Bu eğitimde Ubuntu Linux’ta netplan statik IP yapılandırmasını tartışacağız. Netplan, kolayca okunabilen işaretleme dili YAML’yi kullanarak basit ağ IP adresi yapılandırmasına olanak tanır. Makale ayrıca varsayılan Netplan ağ ayarlarını ve Netplan yapılandırma dosyasının konumunu da tartışacaktır.
Yazılım Gereksinimleri ve Kullanılan Kurallar
Netplan’ı kullanarak statik IP adresini yapılandırma
Netplan ağ yapılandırması ilk olarak Ubuntu 18.04’ten itibaren tanıtılmıştır, dolayısıyla Netplan bu sürüm ve üzeri tüm yeni Ubuntu’larda mevcuttur. Ubuntu, YAML sözdizimini kullanan statik IP adreslerini yapılandırmak için Netplan’ı kullanır. Bu, statik bir IP yapılandırmayı ve gelecekte gerekirse ayrıntıları değiştirmeyi kolaylaştırır. Netplan’ın Ubuntu’da nasıl çalıştığına dair bazı temel bilgilerle başlayalım.
Netplan, ağ yapılandırmasının her ikisi aracılığıyla da yapılmasını sağlar: networkd daemon veya NetworkManager. networkd arka plan programı esas olarak sunucu yapılandırması için kullanılırken, NetworkManager GUI kullanıcıları tarafından kullanılır. Her ikisi arasında geçiş yapmak için oluşturucuyu netplan yapılandırma dosyası aracılığıyla açıkça belirtmeniz gerekir.
Netplan’ın yapılandırma dosyasında hiçbir oluşturucu belirtilmemişse, bu belirli aygıttaki ağ yapılandırmasının varsayılan işleyicisi networkd daemon olacaktır.
Netplan yapılandırma dosyasının konumu /etc/netplan/ dizinine ayarlanmıştır. Diğer olası konumlar /lib/netplan/ ve /run/netplan/’dır. Ubuntu kurulumunuza bağlı olarak gerçek Netplan yapılandırma dosyası aşağıdaki üç biçimden birini alabilir:
- 01-netcfg.yaml
- 01-network-manager-all.yaml
- 50-cloud-init.yaml
Yapılandırma dosyanızı bulamamanız durumunda aşağıdaki komutu çalıştırarak yeni netplan yapılandırmasını oluşturmayı deneyebilirsiniz:
$ sudo netplan generate
Netplan statik ip ayarı için gerekli talimatlar
Ubuntu Sunucusu
- Ubuntu sunucunuzda statik bir IP adresi yapılandırmak için ilgili netplan ağ yapılandırma dosyasını bulmanız ve değiştirmeniz gerekir. Tüm olası Netplan yapılandırma dosyası konumları ve formları için yukarıdaki bölüme bakın. Örneğin, burada, ağ arayüzünüzü DHCP yoluyla yapılandırması için ağ sunucusuna talimat veren aşağıdaki içeriğe sahip, 01-netcfg.yaml adında varsayılan bir netplan yapılandırma dosyası bulabilirsiniz:
# This file describes the network interfaces available on your system # For more information, see netplan(5). network: version: 2 renderer: networkd ethernets: enp0s3: dhcp4: yes
- Ağ arabiriminiz enp0s3’ü, ağ geçidi 192.168.1.1 ile statik IP adresi 192.168.1.222’ye ve DNS sunucusunu 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 olarak ayarlamak için yukarıdaki yapılandırmayı aşağıdaki yapılandırmayla değiştirin.
UYARI
Bloğun her satırı için doğru kod girintisine uymanız gerekir. Başka bir deyişle, her bir konfigürasyon dörtlüğünden önceki boşluk sayısı önemlidir. Aksi halde aşağıdakine benzer bir hata mesajıyla karşılaşabilirsiniz:
Invalid YAML at //etc/netplan/01-netcfg.yaml line 7 column 6: did not find expected key# This file describes the network interfaces available on your system # For more information, see netplan(5). network: version: 2 renderer: networkd ethernets: enp0s3: dhcp4: no addresses: [192.168.1.222/24] gateway4: 192.168.1.1 nameservers: addresses: [8.8.8.8,8.8.4.4]
- Hazır olduğunuzda yeni Netplan yapılandırma değişikliklerini aşağıdaki komutlarla uygulayın:
$ sudo netplan apply
Bazı sorunlarla karşılaşmanız durumunda aşağıdakileri uygulayın:
$ sudo netplan --debug apply
Ubuntu Masaüstü
Bu, Ubuntu Masaüstünde statik IP adresini ayarlamanın tercih edilen bir yoludur. Ubuntu sisteminiz, ana bilgisayarlarınızda ağı yapılandırmak için Netplan kullanıyorsa, Netplan’ın yapılandırma dosyasındaki oluşturucuyu renderer:NetworkManager olarak ayarlamanız gerektiğini unutmamak önemlidir.
Netplan’ın oluşturucusunun networkd arka plan programına ayarlanması, Kablolu Yönetilmeyen hatayla sonuçlanacaktır.
- Sağ üstteki ağ simgesine tıklayın ve statik IP adresiyle atamak istediğiniz ağ arayüzüne karşılık gelen ayarları seçin.
- Daha sonra yapılandırmak istediğiniz ağ bağlantınızın yanındaki dişli kutusu simgesine tıklayın. Bu kablolu veya kablosuz bağlantı olabilir.
- Üst menüden IPv4’ü seçin.
- IPv4 ayarları için Manuel’i seçin, istediğiniz yapılandırmayı girin ve Uygula’ya basın.
- Ağınızı AÇIK/KAPALI anahtarıyla yeniden başlatın.
- Yeni statik IP adresi yapılandırmanızı kontrol edin.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.