bağlantısı
Yeniden başlattıktan sonra USB’nizi Linux’a kalıcı olarak takmak için /etc/fstab yapılandırma dosyanıza aşağıdaki satırı ekleyin:
/dev/sdc1 /media/usb-drive vfat varsayılanları 0 0
Diğer herhangi bir dosya sistemi türü için doğru türü ayarlamanız yeterlidir. Örneğin aşağıdaki komut, USB sürücüsünü NTFS dosya sistemiyle bağlayacaktır:
/dev/sdc1 /media/usb-drive ntfs varsayılanları 0 0
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.