Elektronik tabloların her düzeyde verileri görselleştirmek ve analiz etmek için gerekli olduğu bir sır değil. Özellikle modern iş dünyasında oldukça talep görüyorlar ancak sıradan kullanıcılar da basit hesaplamalar için zaman zaman bunlara ihtiyaç duyuyorlar.
Elektronik tabloların oluşturulması ve düzenlenmesi söz konusu olduğunda, Excel muhtemelen ev bütçesinden, büyük şirketler için yönetim raporlarına kadar her şeyi yapabilen en popüler programdır. Ancak, bu yazılım Linux için mevcut değildir ve maliyeti birçok kullanıcı için zorlu bir engel olabilir.
Neyse ki, giderek daha fazla popülerlik kazanan Linux için bazı ücretsiz alternatif çözümler var . Bazıları Excel kadar güçlü olmasa da işlevsellikleri verileri pratik bir şekilde işlemek ve analiz etmek için yeterlidir.
Bu makalede, hem çevrimiçi hem de çevrimdışı kullanım için Linux ‘ta kullanabileceğiniz en iyi Excel alternatiflerine genel bir bulacaksınız.
LibreOffice Calc
Birkaç Linux kullanıcısına hangi elektronik tablo yazılımını kullandıklarını sorarsanız, çoğunluk LibreOffice Calc’den bahsedecektir . Bu açık kaynaklı uygulama, bir dizi düzenleyici ve üretkenlik aracı sunan LibreOffice paketinin bir parçasını oluşturur.
LibreOffice , OpenOffice.org projesinin bir çatalıdır ve dünyanın her yerinden katılımcıların oluşturduğu topluluğun desteğiyle The Document Foundation tarafından yönetilir ve geliştirilir .
LibreOffice Calc , pivot tablolar, grafikler, metinden sütunlara, formüller ve çok daha fazlası gibi Excel’in tüm temel özelliklerini sağlar . Hücre biçimlendirme seçenekleri de mevcuttur ve dönen içerikler, arka planlar, şablonlar, kenarlıklar vb. içerir. Calc’ın gelişmiş seçeneklerine aşina değilseniz, yerleşik sihirbazlar bunlardan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır.
LibreOffice Calc , Açık Belge Formatını (.ods) kullanır ve Microsoft Excel dosyalarıyla uyumludur . MacOS için Microsoft Office ile oluşturulan .xlsx dosyalarını bile okuyabilir , ancak uyumluluk mükemmel değildir.
Bu programla, elektronik tabloları Taşınabilir Belge Formatına (.pdf) da aktarabilirsiniz . Microsoft Works ve BeagleWorks gibi eski programlarla oluşturulmuş elektronik tabloları bile açmanıza izin verir .
LibreOffice Calc , çoklu kullanıcı desteği sayesinde elektronik tablolar üzerinde ortak çalışma da sunar. Bir elektronik tabloyu diğer kullanıcılarla paylaşmanız yeterlidir; böylelikel onlar da kendi verilerini ekleyebilirler.
Gnumeric
Gnumeric, ücretsiz GNOME masaüstü ortamının bir parçasını oluşturan açık kaynaklı bir elektronik tablo düzenleyicisidir. Abiword ve diğer bazı programlarla, bazen Gnome Office olarak adlandırılır ve Linux için OpenOffice, LibreOffice veya KOffice gibi popüler ofis paketlerine hafif bir alternatif olarak sunulur.
Gnumeric , esas olarak sayısal verileri yönetmek ve analiz etmek için kullanılır. Bu yazılım ile veri analizi listeler şeklinde yapılmakta ve değerler satır ve sütunlar halinde düzenlenerek karmaşık hesaplamaların yapılması kolaylaşmaktadır.
Gnumeric , sayılar, saatler, adlar, tarihler veya diğer veri türlerini içeren çok sayıda etkinliği gerçekleştirmenize olanak tanır. Uygulama, çeşitli çizelge ve diyagram türlerini destekler ve birçok işlevi içerir.
Gnumeric , verileri farklı formatlarda içe ve dışa aktarabilir, bu da onu Excel, Lotus 1-2-3, StarOffice, OpenOffice, vb. gibi diğer programlarla uyumlu hale getirir. Yerel formatı, gzip ile sıkıştırılmış XML’dir. Ayrıca HTML veya virgülle ayrılmış metin gibi çeşitli metin biçimlerini içe ve dışa aktarır.
Calligra Sheets
Calligra Sheets (eski adıyla Calligra Tables ), orijinal olarak KDE masaüstü ortamı için tasarlanmış bir üretkenlik ofis paketi olan Calligra Suite projesine ait açık kaynaklı bir hesaplama ve elektronik tablo uygulamasıdır .
Uygulama ayrıca çeşitli biçimlendirme araçlarına sahiptir ve birçok formül ve işlevle uyumludur. Yerleşik şablon koleksiyonu, saniyeler içinde farklı türlerde (faturalar, bilançolar vb.) belgeler oluşturmanıza olanak tanır. E-Tablolar ayrıca Python , JavaScript ve Ruby gibi popüler programlama dillerini kullanan çizelgeleri, köprüleri, veri sıralamayı ve komut dosyası oluşturmayı da destekler .
Sheet’in yerel formatı eskiden XML’di ancak sürüm 2.0’dan beri Open Document Format’ı kullanıyor. Microsoft Excel , Applix Elektronik Tablosu , Corel Quattro Pro , CSV , OpenOffice Calc , Gnumeric ve TXT dahil olmak üzere diğer formatlardaki belgeleri içe aktarabilir .
ONLYOFFICE Spreadsheet Editor
ONLYOFFICE Elektronik Tablo Düzenleyici , aynı zamanda bir kelime işlemci ve bir sunum aracı içeren ONLYOFFICE platformlar arası ofis paketinin bir parçasıdır . Başlangıçta ONLYOFFICE projesi, metin belgeleri, elektronik tablolar ve sunumlar oluşturmak ve düzenlemek için yalnızca çevrimiçi editörler sunuyordu, ancak geliştiriciler ayrıca ücretsiz bir masaüstü uygulaması yayınladı ve onu açık kaynaklı hale getirdi.
ONLYOFFICE Masaüstü uygulaması OOXML formatına dayanmaktadır, bu nedenle elektronik tablo aracı Microsoft Excel dosyaları (XLSX) ile doğal olarak uyumludur. Ayrıca XLS, ODS ve CSV dosyalarını destekler ve PDF’ye dışa aktarır. Programın sekmeli arayüzü çok sezgisel ve modern görünüme sahiptir.
Editör, bir Excel alternatifinde görmek istediğimiz tüm özellikleri sunar . 400’den fazla fonksiyon ve formül kullanabilir, çeşitli şablonlar arasından seçim yapabilir, çeşitli çizelgeler ve diyagramlar ekleyebilir, verileri istediğiniz gibi sıralayabilir ve filtreleyebilirsiniz. Rutin görevleri basitleştirmek ve üçüncü taraf eklentileri (ör. Google Çevirmen , Telegram veya YouTube videoları) kullanmak için JavaScript makrolarını da çalıştırabilirsiniz .
WPS Spreadsheets
Bahsetmeye değer başka bir özel elektronik tablo uygulaması WPS Elektronik Tablolarıdır . Windows, macOS ve Linux için eksiksiz bir ofis paketi mevcuttur . E-Tablolar dışında, süit ayrıca WPS Sunumu , WPS Writer ve bir PDF düzenleyici içerir .
WPS Elektronik Tablolarının ana avantajı, XLS, XLSX ve CSV’yi desteklediğinden Excel dosyalarıyla yüksek uyumluluğudur . Elektronik tabloları PDF’ye dışa aktarmak mümkündür ancak çıktı dosyası, kullanımı ücretsiz sürümün bir sınırlaması olan bir filigran içerecektir.
Düzenleme söz konusu olduğunda, Elektronik Tablolar iyi bir dizi özellik sunar. Uygulama, kategorilere göre düzenlenmiş yüzlerce formülü ve işlevi destekler, böylece karmaşık verileri analiz etmek için gerekli formülü kolayca bulabilirsiniz.
Ayrıca, Elektronik Tablolar, yerleşik bir tablo ve hücre stilleri koleksiyonunun yanı sıra çeşitli biçimlendirme araçlarını kullanarak verileri kolayca sunmanıza olanak tanır. Özelleştirilebilir grafikler, pivot tablolar ve modelleme araçları, verileri işlemeyi ve tahminlerde bulunmayı kolaylaştırır.
FreeOffice PlanMaker
FreeOffice PlanMaker , Almanya’dan bir ofis üretkenlik yazılımı olan SoftMaker FreeOffice paketinin bir parçasını oluşturan bir elektronik tablo aracıdır . Paket, Microsoft Office formatlarıyla uyumludur ve Windows, Mac ve Linux kullanıcıları için mevcuttur.
PlanMaker , her türden karmaşık hesaplamalar ve çalışma sayfaları yapmak için tasarlanmıştır. Diğer Excel alternatifleri gibi, PlanMaker da verileri işlemeyi ve analiz etmeyi mümkün kılmak için birçok kullanışlı özellik sunar.
Bu aracı kullanarak çizimler, resimler, metin çerçeveleri, 2B ve 3B karakterler ekleyebilirsiniz. 430’dan fazla işlev, özet tablo ve diğer analiz özellikleri, hızlı ve kesin sonuçlar almanızı sağlar.
PlanMaker , Microsoft Excel biçimleriyle ( XLS ve XLSX ) uyumludur ve elektronik tabloları PDF’ye dışa aktarır . Ancak, ücretsiz sürüm, deneyimli kullanıcılar için ciddi bir sorun olabilecek bazı önemli gelişmiş özelliklerden yoksundur. Tüm işlevlere tam erişim elde etmek için kalıcı bir lisans veya geçici bir abonelik satın almalısınız.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.