Bildiğiniz gibi Linux, her açıdan özgürlük ve çeşitlilik sağlayan bir işletim sistemidir. Birçok Linux dağıtımında öntanımlı olarak gelen bash (Bourne Again shell) komut satırı vardır. Ayrıca sh (Bourne Shell), tcsh (TC shell), csh (C shell), Zsh (Z shell) ve ksh (Korn Shell) gibi komut satırları da vardır.
Peki Linux sisteminizde hangi komut satırını kullandığınızı merak mı ediyorsunuz? Bu yazıda, Linux’ta hangi komut satırını kullandığınızı kontrol etmek için bir kaç farklı yolu bulacaksınız.
1) echo komutunu kullanma
Linux echo komutu, argüman olarak iletilen bir dizenin çıktısını yazdırmak için kullanılan yerleşik bir komuttur. Ek olarak, komutları çalıştırdığınız komut satırını kontrol etmek için echo komutunu kullanabilirsiniz.
Şimdi aşağıdaki komutu çalıştırın:
$ echo $SHELL
huseying@pardus:~$ echo $SHELL
/bin/bash
huseying@pardus:~$
Çıktı, bash komut satırını kullandığımı gösteriyor. Ek olarak, şu komutu da çalıştırabilirsiniz:
$ echo $0
huseying@pardus:~$ echo $0
bash
huseying@pardus:~$
2) ps komutunu kullanma
Yaygın olarak çalışan işlemleri listelemek için kullanılan temel biçimindeki ps komutu, kullandığınız komut satırına ışık tutar.
Basitçe şu komutu çalıştırın:
$ ps
huseying@pardus:~$ ps
PID TTY TIME CMD
2271 pts/1 00:00:00 bash
2307 pts/1 00:00:00 ps
huseying@pardus:~$
Çıktının ilk satırından, kabuğun PID’sini açıkça görebiliriz ve son sütun ise komut satırı türünü belirtir.
3) /etc/passwd dosyasını görüntüleyerek öğrenme
Grep komutu, kullanıcı adı, kullanıcı kimliği ve grup kimliği gibi kullanıcıların özniteliklerini içeren /etc/passwd dosyasını araştırmak için kullanılabilir.
Aşağıdaki komutu çalıştırmayı deneyin:
$ grep “^ $ USER” /etc/passwd
huseying@pardus:~$ grep "^$USER" /etc/passwd
huseying:x:1000:1000:huseying,,,:/home/huseying:/bin/bash
huseying@pardus:~$
En son bölümde, kullanılan bash’ı görüyoruz, bu ayrıca, sisteminize ilk giriş yaptığınızda hangi komut satırının ilk açıldığına dair bir fikir de verir.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.