Çoğu zaman sistemimizde bize önerilen güncellemeleri görmezden geliyoruz. Sebepler zayıf internet bağlantısı, acelecilik veya dikkatsizlikten farklı olabilir ancak önemli olan nokta, sistemi güncel tutmanın sistemimizin güvenliği açısından hayati önem taşıdığıdır.
Linux söz konusu olduğunda güncellemeler sadece sistemle sınırlı olmayıp, sistemde yüklü olan ve aktif bir repository’ye sahip uygulamalar için de geçerlidir. Bu, her şeyin tek bir yerde olmasını sağlar ve güncelleme sürecini kolaylaştırır.
Genellikle sistem güncellemeleri terminal üzerinden yapılır. Üretim sunucuları söz konusu olduğunda görevler, otomatik olarak gerçekleştirilecekleri yerde planlanır. Yukarıdakilerin tümü her zaman depoların denetimine tabidir ancak nadiren başarısız olur.
Webmin sayesinde bu işlemi grafiksel olarak ve zorlanmadan yapabiliyoruz. Bu nedenle, bu aracı bilmek ve elinizin altında bulundurmak her zaman iyidir.
Webmin kullanarak sistem güncellemeleri nasıl yüklenir
Giriş yaptıktan sonra yapmamız gereken ilk şey uygulama kontrol panelini görmek ve oradan sol tarafta Sistem > Yazılım Paketi Güncellemelerine erişim sağlamaktır.
Ve buna benzer bir ekran göreceksiniz.
İçinde, öncelikle sistem için mevcut güncellemelerin hangileri olduğunu doğrulayabileceksiniz. Benim durumumda mevcut güncelleme yok ancak tek yapmanız gereken istediklerinizi kontrol edip yüklemek.
Aynı ekranda Kurulu seçeneğine tıklarsanız kurulu tüm paketleri kontrol edebilirsiniz. Hatta belirli bir paketi seçip ilgili düğmeye tıklayarak güncelleyebilirsiniz.
Yukarıda bahsedildiği gibi birçok sistem yöneticisi, sistem güncellemelerini günlük olarak veya belirli bir gün seçerek tekrarlanacak şekilde planlar. Webmin ile bunu Planlanmış yükseltmelere tıklayarak yapabilirsiniz.
Orada, yükseltme konusunda bilgilendirilmek istediğiniz bir e-posta adresini bile ayarlayabilirsiniz. Ayrıca hangi tür güncelleştirmenin, güvenlik güncelleştirmesinin veya başka bir güncelleştirmenin yükleneceğine de karar verebilirsiniz.
Yani Paket Depoları sekmesinde sistemde hangi depoların aktif olduğunu kontrol etmek mümkündür.
Ayrıca sisteme yeni depoları etkinleştirebilir, devre dışı bırakabilir, silebilir ve ekleyebilirsiniz.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.