Linux, kullanıcılara görevleri gerçekleştirmeleri için çeşitli araçlar ve komutlar sunan, son derece özelleştirilebilir ve esnek bir işletim sistemidir. Bu görevlerden biri, komut satırı aracılığıyla kolayca yapılabilen ekran görüntüsü almaktır.
Linux’ta scrot kullanma
Debian, Ubuntu veya Linux Mint’e scrot yüklemek için Apt paket yöneticisini kullanın, çünkü bu araç varsayılan olarak içinde bulunur:
$ sudo apt install scrot
scrot Tool ile Ekran Görüntüsü Alma
Şimdi scrotu kullanarak ekran görüntüsü almanın farklı yollarını ele alacağız:
1. Tüm Masaüstü Ekran Görüntüsünü Alın
Tüm masaüstü ekran görüntüsünü almak için scrot komutunu çalıştırmanız yeterlidir. Bu, masaüstündeki her şeyi yakalayacak ve .png dosya biçiminde geçerli dizine kaydedecektir:
$ scrot
Burada, ekran görüntüsünün bizim durumumuzda ana dizin olan geçerli dizine kaydedildiğini görebiliriz.
Ekran görüntüsünün kaydedileceği dizini belirtmek için aşağıdaki komutu çalıştırın, bunu kullanarak ekran görüntüsünün adını da değiştirebiliriz:
$ scrot ~/Pictures/image.png
Artık ekran görüntüsünün yakalanıp image.png adıyla resim dizinine kaydedildiğini görebiliriz.
2. Belirli Bölgenin Ekran Görüntüsünü Alın
Scrot’u kullanarak fare imlecini sürükleyerek özel bir ekran görüntüsü alabiliriz ve ayrıca belirli bir pencerenin ekran görüntüsünün alınmasına da izin verir.
$ scrot -s
Komut girildikten sonra, yakalamak istediğiniz herhangi bir pencerenin üzerine tıklayın veya yakalanması gereken bölgenin üzerine fare ile bir dikdörtgen çizin.
Not: Herhangi bir pencere dikdörtgen ekran görüntüsünü engelliyorsa, önce fazladan pencereleri simge durumuna küçülterek bölgeyi temizleyin ve ekran görüntüsünü almadan önce alanı temizleyin. Belirli bir süre sonra ekran görüntüsü almak için de delay komutunu kullanabilirsiniz.
3. Ekran Görüntüsü Boyutunu Ayarlama
Scrot komutu ayrıca ekran görüntüsü boyutunu 1 ile 100 arasında ayarlamanıza olanak tanır. Örneğin, boyutu orijinalin %10’una küçültmek için aşağıdaki komutu kullanın:
$ scrot -t 10
4. Gecikmeli Ekran Görüntüsü Alma
Scrot’u kullanarak, ekran görüntüsünü almadan önce pencereleri vurgulamamıza veya bunlardan bahsetmemize veya ekran görüntüsünün içinde belirli bir olayı (örn. bildirim) göstermemize izin veren biraz gecikmeli bir ekran görüntüsü de alabiliriz. -d N komutunu kullanarak herhangi bir ekran görüntüsünü N saniye ile geciktirebiliriz.
$ scrot -s -d 5
5. Diğer Komutlarda scrot Ekran Görüntüsü Kullanın
Scrot komutunun çok kullanışlı özelliklerinden biri, arka planı düzenleme veya kaldırma gibi görüntü işleme için aynı ekran görüntüsünü yakalayıp kullanmanıza izin vermesidir. scrot kullanılarak, scrot’tan yakalanan herhangi bir ekran görüntüsü diğer komutlara girdi olarak verilebilir, ekran görüntüsü yolu bir $f dizesi olarak saklanır.
$ scrot -e ‘mv $f ~/screenshots’
6. Bir Ekran Görüntüsünün Kalitesini Ayarlama
Varsayılan olarak, scrot ekran görüntülerini 75 kalitesinde alır. Bunu 1 ile 100 arasında bir değer tanımlayarak iyileştirebiliriz (daha yüksek kalite, daha iyi ekran görüntüsü anlamına gelir).
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.