Bir geliştirici olarak Nodejs ve NPM’nin nasıl kurulacağını bilmek çok önemlidir. Node.js önde gelen web teknolojileri arasında yer almaktadır. Yerel geliştirme ortamı oluşturmak istediğinizde sisteminizde Node.js ve NPM’nin kurulu olması gerekmektedir.
Node.js ve NPM el ele gider. Node.js çalışma zamanı ortamı olsa da NPM, bağımlılıkları ve paketleri yüklemek istediğinizde kullandığınız paket yöneticisidir. Peki Node.js ve NPM’yi Ubuntu’ya nasıl kurarsınız? Kullanabileceğiniz üç yöntemi ele alacağız.
Ubuntu’da Node.js ve NPM’yi Yüklemenin Üç Yöntemi
Ubuntu’da Node.js ve NPM’yi kurmak için üç seçenek vardır. Öncelikle mevcut NPM ve Node.js sürümlerini yüklemek için varsayılan Ubuntu deposunu kullanmayı seçebilirsiniz. Alternatif olarak Nodesource GitHub deposunda bulunan bir kurulum betiğini kullanabilirsiniz. Son olarak, Nodesource GPG anahtarını ekleyebilir, bir deb deposu oluşturabilir ve ardından en son sürümü veya desteklenen herhangi bir Node.js sürümünü yükleyebilirsiniz.
Yöntem 1: Ubuntu Deposunu Kullanma
Hem Node.js hem de NPM paketleri resmi Ubuntu deposunda mevcuttur. Bu seçenek, Ubuntu 18 ile en yeni sürümlerde çalışır.
İlk olarak, apt önbelleğini güncelleyin.
Ardından, aşağıdaki komutla Node.js yükleyerek başlayalım:
Şifrenizi girmeniz ve ardından kurulumu onaylamak için “y” tuşuna basmanız istenecektir.
Hangi Node.js sürümün kurulu olduğunu kontrol etmek için “nodejs –version” komutunu çalıştırın. Bu durumda v12.22.9’a sahibiz. Tabii ki, bu en son sürüm değil ve bunun nedeni, onu Ubuntu deposundan almayı seçmemizdir.
NPM için, yüklemek için aşağıdaki komutu kullanın:
Kurulduktan sonra NPM sürümünü kontrol edin.
Ubuntu’da Node.js ve NPM’yi kurmanın ilk ve en basit yolu budur.
Yöntem 2: Yükleme Komut Dosyası Kullanma
Nodesource Github deposuna erişirseniz, DEB ve RPM sistemlerinde kurulumu kolaylaştırmak için oluşturulmuş bir komut dosyası vardır. Bu komut dosyasını kullanmak için bir root erişiminizin olması veya sudo komutunu kullanmanız gerekir.
İlk olarak, sisteminizde kıvrılma olduğundan emin olun. Yüklemek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
Ardından, komut dosyasını indirmek için “curl” komutunu çalıştırın.
İndirilen komut dosyasını bulun ve “chmod” komutunu kullanarak 500 dosya izni verin.
Komut dosyasını çalıştırmak için, hangi Node.js sürümünü yüklemek istediğinizi belirtmeniz gerekir. Örneğin, Node.js 20’yi kurmak için betiğimizi aşağıdaki gibi çalıştırıyoruz:
Son olarak, yapılandırılan depodan Node.js yüklemek için “apt” komutunu kullanın.
Kurulu Node.js ve NPM sürümlerini kontrol ettiğimizde, daha önce belirttiğimiz Node.js v20’ye sahip olduğumuzu fark edeceksiniz. İlgili NPM’si de kurulur.
Bu yöntemi belirli bir Node.js sürümünü yüklemek için ideal bulursanız, aynı adımları kullanabilirsiniz ve Node.js yüklemiş olursunuz. NPM’ye gelince, sürümünü belirtemezsiniz. Node.js birlikte otomatik olarak yüklenir.
Yöntem 3: Nodesource GPG Anahtarını Kullanma
Ubuntu’da Node.js ve NPM kurmak için tartışacağımız son yöntem Nodesource GPG anahtarını kullanmaktır.
Apt önbelleğini yenileyerek başlayın.
Ardından, aşağıdaki komutu çalıştırarak gerekli paketleri ve bağımlılıkları yükleyin:
Kurulduktan sonra, Nodesource GPG anahtarını indirin ve “/etc/apt” içinde barındırmak için bir dizin oluşturun. Yine de, Nodesource için bir deb deposu oluşturmak için curl kullanın. Aşağıdaki iki komutu çalıştırın:
$ curl -fsSL https://deb.nodesource.com/gpgkey/nodesource-repo.gpg.key | sudo gpg –dearmor -o /etc/apt/keyrings/nodesource.gpg
Ardından, yüklemek istediğiniz Node sürümü olan NODE_MAJOR belirtmeniz gerekir. Örneğin, v18’i belirterek başlayalım.
Ardından, aşağıdaki “echo” komutunu kullanarak deb deposunu oluşturun:
Projenizi oluştururken aralarında geçiş yapabileceğiniz farklı Node.js sürümlerine sahip olmak istiyorsanız, bunları aşağıdaki gibi ekleyin:
Yine, yeni eklenen depoyu barındırmak için deponuzu güncelleştirin.
Son olarak, Node.js yükleyin.
Node.js sürümünü kontrol ettiğimizde, daha önce belirttiğimiz ilk NODE_MAJOR olan v18 ile eşleşmelidir.
Artık Node.js ve NPM’yi Ubuntu’ya başarıyla yüklediniz.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.