Çoğu modern Linux dağıtımında, Firefox’un en son sürümü zaten varsayılan dağıtım paketi yöneticisinden yüklenmiş ve varsayılan tarayıcı olarak yapılandırılmıştır.
Bu yazımızda CentOS Stream, Fedora, Rocky ve AlmaLinux gibi RHEL tabanlı dağıtımlar ve Ubuntu ile Linux Mint gibi Debian tabanlı dağıtımlar üzerine Firefox’un en son sürümünü kurmanın diğer yollarını açıklayacağız.
1. Paket Yöneticisini Kullanarak Firefox’u Kurun
Varsayılan paket yöneticisini kullanarak Firefox’u Linux dağıtımınıza kurmak için şunu çalıştırın:
$ sudo apt install firefox [Debian, Ubuntu ve Mint'te] $ sudo yum install firefox [RHEL/CentOS/Fedora ve Rocky/AlmaLinux'ta] $ sudo emerge -a www-client/firefox [Gentoo Linux'ta] $ sudo apk add firefox [Alpine Linux'ta] $ sudo pacman -S firefox [Arch Linux'ta] $ sudo zypper install firefox [OpenSUSE'de]
Yukarıdaki yükleme yöntemi, Firefox’un ve gerekli kitaplıkların dağıtımlarınıza yüklenmesini ve yapılandırılmasını sağladığı için önerilir.
Ancak, Firefox’un en son sürümünün yayınlanması ile dağıtımınızın varsayılan depolardan Firefox’un yeni sürümünü yüklemeye hazır olduğu güncellemeler arasında küçük bir gecikme olabilir.
2. Flatpak Kullanarak Firefox’u Kurun
Yeni Firefox sürümünü kurmak için öncelikle Linux dağıtımınızda Flatpak’ı kurmanız ve yapılandırmanız gerekir. Flatpak yüklendikten sonra, Firefox Flathub’ın sayfasına gidin ve yüklemek için Yükle düğmesine basın.
Alternatif olarak, Firefox’u bir terminale kurmak için aşağıdaki komutu yazabilirsiniz:
# flatpak install flathub org.mozilla.firefox
3. Snap Kullanarak Firefox’u Kurun
Firefox’u Snap’ten yüklemek için öncelikle dağıtımınıza Snap yüklemeniz gerekir. Snap yüklendikten sonra, Firefox Snapcraft’ın Mağaza sayfasına gidin ve talimatları izlemek için Yükle düğmesine basın.
Alternatif olarak, Firefox’u bir terminale kurmak için aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz:
# sudo snap install firefox
4. Firefox’u Linux’ta Kaynaktan Kurun
Firefox’u kaynak tarball’dan yüklemek için, bir kök kullanıcı olarak oturum açmanız veya sistemde sudo komutlarını yürütmek için sudo ayrıcalıklarına sahip olmanız gerekir.
Herhangi bir web tarayıcısını açın ve resmi Firefox indirme sayfasını ziyaret edin ve Şimdi İndir düğmesine tıklayın.
Ardından, bir terminal açın ve Firefox’u indirdiğiniz İndirilenler dizinine gidin ve gösterildiği gibi kurun.
# cd ~/Downloads # tar xjf firefox-*.tar.bz2 # mv firefox /opt # ln -s /opt/firefox/firefox /usr/local/bin/firefox # wget https://raw.githubusercontent.com/mozilla/sumo-kb/main/install-firefox-linux/firefox.desktop -P /usr/local/share/applications
Firefox’un başarıyla yüklendiğini doğrulamak için Sorun Giderme Bilgileri sayfasını açın. Application Basics penceresinde, Application Binary değeri /opt/firefox/firefox-bin olmalıdır.
Firefox’u Linux Sisteminden Kaldırma
Firefox’u varsayılan dağıtım tabanlı paket yöneticisinden yüklediyseniz, şunları çalıştırmalısınız:
$ sudo apt purge firefox [On Debian, Ubuntu and Mint] $ sudo yum remove firefox [On RHEL/CentOS/Fedora and Rocky/AlmaLinux] $ sudo emerge --deselect firefox [On Gentoo Linux] $ sudo apk del firefox [On Alpine Linux] $ sudo pacman -R firefox [On Arch Linux] $ sudo zypper remove firefox [On OpenSUSE]
Firefox’u Flatpack veya Snap kullanarak yüklediyseniz, şunu çalıştırın:
# flatpak uninstall flathub org.mozilla.firefox veya # snap remove firefox
Firefox’u kaynak ikili paketten yüklediyseniz, Firefox’u kaldırmak için ana dizininizdeki firefox klasörünü kaldırmanız yeterlidir.
# rm -rf /opt/firefox/firefox # rm -rf /usr/local/share/applications/firefox.desktop # rm -rf /home/user/.mozilla/
Yukarıdaki komutlar Firefox’u yer imleri, parolalar ve tanımlama bilgileri gibi kullanıcı verileriyle birlikte kaldıracaktır.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.