Uygulama

Conky ile Linux Masaüstünüzdeki Bilgileri Nasıl Görüntüleyebilirsiniz?

Reddit, Twitter veya diğer sosyal ağlarda bir Linux topluluğuna göz atarak zaman harcadıysanız, sistemle ilgili saat, tarih ve diğer bilgilerin dolu olduğu şık görünümlü sistemlerin güzelce yapılmış bazı ekran görüntülerini fark etmiş olabilirsiniz. Bunu sisteminizde yapmak için, Linux’taki en kullanışlı uygulamalardan biri olan Conky’de uzmanlaşmanız gerekir.

Conky Nedir?

Conky, masaüstünüzdeki bilgileri görüntüleyen bir sistem monitörüdür. 2004’ten beri geliştirilmemiş gibi görünen torsmo’nun yerine geçecek şekilde tasarlandı.

Conky Default config

Bunun bir masaüstü özelleştiricisi veya herhangi bir büyük tema değiştirme uygulaması olmadığına dikkat etmek önemlidir. En iyi ihtimalle, sisteminiz için yaratmaya çalıştığınız görünümün ve hissin bir parçası olarak hareket eden bir şeydir.

Conky’yi yükleme

Conky ile yapabileceğiniz (ve ters gidebilecek) çok şey olduğundan, her şeyi en basit bileşenlerine ayırıyoruz ve en az düzeyde hayal kırıklığıyla onu nasıl çalışır hale getirebileceğimizi açıklıyoruz.

Conky Installation

En iyi sonuçları ve en fazla sayıda temayla uyumluluğu garanti etmek için birkaç şeye ihtiyacımız var:

  • Conky
  • LUA – bash’ın sağlayabileceğinden daha karmaşık olan temalar içinde komut dosyaları çalıştırmak için.
  • jq – Minimum sistem ek yüküne sahip taşınabilir bir JSON işlemci.
  • curl – Bazı temalar, verileri (hava durumu bilgisi gibi) almak için curl çalıştırmak isteyebilir.

Tüm bunları geride bıraktıktan sonra, Conky’yi yükleyelim:

Ubuntu/Debian/Mint’te:

Install Conky and all its dependencies:

sudo apt install lua5.4 jq curl conky-all

Fedora/RHEL’de:

Conky’yi şu komutla kurun:

 sudo dnf install conky lua jq curl

Arch Linux ve Tüm Türevlerinde:

Conky’nin bağımlılıklarını şu komutla kurabilirsiniz:

sudo pacman -S lua jq curl

Resmi depolar, tüm özelliklerini deneyimlemek için ihtiyacınız olan destek türüne sahip bir Conky sürümü içermediğinden, onu Arch User Repository’den (AUR) almanız gerekir. Bu durumda yay kullanıyoruz.

yay -S conky-lua

Bir Nvidia GPU çalıştırıyorsanız, bu GPU’lar için özelliklere sahip özel bir sürüm (yay -S conky-lua-nv) almak için bunun yerine conky-lua-nv’yi kullanın.

Conky’yi Çalıştırmak

Conky, son derece çok yönlü bir sistem monitörü “uygulaması”dır, ancak size sulu ekran görüntüsü övünme haklarını veren sunduğu güzel zarafete gelmeden önce biraz kirli çalışmaya ihtiyaç duyar.

Conky Running

Conky’yi düzgün çalışacak şekilde yapılandırmak için:

  1. Eğer yoksa ana dizininizde bir yapılandırma klasörü oluşturun: mkdir -p ~/.config/conky.
  2. Conky önce bunun için Giriş dizininizdeki belirlenmiş bir klasörde bir yapılandırma dosyanız olup olmadığını kontrol eder, ardından bulunmazsa kendi kurulu yapılandırmasını kontrol eder. Yapılandırma düzenlemeyi çok daha kolay hale getirmek için, Conky’nin “/etc/conky/” içindeki varsayılan yapılandırma dosyasını ana dizininize kopyalayın:
cp /etc/conky/conky.conf ~/.config/conky/
  1. Test etmek için conky’yi çalıştırın.

Ekranınızın sol üst köşesinde bir yerde Conky’nin çok ilkel bir yapılandırmasının göründüğünü görmelisiniz. Muhtemelen hayal ettiğinden daha çirkin ama şimdilik işe yarıyor.

Conky Defaultrun

Terminali kapattığınızda kapandığını fark edeceksiniz, ancak muhtemelen Conky’yi bu şekilde çalıştırmak istemezsiniz. Terminali kapattıktan sonra conky’nin açık kalmasını istiyorsanız şunu yazın:

conky &
disown

Conky’nin kapatma düğmesi olmadığından, onu terminalde kapatmanız gerekir:

killall conky

Masaüstünüz önyüklendiğinde başlamasını da isteyebilirsiniz:

  1. Bir düzenleyici ile otomatik başlatma klasörünüzde Conky için bir masaüstü girişi oluşturun:
nano ~/.config/autostart/conky.desktop
  1. Aşağıdakileri masaüstü dosyasına girin:
[Desktop Entry]
Type=Application
Name=conky
Exec=conky --daemonize --pause=5
StartupNotify=false
Terminal=false

Bilgisayarınızı bir sonraki başlatışınızda, sizin girdiniz olmadan Conky’yi açması gerekir. Exec dizesindeki –pause=5’in, sisteminiz önyüklemeye başladıktan beş saniye sonra başlayacağı anlamına geldiğini unutmayın. Bilgisayarınızın bu tür bir zamana ihtiyacı olmadığını düşünüyorsanız, değeri düşürün veya bayrağı tamamen kaldırın.

Temaları Yüklemek için Conky Manager’ı Kullanma

Yapılandırma dosyaları arasında spelunking alışkanlığınız yoksa ve sadece güzel bir temayı hızlı bir şekilde çalıştırmak istiyorsanız, Conky Manager basit bir şekilde çalışan zarif ve basit bir GUI ile sizi tüm çabadan kurtaracaktır!

Conky Manager

Conky Manager’ı yüklemek için:

Ubuntu’da:

  1. Geliştiricinin kendi PPA’sını havuz listenize ekleyin:
sudo add-apt-repository ppa:teejee2008/foss

Bu, en güncel Conky Manager’ın geliştiricisi tarafından doğrudan yönetilen tek depodur. Diğer depolar güncel olmayacaktır.

  1. APT önbelleğini yenileyin ve Conky Manager’ı yükleyin:
sudo apt update && sudo apt install conky-manager2

Fedora’da:

Resmi depolar Fedora 35’ten beri eklemeyi durdurduğu için bu biraz daha zor, ancak bunu GitHub’dan kendiniz oluşturabilirsiniz.

  1. Ön koşul paketlerini kurun:
sudo dnf install make automake gcc gcc-c++ kernel-devel p7zip p7zip-plugins ImageMagick git vala libgee-devel gtk3-devel gstreamer1-devel clutter-devel webkit2gtk3-devel libgda-devel gobject-introspection-devel json-glib-devel gettext gettext-devel
  1. Geliştiricinin Git deposunu klonlayın:
git clone https://github.com/zcot/conky-manager2.git.
  1. Yeni oluşturulan klasöre gidin ve derleyin:
cd conky-manager2
make
  1. Conky Manager’ı kurun:
sudo make install

Daha sonra kaldırmak isterseniz, bu dizine dönün ve şunu yazın:

sudo make uninstall

Arch Linux’ta:

Resmi depodan Conky Manager’ı şu şekilde yükleyin:

sudo pacman -S conky-manager

Conky Manager’ın geliştiricisi yalnızca Ubuntu’nun izini sürse de, Arch topluluğu kararlı bir şekilde resmi depolarda güncel bir paket bulundurur. Bu yüzden kurulumu Ubuntu’da olduğundan bile daha kolaydı!

Conky Temalarını Bulma

Conky ile ilgili iyi olan şey, tamamen özelleştirilebilir olması ve masaüstünüzü anında güzelleştirmek için pek çok temaya sahip olmasıdır.

Oldukça güvenilir olan temaları bulmanın iki yolu vardır:

  • GitHub’ın conky-tema konusu – “Yakın zamanda güncellendi”ye göre sıralandığında, Conky için çok az değişiklikle çok iyi çalışacak çok sayıda tema bulacaksınız.
  • OpenDesktop’ın pling Conky deposu – GitHub konusuna çok benzer şekilde, bu depo birkaç yeni tema sağlayacaktır. Burada ayrıca tek seferde birkaç tane kurmanıza izin veren tema paketleri bulacaksınız.

Temaları Yükleme

Temaları yüklemeye başlamadan önce, oluşturucunun talimatlarını okuyun! Bu temalardan bazıları çok karmaşıktır ve hava durumu ve NIC durumu gibi şeyler içerir. Bu konulara nasıl yaklaştıkları konusunda tekdüze değiller, bu nedenle, bunların mükemmel şekilde çalışmasını sağlamak için herkese uyan tek boyutlu talimatlar sağlamanın bir yolu yok. Temanın yaratıcısının yazdıklarını okuyun ve iyi olmalısınız.

Bazı temaların sizden dosyalarını belirli bir klasöre koymanızı isteyeceğine dikkat etmek önemlidir. Dosyaları başka bir yere koymak muhtemelen temayı bozacağından ve yanlış görüntülenmesine neden olacağından buna çok dikkat edin.

Genel olarak, bir tema yüklemek için genel adımlar şunlardır:

  1. Depodan temanın zip dosyasını indirin.
  2. Zip dosyasını ait olduğu dizine çıkarın (genellikle “~/.config/conky” veya “~/.conky”).
  3. Conky Manager’ı açın ve temayı etkinleştirin.

Temanın yaratıcısı tarafından sağlanan başka yapılandırma adımları varsa bunları izlemeniz gerekebilir. Hava durumu genellikle bir URL’yi belirli parametrelerle sorgulayan bir komut dosyası tarafından işlenir. Temanın dizinlerinde “weather.sh” gibi bir dosya arayın ve onu beğeninize göre düzenleyin.

Siyah Arka Planlar ve Sorunlarla Başa Çıkma

Bazen Conky Manager’da bir tema seçtiğinizde, arka plan siyahtır (şeffaf yerine) veya görüntülediği bilgiler okunamaz bir damla olana kadar sürekli olarak kendi üzerine yazdırır.

Conky Broken transparency

Bunun nedeni, söz konusu Conky temasının etkin bir alfa kanalına (opaklık için) sahip olmamasıdır. Aşağıdaki adımları izleyerek bunu düzeltin:

  1. Temanızın yapılandırma dosyasını açın (genellikle temanın dizininde bir yerde bulunan bir “.conf” dosyası veya uzantısı olmayan düz bir dosya).
  2. own_window_argb_visual değerini bulun ve değerini true’dan false’a değiştirin. Böyle bir değeriniz yoksa, yeni bir satırda bir tane yapın. Şöyle görünmelidir: own_window_argb_visual = true,. Sondaki virgülü unutma; aksi halde Conky temayı yükleyemez.
  3. own_window_argb_value değerini şuna benzer şekilde değiştirin veya oluşturun: own_window_argb_value = 0,.
  4. Yapılandırma dosyasını kaydedin.

Bu, Conky’yi hemen gözler için çok daha kolay bir şeye sıfırlamalıdır.

Conky Fixedbackground

Bunun gibi beyaz metinler için belki daha koyu bir masaüstü arka planı gerekebilir. Tabii ki, tema yapımı bununla ilgili! Sizi ileriye taşıyacak kendi yolunuzu bulun.

Burada sağlanan düzeltme, arka planı şeffaf yerine beyaz yapıyorsa, bu satırı daha önce sağlanan yapılandırma dosyasından kaldırın:

own_window_colour = '#FFFFFF',

Conky Alternatifleri

Conky size baş ağrısı gibi geliyorsa, belki de şu alternatiflerle daha fazla şansınız olur:

  • GKrellM – Masaüstü ortamınıza veya pencere yöneticinize uygun tema seçeneklerine sahip platformlar arası bir sistem monitörü. Conky’den biraz daha hantal ve biraz tarihli bir görünüme sahip, ancak daha retro görünümler için kesinlikle mükemmel. İpucu: Sitenin en altından hemen öncesine kaydırırsanız, kaynaktan derlemek istemiyorsanız ikili paketleri bulacaksınız.
  • Eww – Öncelikle pencere yöneticilerini renklendirmek için kullanılan modern ve şık temayla Conky’ye olağanüstü derecede çok yönlü bir alternatif. Öncelikle WM kullanımına yönelik olsa da, yine de bir masaüstü ortamında kullanabilirsiniz. Arch kullanıyorsanız, AUR’den eww paketini kurabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Sistemimi yeniden başlattığımda Conky’m istediğim gibi başlamıyor. Bunu nasıl düzeltirim?

Conky sisteminizle birlikte başlamıyorsa, Conky Manager değerli bir alternatif başlatma sağlamadan oluşturduğunuz masaüstü girişini düzenlemiş olabilir. Bunu genellikle “~/.conky/conky-startup.sh” içinde yapardı.

Bunu, Conky Manager’ı başlatıp yüklemek istediğiniz temaları seçerek ve ardından kapatarak çözebilirsiniz. Programı kapatır kapatmaz, başlangıç ​​komut dosyasını, başlamasını istediğiniz temaları içerecek şekilde düzenler.

Conky temam neden merkez dışı?

Bazı temalar merkez dışı olacak şekilde tasarlanmıştır ve ekranınızın her iki kenarında görünecek şekilde yapılandırılmıştır. Ancak, merkezde olacak şekilde tasarlanmış bir tema bekliyorsanız ve bu tema uyumsuz görünüyorsa yapılandırmaya bakın ve hizalamanın değerini kontrol edin. ‘middle_middle’ demek için düzenleyin ve hazır olmalısınız!

Hâlâ sorun yaşıyorsanız, ekran çözünürlüğünüzü oturumun ortasında değiştirmiş olabilirsiniz veya işletim sisteminizi, siz pencereyi yeniden boyutlandırırken çözünürlüğü ölçeklendirmek üzere tasarlanmış bir sanal makinede kullanıyor olabilirsiniz. Bu durumda, Conky’yi veya işletim sistemini yeniden başlatmanız yeterlidir ve bu kendi kendine düzelecektir.

Conky titremesini nasıl halledebilirim?

Temanın yapılandırmasını düzenleyin ve bu satırı diğer değer bildirimleri içinde düzenleyin veya ekleyin: double_buffer = true

Bu, Conky’de titremeyi önleyecek Çift Tampon Uzantısı desteğini etkinleştirmelidir. Wayland kullanıyorsanız, bunun pek bir etkisi olmayacaktır – çözüm sabırdır. Conky’nin Wayland desteği başlangıç ​​aşamasındadır ve zamanla gelişecektir!

Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.