Ubuntu’da Budgie Desktop nasıl kurulur

Budgie masaüstü, Solus projesi tarafından geliştirilen zarif görünümlü bir masaüstü ortamıdır. Bu GNOME tabanlı masaüstü basit, hızlı ve kullanımı kolaydır. Ayrıca Solus OS için özel olarak tasarlanmış birkaç masaüstü ortamından biridir. Budgies’in felsefesi, görsel olarak çekici ve kullanıcı dostu, kullanımı kolay bir masaüstü ortamı sunmaktır.

İlk olarak 2013 yılında Joshua Strobl, Ikey Doherty ve Solus’un proje ekibi tarafından GNOME 2 masaüstü ortamında başarılı olmaya yönelik bir proje olarak geliştirildi. Başlangıçta Linux dağıtımının Solus sürümü için tasarlanan Budgie, artık herhangi bir Linux dağıtımına dahil edilebilir. “Budgie” ismi ünlü Budgie kuşundan alınmıştır.

GNOME’a benzeyen ancak artırılmış işlevselliğe, birkaç ekstra özelliğe ve modern bir görünüm ve hisse sahip bir masaüstü bilgisayar arayanlar için Budgie, denemeye değer.

Kusurlarından bazıları, diğer masaüstü ortamları kadar özelleştirilememesi ve farklı masaüstü ortamları kadar çok özelliğe sahip olmamasıdır.

Budgie’yi Ubuntu makinenize yüklemek için bazı gereksinimler şunlardır.

GNOME ve Kubuntu ile Ubuntu’nun yanında donanım gereksinimleri daha orta düzeyde ancak Xubuntu’dan biraz daha yüksek. Gerçek donanım gereksinimlerinin kullanıcının bireysel ihtiyaçlarına bağlı olduğunu unutmamak çok önemlidir. Aşağıdaki gereksinimler, Ubuntu Budgie’nin varsayılan olarak birlikte geldiği yazılım yapılandırmasına bağlı olarak minimum gereksinimlerdir.

  • 60GB disk alanı.
  • Temel 3D donanım hızlandırmalı GPU.
  • Kesin ayrıntılar olmadan Intel veya AMD 1,5 GHz, ancak çoklu/çift çekirdek çok mantıklı.
  • 64 bit için minimum 2GiB bellek ve 3GiB bellek önerilir.
  • UEFI bilgisayarları CSM modunda başlatılılmalı

Budgie Masaüstü Ortamının ilginç yanı nedir?

welcome window

Karşılama penceresi

1. Kullanıcı deneyimi

Hiç başka masaüstü ortamlarını deneyimlediniz mi? Cevabınız evet ise, Budgie’nin aşağı yukarı KDE plazmasını veya panelden panele uzantılı GNOME’u kullanmaya benzediğini fark edebilmelisiniz. Windows’ta alışık olduğunuz eski bir masaüstü paradigması gibi, tüm masaüstü öğeleri alt panelde bulunur.

Masaüstünün sol üst köşesinde aranabilir bir menü, sabitlenmiş uygulamalar için bazı panel simgeleri ve sağ tarafta ağ, ses, bildirim ve zaman ayarlarının bulunduğu bir sistem tepsisi bulunur. Basit kullanıcı arayüzü onu harika bir masaüstü ortamı haline getirir. Her şeyin alt tarafa sabitlenmesi, ekranın üst kısmındaki uygulamalar için biraz daha fazla alan sağlar. Küçük ama büyük bir fark yaratabilir.

2. Performans

Budgie’nin GNOME’a göre çok daha iyi olduğu bir diğer alan ise performans ve sistem kaynağı kullanımıdır. Tamamen güncellenmiş bir Budgie masaüstünün yeni bir şekilde yeniden başlatılması, 620 MB’ın biraz üzerinde RAM kullanıyor ve CPU kullanımı %1 civarında seyrediyor. Bu, KDE plazma ve Tarçın gibi masaüstü ortamlarıyla aynı seviyededir. Sistem üzerinde bu kadar hafif çalışan, GNOME ile bu kadar sıkı bir şekilde entegre edilmiş bir şeye sahip olmak ne kadar harika. Yani GNOME masaüstü ortamının ağırlığından nefret eden ama görünüşünü ve hissini isteyenler Budgie’ye aşık olacaklar.

htop

htop

Bu ortam, sistem kaynağı kullanımının yanı sıra genel görevlerde de daha iyi performans gösterir. Budgie’nin GPU geçişi ve 3D hızlandırması yoktur; dolayısıyla minimum grafik beygir gücüyle tamamen işlevsel olabilir.

3. Budgie masaüstü ayarları

Çoğu kişinin Masaüstü ortamlarında görmediği şeylerden biri, tüm özelleştirmeleriniz için sezgisel bir yerdir. Budgie Desktop ayarları uygulaması büyük bir istisnadır ve herhangi bir özel programı yüklemek için başka bir yere gitmenize gerek kalmadan çok sayıda özelleştirme ayarına erişmenizi sağlar.

Stilin altında, küresel bir karanlık temanın veya pencerelerin animasyonları kullanmasını isteyip istemediğinize ve değinmediğimiz daha birçok ayara göre pencere ve simge temaları gibi şeyleri ayarlayabilirsiniz.

budgie desktop settings

Muhabbet kuşu masaüstü ayarları

Budgie’yi Ubuntu’ya Kurmak

Kurulum aşamasına başlayacağız. Budgie, Ubuntu’nun resmi depolarının bir parçası olduğundan, onu Ubuntu işletim sistemine ayarlamak için herhangi bir PPA eklemenize gerek yoktur. Sonraki adımların kapsadığı gibi setup komutunu çalıştırmamız gerekecek.

1. Adım: Sistemi güncelleyin ve yükseltin

Öncelikle “Ctrl+Alt+T” klavye kısayol kombinasyonunu vererek terminalimizi açarak başlayacağız. Bundan sonra sisteminizde herhangi bir güncelleme olup olmadığını kontrol etmek için aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz:

sudo apt update

update system

Sistemi güncelleyin

Daha sonra sistem güncellemesi sonunda yükseltme yapılması gereken paketler alabilirsiniz, tıpkı bizim etkinliğimizde “46” olduğu gibi. Böyle bir durumda aşağıdaki komutu verin:

sudo apt upgrade

Upgrade system

Güncel paketleri yükleme

Not: Yükseltme işlemi sırasında, yükseltilmesi gereken paketlerin kurulumuna devam etmek isteyip istemediğinizi soran bir bilgi istemiyle sorgulanacaksınız. Sadece “Y/y” yazıp klavyenizdeki “Enter” tuşuna bastığınızda işlem başlayacaktır.

Adım 2: Ubuntu’da Budgie Desktop’ı kurun

Artık paketleri kusursuz bir şekilde güncellediğimize göre, Budgie’nin Ubuntu’ya kurulumuna devam edebiliriz. Daha önce de belirtildiği gibi, Budgie zaten Ubuntu’nun temel deposundan alınabiliyor; Budgie paketlerini almak için herhangi bir üçüncü taraf deposu eklemenize gerek yoktur. Bunu yapmak için aşağıdaki komutu çalıştırın:

sudo apt install ubuntu-budgie-desktop

install budgie desktop

Budgie masaüstünü yükleme

Geri kalan: Ayrıca kurulum işlemlerinin sizin için uygun olup olmadığı da sorulacaktır. Güveninizi onaylamak için “y/Y” yazın ve bilgisayarınızdaki “Enter” düğmesine basın. Alternatif olarak, “Enter” düğmesine basmanız yeterlidir; masaüstü ortamının kurulumu başlayacaktır.

Adım 3: Budgie için varsayılan ekran yöneticisini seçin

Budgie masaüstünü kurarken sistem sizden varsayılan ekran denetleyicisini seçmenizi isteyecektir. “LightDm”i seçip klavyenizdeki “Enter” tuşuna basmanızı öneririz. LightDM, Solus’taki Budgie masaüstü için varsayılan bir ekran kontrolüdür.

select lighdm

Lightdm’yi seçin

4. Adım: Şu anda etkin olan oturumunuzdan çıkış yapın

Kurulum tamamlandıktan sonra masaüstünün sağ köşesindeki “güç düğmesine” gidin ve “Oturumu kapat”a tıklayın.

select logout

Oturumu Kapat’ı seçin

Aşağıdaki oturum kapatma onay penceresinde tekrar “Oturumu Kapat” seçeneğine tıklayın:

Logout confirmation window

Oturum kapatma onay penceresi

Bu sizi aşağıda gösterildiği gibi kilit ekranına yönlendirecektir:

lock screen

Kilit ekranı

Adım 5: Ubuntu’da oturum açarken Budgie Masaüstüne geçin

Daha sonra sisteme giriş yapmak istediğiniz kullanıcıyı seçin. Kullanıcı hesabını seçtikten sonra masaüstünün sağ alt tarafında bir “Dişli” simgesi görmelisiniz. “Dişli” simgesine tıkladığınızda çeşitli seçeneklerin bulunduğu bir açılır pencere görünecektir, devam edin ve “Budgie masaüstü”nü seçin.

select ubuntu budgie

Budgie masaüstünü seçin

Şimdi, oturum açmak için kullanıcı parolasını girin. Masaüstü kullanıcı arayüzünüzü (UI) değiştirmek istememek için, Ubuntu’yu her başlattığınızda bunu yapmanıza gerek yoktur.

type in your password

parolanızı yazın

Adım 6: Budgie Masaüstü Arayüzü

Sonunda Ubuntu sisteminizde yeni bir kilit ekranıyla böyle bir masaüstü ortamına sahip olacaksınız. Ayrıca macOS ve diğer şık öğeler gibi yeni bir varsayılan alt menü yuvasını da fark etmelisiniz.

welcome window

Karşılama penceresi

Budgie Masaüstü ortamı nasıl kaldırılır

Herhangi bir nedenle gelecekte Budgie’nin masaüstünü Ubuntu sisteminizden kaldırmak veya kaldırmak isterseniz, bunu konsolunuzda aşağıdaki komut dizilerini çalıştırarak yapabilirsiniz. Ancak önce, giriş ekranına geri dönerek varsayılan Ubuntu’ya döndüğünüzden emin olun, ardından az önce ele aldığımız adımları kullanarak masaüstü ortamını değiştirin ve ardından aşağıdaki komutu çalıştırın:

sudo apt remove ubuntu-budgie-desktop ubuntu-budgie* lightdm

sudo apt autoremove

sudo apt install –reinstall gdm3

Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.