LibreOffice

LibreOffice’i PDF Düzenleyici Olarak Nasıl Kullanabilirsiniz

Dijital belgeleri paylaşırken veya görüntülerken PDF dosyalarına rastlamış olabilirsiniz. Ancak bu dosyaları Linux makinenizde kolayca düzenleyebileceğinizi biliyor musunuz? Bu yazı, Microsoft Office’e alternatif ücretsiz ve açık kaynaklı bir ofis paketi olan LibreOffice paketini kullanarak PDF dosyalarını nasıl düzenleyeceğinizi ve oluşturacağınızı gösterecektir.

LibreOffice Nedir?

LibreOffice, esas olarak LibreOffice Draw, LibreOffice Writer ve LibreOffice Calc’den oluşan açık kaynaklı bir ofis yazılım paketidir. LibreOffice’i PDF belgeleri, word belgeleri, excel sayfaları vb. düzenlemek ve oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Ubuntu gibi çoğu Linux dağıtımı, varsayılan ofis paketi olarak LibreOffice’i kullanır; diğer birçok dağıtım da OpenOffice’i tercih eder. LibreOffice paketi, Windows ve macOS gibi diğer yaygın işletim sistemlerinde de mevcuttur.

Bir PDF Belgesini LibreOffice ile Düzenlemek

LibreOffice Draw, PDF belgelerini düzenlemek için LibreOffice paketindeki varsayılan uygulamadır.

LibreOffice Draw’da bir PDF belgesi açmak için uygulamayı başlatmanız ve menü çubuğunda Dosya > Aç’a gidin  ve ardından düzenlemek istediğiniz PDF belgesini seçin. Alternatif olarak, LibreOffice Draw içinde Ctrl + O klavye kısayolunu kullanabilir ve açmak istediğiniz belgeyi seçebilirsiniz.

Aşağıda LibreOffice Draw ile açılan örnek bir PDF belgesi bulunmaktadır.

Eğer makinenizde LibreOffice kurulu değilse, resmi web sitesinden kolayca indirip kurabilirsiniz.

İndirme Linki : LibreOffice

Belgeye Metin Ekleme

Belgeye daha fazla metin eklemek için belge içinde metin eklemek istediğiniz noktaya tıklayın ve yazmaya başlayın.

Belgenizdeki sayfaların sol bölmede gösterildiğini unutmayın, bu nedenle değişiklik yapmak için doğru sayfayı seçtiğinizden emin olun.

Belgeye yeni bir sayfa eklemek için, sayfaları gösteren sol bölmeye sağ tıklayın ve aşağıdaki şekilde olduğu gibi Yeni Sayfa’yı seçin .

Belgenize İçerik Ekleme

Çoğu belge nadiren yalnızca metinden oluşur, bu nedenle PDF dosyaları genellikle çizelgeler, tablolar ve diğer diyagramlardan oluşur.

Belgenize içerik eklemek için menü çubuğundaki Ekle düğmesini tıklayın ve ardından tablo, resim, grafik, yorum ve hatta video klip gibi eklemek istediğiniz içerik türünü seçin. Aşağıdaki şekilde, bir PDF belgesine bir grafik eklenmiştir.

Grafiğe tıkladığınızda, daha fazla biçimlendirme ve düzenleme seçeneği sunulur.

Belgeyi Kaydetme

PDF belgesinde yaptığınız değişiklikleri kaydetmek için  Dosya > Farklı Dışa Aktar  seçeneğine tıklayın ve ardından PDF Olarak Dışa Aktar  düğmesini seçin.

Not : Farklı Kaydet düğmesini kullanırsanız, LibreOffice Draw belgenizi kaydetmek için .odg dosya biçimini kullanacaktır.

PDF Belgesi Oluşturma

Bir PDF belgesi oluşturmak istiyorsanız,  Dosya > Yeni’ye tıklayın  ve ardından Metin Belgesi düğmesini seçin. LibreOffice, belgeyi oluşturmak için varsayılan uygulama olarak LibreOffice Writer’ı kullanacaktır.

Belgeyi düzenlemeyi bitirdiğinizde,  Dosya > Farklı Dışa Aktar  seçeneğine tıklayarak ve ardından PDF Olarak Dışa Aktar düğmesini seçerek dosyayı kaydedebilirsiniz .

Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.