Checkmk, Linux sunucularını izlemek için kullanılan ve kullanıcı dostu uygulamalardan biridir. Sunucu durumunu, yükünü, ağ durumunu, uygulamaları, veritabanını, depolamayı ve Linux sunucunuza bağlı diğer IoT cihazlarını kontrol edebilir. Checkmk aracı, Ajanı Linux makinenize yükledikten sonra, web tarayıcısı aracılığıyla tüm yapılandırma ve gösterge tablosu sekmelerine kolayca erişebilirsiniz.
Diğer sunucu izleme araçlarının aksine , Checkmk aracı Linux’ta çok büyük miktarda sistem kaynağı tutmaz. Sistem yöneticisiyseniz, bu aracı denemeli ve iş yükünüzü biraz azaltabilecek tüm özelliklerin ve eklentilerin keyfini çıkarmalısınız.
Checkmk ile Linux Sunucuları
Linux sunucuları konusunda deneyimliyseniz , Checkmk’nin Nagios sunucu aracının temel özelliklerinden biri olduğunu zaten biliyor olabilirsiniz . Linux için Checkmk aracı C++ ve Python dili ile yazılmıştır.
Güçlü ve erişimi kolay bir sistem kullanıcı arayüzü ile Checkmk, tüm sunucu verilerini günlüğe kaydedebilir ve Linux sunucusunun günlüğünü tutabilir. Checkmk aracıyla Linux sunucularından raporlar oluşturabilir, altyapıyı izleyebilir ve eklentileri yapılandırabilirsiniz . Bu yazıda, sunucuları kontrol etmek için Linux’ta Checkmk aracının nasıl kurulacağını ve kullanılacağını göreceğiz.
Adım 1: Checkmk’yi Linux’a yükleyin
En başta Linux sistemimize imzalı Checkmk aracını kurmamız ve yapılandırmamız gerekecek. Burada Checkmk’nin Debian, Ubuntu ve Red-Hat tabanlı Linux dağıtımlarında izleme sunucuları için kurulum yöntemini anlatılacaktır. Başka bir Linux dağıtımı kullanıyorsanız, lütfen Checkmk web sitesindeki kurulum kılavuzunu kontrol edin.
1. Checkmk’yi Ubuntu/Debian’a kurun
Debian veya Ubuntu dağıtımlarında, .deb paketini indirmek için Checkmk’nin Debian paketini indirmek için wget komutunu kullanacağız. Checkmk Linux sunucuları aracının derlenmiş dosyası ana dizinde saklanacaktır.
wget https://download.checkmk.com/checkmk/2.0.0p9/check-mk-raw-2.0.0p9_0.focal_amd64.deb
Şimdi, Debian Linux’unuzda Checkmk kurulum işlemini tamamlamak için aşağıdaki dpkg ve aptitude komutlarını root ayrıcalıklarıyla terminal kabuğunda çalıştırın.
sudo dpkg -i *.deb sudo apt-get install -f
2. Checkmk’yi Red hat/Fedora Linux’a yükleyin
Red Hat veya Fedora iş istasyonu kullanıcısıysanız bu yöntem tam size göre. Checkmk sunucuları aracını Linux’unuza almak için, önce makinenize Linux için ekstra paket için en son EPEL sürümünü indirmeniz gerekir.
https://dl.fedoraproject.org/pub/epel/epel-release-latest-8.noarch.rpm
Şimdi, Linux sisteminizde Checkmk deposunu etkinleştirmek için kabuk üzerinde aşağıda belirtilen komutları çalıştırın.
# subscription-manager repos --enable "codeready-builder-for-rhel-8-x86_64-rpms"
DNF tabanlı bir kullanıcıysanız, terminal kabuğunda da aşağıdaki komutu çalıştırmanız gerekebilir.
# dnf config-manager --set-enabled powertools
EPEL’i kurduktan ve depoyu kurduktan sonra, şimdi sistemdeki güvenlik duvarı bağlantı noktalarına izin vermemiz gerekecek. Güvenlik duvarını ayarlamak ve güvenlik duvarı arka plan programını sisteminize yeniden yüklemek için kabukta aşağıdaki komutları çalıştırabilirsiniz. Lütfen Checkmk ile Linux sunucularını yüklemeden önce güvenlik duvarı arka plan programının ayarlandığından emin olun.
# setsebool -P httpd_can_network_connect 1 # firewall-cmd --zone=public --add-service=http --permanent # firewall-cmd --reload
Artık Linux sisteminizdeki RPM paketini depodan alabilirsiniz. Aşağıdaki SCP (güvenli kopya) komutu, Linux dosya sisteminizde Checkmk aracının RPM paketini almanıza izin verecektir.
# scp check-mk-raw-2.0.0p3-el8-38.x86_64.rpm
Şimdi, Checkmk paketinin ortak anahtarını sisteminize almak için wget ve rpm import komutlarını birbiri ardına yürütün.
# wget https://download.checkmk.com/checkmk/Check_MK-pubkey.gpg # rpm --import Check_MK-pubkey.gpg
Son olarak, Linux sisteminizdeki Checkmk paketini kabuğunuzdaki aşağıdaki komutlar aracılığıyla doğrulayabilirsiniz.
# rpm -K check-mk-raw-2.0.0p3-el8-38.x86_64.rpm # yum install check-mk-raw-2.0.0p3-el8-38.x86_64.rpm
Artık Checkmk’nin sürümünü omd
komut aracılığıyla kontrol edebilirsiniz.
# omd version
Adım 2: Checkmk’yi Test Etmek İçin Bir Proje Oluşturun
Şimdiye kadar Linux’ta Checkmk aracının nasıl kurulacağını gördük ve aracı sunucularımızda test etmenin zamanı geldi. Linux sunucularını Checkmk ile kontrol etmek için bir demo proje oluşturup sistem üzerinde çalıştıracağız. Artık Linux sunucunuz için bir test çalıştırma projesi oluşturarak sunucu durumunu takip edebilir ve Checkmk araçlarının sisteminizde çalışıp çalışmadığını aşağıdaki OMD komutları ile kontrol edebilirsiniz.
sudo omd create tr_test sudo omd start tr_test
Başarılı proje oluşturma işleminden sonra artık Checkmk panosuna web tarayıcısından erişebiliriz.
Adım 3: Checkmk Web GUI’yi Linux’a yükleyin
Linux’ta Checkmk aracının grafiksel kullanıcı arayüzü tabanlı sistem yönetici paneline erişmek için, test projenizi oluşturduğunuz web adresini veya sunucu adresini yüklemeniz gerekecektir. Benim durumumda, aşağıda belirtilen adres Test Projesi web adresi olacaktır.
http://ubuntupit/tr_test/
Sunucu başarıyla yüklendiğinde, oturum açma kimlik bilgileriyle oturum açmanız gerekecektir. Hatırlarsanız, Linux makinemize Checkmk sunucu izleme aracını kurarken oturum açma kimlik bilgilerini oluşturdunuz. Unutmanız durumunda htpasswd etc/htpasswd cmkadmin dosyasının içinde bulabilirsiniz.
Test sunucusunda oturum açtığınızda, tüm kontrol panellerini, ana bilgisayar ayrıntılarını, monitörü, ayarı, kullanıcı bölümünü ve diğer Checkmk menülerini gösteren şık bir pano göreceksiniz. Bu aşamada bu sunucuya eklenmiş herhangi bir hostumuz bulunmamaktadır.
Adım 4: Checkmk ile Linux Sunucusuna Yeni Bir Ana Bilgisayar Ekleyin
Linux’ta Checkmk sunucu izleme aracına başarıyla giriş yaptıktan sonra, artık yeni bir ana bilgisayar ekleyebilirsiniz. Ana bilgisayar ekleme menüsü, Kurulum düğmesine tıklandığında sol çubuktan bulunacaktır . Geçerli ana bilgisayar adresini sağladıktan sonra, ana bilgisayarı aşağıdaki wget komutuyla yüklemek için şimdi terminal kabuğuna gidebilirsiniz.
wget <HOSTURL>
Son olarak, Checkmk sunucu izleme ajanını aşağıdaki komut ile Linux sisteminize kurun. Bu, ana bilgisayar ayrıntılarını Linux makinenize yüklemenize izin verecektir.
sudo dpkg -i check-mk-agent_2.0.0p9-1_all.dpkg
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.