Yazılım açısından, özellikle işletim sistemi düzeyinde, bir bağlantı noktası, belirli bir işlemi / uygulamayı veya bir tür ağ hizmetini tanımlayan mantıksal bir yapıdır ve bir Linux sistemi üzerinde çalışan her ağ hizmeti, belirli bir protokol kullanır , en yaygın olanı TCP ve UDP ‘dir.
Bu yazıda, bir Linux sisteminde gerçek zamanlı olarak çalışan TCP ve UDP bağlantı noktalarını nasıl listeleyeceğinizi ve izleyeceğinizi okuyacaksınız.
Linux’taki Tüm Açık Bağlantı Noktalarını Listeleme
Linux sisteminde, tüm açık portları listelemek kullanabileceğiniz netstat veya ss adından iki komuttan faydalabiliriz.
Yalnız, Netstat komutunun kullanımdan kaldırıldığını ve bunun yerine daha detaylı ağ istatistiklerini gösteren ss komutunun kullanıldığını belirtmek faydalı olacaktır.
$ sudo netstat -tulpn OR $ sudo ss -tulpn
Yukarıdaki komutun çıktısından, State sütunu bir bağlantı noktasının dinleme durumunda ( LISTEN ) olup olmadığını gösterir .
Yukarıdaki komutta kullanılan parametrelere bakacak olursak:
-t
– TCP bağlantı noktalarının listelenmesini sağlar.-u
– UDP bağlantı noktalarının listelenmesini sağlar.-l
– yalnızca dinleme yuvalarını yazdırır.-n
– bağlantı noktası numarasını gösterir.-p
– işlem / program adını gösterir.
TCP ve UDP Açık Bağlantı Noktalarını Gerçek Zamanlı Olarak İzleyin
Peki TCP ve UDP bağlantı noktalarını, gerçek zamanlı olarak netstat veya ss ile takip etmek istersek ne yapmalıyız sorusunun cevabını aşağıdaki komutta bulabilirsiniz.
$ sudo watch netstat -tulpn VEYA $ sudo watch ss -tulpn
Her iki saniyede bir bağlantı noktaları kontrol edilip, görüntü yenilenecektir. Çıkmak için Ctrl+C
tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.