Bu yazıda, ilk önce Proxmox Yedekleme Sunucusunun kontrol paneli hakkında konuşacağız ve ardından Proxmox Yedekleme Sunucusunu kullanarak VM’leri ve Konteynerleri nasıl yedekleyeceğinizi ve geri yükleyeceğinizi öğrenmeye geçeceğiz.
Proxmox Yedekleme Sunucusu Web Arayüzü
VM’leri ve Kapsayıcıları yedeklemeden önce, PBS kontrol panelini tanımak önemlidir.
Proxmox Yedekleme Sunucusunun Web Kullanıcı Arayüzünü açmak için, GUI yüklü bir sistemden web tarayıcısının adres çubuğuna URL’yi aşağıdaki şekilde girin
https://IP_Address:8007
Bir güvenlik sertifikası uyarı mesajı göreceksiniz. Bu tamamen normal çünkü SSL’i henüz yapılandırmadık. “Riski kabul et ve devam et” düğmesini tıklamanız yeterli.
Şimdi kullanıcı kimlik bilgilerini girmeniz istenecektir. Kullanıcı adı root’tur ve parola, PBS kurulumu sırasında yazdığınız şeydir. Ağdaki diğer sistemlerden Proxmox web kontrol paneline erişiyorsanız, güvenlik duvarında/yönlendiricide 8007 numaralı bağlantı noktasını açmanız gerekebilir.
PBS web kullanıcı arayüzünde oturum açtıktan hemen sonra, Proxmox abonelik uyarı mesajını göreceksiniz. Proxmox geliştirici ekibinden destek almak istiyorsanız, bir anahtar satın almalısınız. Bunu yalnızca ana laboratuvarınızda kullanmak istiyorsanız veya PBS’yi test amacıyla kullanıyorsanız, anahtarı satın almanız gerekmez. Tamam düğmesine tıklayarak bu mesajı yok saymanız yeterlidir.
Proxmox Yedekleme Sunucusunun web kullanıcı arayüzü bu şekilde görünür.
Gördüğünüz gibi, PBS panelinde birkaç bölüm var.
Dashboard Bölümü
Panel sekmesi, PBS sunucusuyla ilgili bazı temel yararlı ayrıntıları içerir. Bu bölümde aşağıdaki metrikleri göreceksiniz:
- CPU kullanımı,
- RAM kullanımı,
- Hard disk ve swap kullanımı,
- İşlemci tipi ve no. çekirdek sayısı,
- Çekirdek sürümü,
- Proxmox depolarının durumu,
- Veri deposu kullanımı,
- Şu anda çalışan görevler,
- Görev özeti,
- ve Proxmox abonelik durumu.
Configuration Bölümü
Yapılandırma sekmesinde Saat dilimini, tarih ve saati, Etki alanı adını, DNS ayrıntılarını ve kullanılabilir Ağ Arayüzlerinin listesini göreceksiniz.
Bir ayarın değerini değiştirmek isterseniz, onu seçip Düzenle düğmesini tıklamanız yeterlidir. Ağ Arayüzleri alt sekmesi altında “Ağ köprüsü” ve “Ağ bağı” da oluşturabilirsiniz.
Harici InfluxDB metrik sunucusuna PBS eklemenizi ve HTTP proxy vb. yapılandırmanızı sağlayan Metrik Sunucu ve Diğer adlı iki alt sekme daha vardır.
Yapılandırma bölümü ayrıca Erişim Kontrolü, Uzaktan Yönetşm Trafik Kontrolü, Sertifikalar ve Abonelik olmak üzere 5 alt bölüme ayrılmıştır.
Access Control
Erişim Kontrolü alt bölümü altında, kullanıcılar oluşturabilir ve yönetebilir, iki faktörlü kimlik doğrulamayı yapılandırabilir, kullanıcı izinleri atayabilir ve birkaç tane daha yapabiliriz.
Varsayılan olarak, kök kullanıcı PBS kurulumu sırasında oluşturulur. Diğer kullanıcıların PBS’yi yönetmesine izin vermek istiyorsanız, ek kullanıcılar oluşturabilir ve buna göre izinler atayabilirsiniz.
Remotes
Uzak, ayrı bir Proxmox Yedekleme Sunucusu kurulumuna ve bu kurulumdaki bir kullanıcıya atıfta bulunur; buradan bir Senkronizasyon İşi ile veri depolarını yerel bir veri deposuna senkronize edebilirsiniz.
Configuration -> Remotes altında yeni uzak ayarlar yapılandırabilir veya remote
alt komutunu kullanabilirsiniz.
Yeni bir uzaktan ayar eklemek için, ya onun IP adresine ya da ana bilgisayar adına, kullanıcı adına, parolasına ve sertifika parmak izine ihtiyacınız vardır.
Bir PBS’nin parmak izini bulmak için Kontrol Paneline gidin ve üst kısımdaki “Parmak İzini Göster” düğmesini tıklayın.
Alternatif olarak, parmak izini komut satırından almak için aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz:
# proxmox-backup-manager cert info |grep Fingerprint Fingerprint (sha256): 88:35:ef:e4:82:c8:97:99:77:0:a1:d8:c0:c2:2b
Yukarıda belirtilen ayrıntıları aldıktan sonra, “Remotes -> Add” düğmesini tıklayın ve gerekli ayrıntıları girin.
komut satırını tercih ederseniz, yeni bir uzak kayıt eklemek için aşağıdaki komutu da kullanabilirsiniz.
# proxmox-backup-manager remote create pbs2 --host pbs2.ostechnix.lan --userid sync@pam --password 'SECRET' --fingerprint 88:35:ef:e4:82:c8:97:99:77:0:a1:d8:c0:c2:2b
Ana bilgisayar adını, kullanıcı adını, parolayı ve parmak izini kendinizinkiyle değiştirin.
Traffic Control
Bildiğiniz gibi, yedekleme oluşturmak ve geri yüklemek, özellikle büyük üretim ortamlarında çok fazla trafik tüketecektir. Bu, paylaşılan bir depolama alanına erişirken diğer kullanıcıları etkileyecektir.
Neyse ki, belirteç kova filtresi (TBF) kullanarak belirli ağlardaki istemciler için ağ trafiğini kontrol edebiliriz. Bu özellik, ağ tıkanıklığını önler ve belirli ana bilgisayarlardan gelen trafiğe öncelik verir.
Certificates
Certificates bölümünde, özel SSL sertifikalarını yükleyebilir, görüntüleyebilir ve silebiliriz. Buna ek olarak, ACME hesapları da ekleyebilir ve yönetebiliriz.
Sertifikalar bölümüne Configuration -> Certificates bağlantısından erişilebilir.
Subscription
Abonelik bölümü, Proxmox abonelik anahtarını yüklememize, abonelik durumunu görüntülememize, aboneliği kaldırmamıza ve düz metin biçiminde bir sistem raporuna erişmemize olanak tanır.
Bu bölüme Configuration -> Subscription sekmesinden erişilebilir.
Administration
Bu, PBS sunucusunun kaynaklarını, hizmetlerini, güncellemelerini, depolarını, sistem günlüklerini ve görevlerini görüntüleyebileceğiniz ve yönetebileceğiniz önemli bir bölümdür.
“Server Status” sekmesi altında aşağıdaki sistem kaynağı raporlarını bulacaksınız:
- CPU kullanımı
- sunucu yükü
- Hafıza kullanımı
- Kullanımı değiştir
- Ağ trafiği
- Aktarım hızı, G/Ç işlemleri istatistikleri ve G/Ç gecikmesi vb. gibi Kök Disk kullanımı.
Ayrıca “Sunucu Durumu” sekmesinden paket sürümlerini görüntüleyebilir, konsolu açabilir, PBS sunucunuzu yeniden başlatabilir ve kapatabilirsiniz.
“Hizmetler” sekmesi size çalışan ve durdurulan hizmetlerin listesini gösterir.
“Güncellemeler” sekmesinden yazılım deposu listesini yenileyebilir ve kurulu paketleri güncelleyebilirsiniz.
“Havuzlar” sekmesi altında yeni yazılım havuzları ekleyebilir, havuzları etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilir ve yeniden yükleyebilirsiniz.
“Syslog” sekmesi size sistem günlüklerini gösterir. Ayrıca “Canlı mod” düğmesine tıklayarak PBS sunucunuzda neler olup bittiğini gerçek zamanlı olarak görebilirsiniz. Belirli bir zaman aralığı arasındaki logları görüntülemek isterseniz “Timespan Seç” butonunu seçerek başlangıç ve bitiş tarihini seçip “Güncelle” butonuna tıklayınız.
“Görevler” sekmesinde, günlük rotasyonu gibi zamanlanmış işlerin listesini görüntüleyebilirsiniz.
Yönetim bölümü ayrıca Kabuk ve Depolama / Diskler olmak üzere 2 alt bölüme ayrılmıştır.
Shell
“Kabuk” bölümü, Proxmox Yedekleme Sunucunuzun konsoluna erişmenizi sağlar. Konsoldan, PBS sunucunuzu yönetebilir ve tüm idari görevleri gerçekleştirebilirsiniz.
Storage / Disks
“Storage / Disks” bölümünde diskleri başlatabilir, çeşitli dosya sistemleri oluşturabilir ve diskler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Ekli disklerin listesini ve ayrıntılarını (Örn: bölümler, bölüm türü, boyutu vb.) görüntülemek için “Diskler” düğmesini tıklayın.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi, PBS’ime iki disk (/dev/sda ve /dev/sdb) eklenmiş iki disk var. İşletim sistemi için /dev/sda diski ve depolama için /dev/sdb diski kullanılır. /dev/sdb diski şu anda kullanılmamaktadır.
Kullanılmayan diski seçin (bu durumumda /dev/sdb) ve “Diski GPT ile Başlat”a tıklayın.
Artık, Depolama/Diskler -> Dizin’e giderek kullanılmayan diskte bir ext4 veya xfs dosya sistemi oluşturabilirsiniz. Disk açılır kutusundan kullanılmayan diski (örn. /dev/sdb) seçin ve ardından dizin için kullanmak istediğiniz dosya sistemini (örn. ext4) seçin ve son olarak dizin için bir isim girin (örn. yedekler). “Veri Deposu Olarak Ekle” yazan kutuyu işaretlediğinizden emin olun, böylece bu dizini yedekleri kaydetmek için bir veri deposu olarak kullanabilirsiniz.
Şimdi “Directory” sekmesinin yanı sıra “Datastore” bölümünün altında “yedeklemeler” adlı yeni oluşturulan dizini göreceksiniz. Artık yedekleri gönderebileceğimiz bir alanımız var.
Web arayüzünde Storage/Disks -> ZFS’ye giderek çeşitli raid seviyelerine sahip bir zpool da oluşturabilirsiniz.
Dikkat: Lütfen yeni bir dosya sistemi oluşturmak için kullanılmamış bir diske ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Yalnızca bir diskiniz varsa, ek dizinler veya dosya sistemleri oluşturamazsınız.
Tape Backup
Her gün çok sayıda veri yedeklemesiyle uğraşıyorsanız, 3-2-1 yedekleme stratejisini bilmelisiniz.
3-2-1 yedekleme stratejisi, felaket kurtarma için verilerinizin 3 kopyasının (üretim verileriniz ve 2 yedek kopyanız) iki farklı ortamda (disk ve teyp) ve bir kopyanın tesis dışında olması gerektiğini belirtir.
Neyse ki, Proxmox teyp yedekleme özelliği, veri deposu içeriğini varsayılan olarak manyetik teyplerde depolamanıza izin verir. Teyp yedeklemesini kullanarak, verilerin ek bir kopyasını farklı bir ortamda (yani teypte) tutabilir ve teypleri farklı bir konuma (saha dışına) taşıyabilirsiniz.
Yedekleri yıllarca kasetlerde tutabilirsiniz. Teyp yedeklemelerinin bir dezavantajı, teypten geri yüklemenin diskten geri yüklemeye göre çok daha uzun sürebilmesidir.
Datastore
Bir Veri Deposu, basitçe yedeklemelerinizin depolandığı bir konumu ifade eder. Başka bir deyişle, bir veri deposu, yedekleme verilerini depolamak için bir dizindir.
Bir veri deposu, benzersiz bir kimlikle tanımlanır. Her veri deposunun, o veri deposunda tutulacak saatlik, günlük, aylık, yıllık ve zamandan bağımsız yedeklemelerin her bir aralığı için kaç yedekleme anlık görüntüsüne ilişkin ilişkili saklama ayarları vardır.
Ayrıca çöp toplamak ve yedeklemeleri periyodik olarak budamak ve kaldırmak için yapılandırabilirsiniz. Veri depolarının yapılandırma ayrıntıları /etc/proxmox-backup/datastore.cfg dosyasında saklanır.
Proxmox Yedekleme Sunucusu GUI’sinde Yeni Veri Deposu Oluşturun
En az bir veri deposunun yapılandırılması gerekir. Ve maksimum veri deposu sayısı için bir sınır yoktur.
Daha önce “Depolama/Diskler” bölümünde bir veri deposu oluşturduğumuzu hatırlıyor musunuz? Bu yüzden tekrar oluşturmamıza gerek yok. Ek bir veri deposu istiyorsanız, aşağıda verilen adımları izleyin.
Yeni bir veri deposu oluşturmak için sol taraftaki çubuktan “Veri Deposu” bölümünün altındaki “Veri Deposu Ekle” düğmesini tıklayın.
“Genel” sekmesi altında aşağıdaki ayrıntıları girin:
- Name alanında veri deposunun adı,
- “Backing Path” alanında veri deposunu oluşturmak istediğiniz dizinin (Örn. /mnt/datastore/backups1) yolu,
- “GC Takvimi” açılır kutusunda çöp toplamanın çalıştığı zaman ve aralıklar,
- “Budama Programı” açılır kutusunda budamanın gerçekleşme sıklığı,
- “Yorum” kutusuna veri deposuna bazı bağlamsal bilgiler ekleyin.
“Prune Options” sekmesi altında, saklamak istediğiniz yedekleme miktarını ayarlayın.
Yukarıda belirtilen detayları girdikten sonra, veri deposunu oluşturmak için “Ekle” düğmesini tıklayın.
Tamamlamak! Artık “Datastore” bölümü altında yeni oluşturulan datastore’u görebiliriz.
Gördüğünüz gibi, backups ve backups1 olmak üzere iki veri deposu oluşturdum.
Seçilen veri deposunun diğer ayrıntılarını görüntülemek için herhangi bir veri deposuna tıklayın.
Veri deposunun “Özet” bölümü, veri deposu tarafından genel depolama kullanımına ve VM’lerin, kapsayıcıların ve ana bilgisayarların depolanmasına, hoş bir grafik biçiminde bayt cinsinden depolama kullanımına, saniye başına bayt cinsinden aktarım hızına, G/Ç işlemlerine genel bakışı gösterir.
“İçerik” bölümü, VM’lerin ve Kapsayıcıların yedeklerini gösterir. Yeni PBS kurulumum olduğu için henüz herhangi bir yedeğim yok.
“Prune & GC” sekmesi size çöp toplama zamanlamasını ve yapılandırılmış Prune işlerinin listesini gösterir. Budama işleri, bir veri deposunu veya bunun bir alt kümesini periyodik olarak budamak için yapılandırılır. Bu sekmeden yeni işler ekleyebilir ve yönetebilirsiniz.
“İşleri Eşitle” sekmesi altında yeni bir Eşitleme işi oluşturabilirsiniz. Senkronizasyon işleri, Uzaktaki bir veri deposunun içeriğini yerel bir veri deposuna çekecek şekilde yapılandırılır.
Proxmox Yedekleme Sunucusu, yedeklemelerin sağlam olduğundan emin olmak için çeşitli doğrulama seçenekleri sunar. “İşleri Doğrula” sekmesinden, yeni bir Doğrulama işi oluşturabilir ve yedekleme verilerinin doğrulanmasını çalıştırmak için bunu belirli bir zaman aralığında planlayabilirsiniz.
“Seçenekler” sekmesi altında, veri deposuyla ilgili yapılandırılmış seçeneklerin listesini göreceksiniz. Yapılandırılmış bir öğeyi seçip “Düzenle” düğmesine tıklayarak düzenleyebilirsiniz.
Bir Datastore’a ihtiyacınız yoksa, en sağdaki “Datatsore’u Kaldır” düğmesine tıklamanız yeterlidir.
Varsayılan olarak Yapılandırma değişikliği yalnızca silinecektir. Hiçbir veri silinmeyecek. İçeriğiyle birlikte bir veri deposunu silmek istiyorsanız, “Tüm verileri yok et” onay kutusunu işaretlediğinizden emin olun.
“Kök” kullanıcı dışında, yeni kullanıcıların ve API belirteçlerinin varsayılan olarak herhangi bir izni yoktur. Kullanıcının Proxmox datatsore’a erişmesine izin vermek istiyorsanız, “İzinler” sekmesi altında yeni bir kullanıcıya izinler ekleyebilirsiniz.
Peki, veri depoları oluşturduk. Şimdi Proxmox Kapsayıcılarını ve VM’leri PBS’ye yedeklemek için Proxmox Yedekleme Sunucusunu Proxmox Sanal Ortamına bağlamanın zamanı geldi.
PBS’nin Parmak İzini Alın
Proxmox VE’ye PBS eklemeden önce, Proxmox Yedekleme Sunucunuzun parmak izini almanız gerekir.
PBS’nin parmak izini bulmak için Proxmox Yedekleme Sunucunuzun Kontrol Paneline gidin ve “Parmak İzini Göster” düğmesini tıklayın.
PBS’nizin parmak izini göreceksiniz. Aşağıdaki adımlardan birinde parmak izini kopyalamak ve “Parmak İzi” sütununa yapıştırmak için “Kopyala” düğmesine tıklamanız gerekir.
Proxmox Sanal Ortamında Proxmox Yedekleme Sunucusu Ekleyin
Web tarayıcınızdan https://proxmox-ve-ip-address:8006 URL’sine giderek Proxmox VE Admin web arayüzünü açın. Proxmox VE panosuna erişmek için kullanıcı adını ve parolasını girin.
Şimdi Proxmox Yedekleme Sunucusunu Proxmox VE’de uzak depolama olarak eklemeliyiz.
Proxmox VE’ye PBS eklemek için, Proxmox VE panelinden “Datacenter -> Storage“ya gidin.
“Ekle” düğmesini tıklayın ve açılır listeden “Proxmox Yedekleme Sunucusu”nu seçin.
Aşağıdaki ayrıntıları girin:
- Proxmox Yedekleme Sunucunuz (Örn. Pbs) için bir kimlik yazın.
- “Sunucu” alanına IP adresini girin.
- PBS sunucunuzun Kullanıcı Adını (Örneğin root@pam, varsayılan yönetici kullanıcıdır) ve parolasını girin.
- Önceki adımlarda kopyaladığınız Proxmox Yedekleme Sunucunuzun Parmak İzini Yapıştırın.
- Son olarak, önceki adımlarda oluşturduğumuz Datastore’un (Örneğin yedekler) adını girin.
Yukarıda belirtilen ayrıntıları girdikten sonra, PBS’yi Proxmox VE’nize bağlamak için “Ekle”ye tıklayın.
Tebrikler! Proxmox Yedekleme Sunucusu, Proxmox VE’nize ek bir uzak depolama alanı olarak eklenir. Bunu “Depolama” bölümünün yanı sıra sol taraftaki çubukta da görüntüleyebilirsiniz.
Kapsayıcılarınızı ve VM’lerinizi yedeklemenin zamanı geldi.
Proxmox VM’lerini Yedekleme ve Geri Yükleme
Tek seferde tek veya birden çok sanal makineyi kopyalayabiliriz. İlk olarak, tek bir Proxmox sanal makinesinin nasıl yedekleneceğini göreceğiz.
Proxmox VM’lerini Proxmox Yedekleme Sunucusuna Yedekleyin
Yedeklemek istediğiniz bir VM’ye tıklayın ve sağ taraftaki çubukta “Yedekleme” öğesini seçin ve üst çubukta tekrar “Şimdi yedekle” seçeneğine tıklayın.
Şimdi yedeği nerede saklamak istediğinizi seçin. “Storage” açılır kutusundan Proxmox Backup Server’ı (yani Pbs) seçiyorum.
Ardından, “Mod” açılır kutusundan tercih ettiğiniz modu seçin. Burada modu “Snapshot” olarak seçiyorum. Son olarak, seçilen VM’yi Proxmox Yedekleme Sunucusuna yedeklemeye başlamak için “Yedekle” düğmesine tıklayın.
Artık Proxmox VM, PBS’ye yedeklenecektir. Başarılı bir yedeklemeden sonra, çıktının sonunda “Görev Tamam” mesajını göreceksiniz.
Çıkışı kapatmanız yeterlidir.
Yedeklemeleri Proxmox VE Dashboard’da Görüntüleyin
Yedekleri görüntülemek için, Depolama türünü “Pbs” olarak seçmeniz ve seçilen VM’nin yedeklerini görüntülemeniz yeterlidir. İşte yedek!!
Ayrıca sol kenar çubuğundan “Pbs” deposunu seçebilir ve sağ kenar çubuğundan “Yedeklemeler” bölümüne tıklayabilirsiniz. Burada tüm yedeklerin listesini göreceksiniz.
PBS genellikle sanal makineyi “vm/vm-id” olarak kaydeder. Örneğin, kimliği 106 olan bir VM’yi yedekledik, bu yüzden VM’yi vm/106 olarak kaydediyor. Bildiğiniz gibi vm, Sanal makine anlamına gelir. Benzer şekilde PBS, Kapları “ct/container-id”, örneğin ct/100 olarak kaydedecektir. Burada ct, konteyner anlamına gelir.
PBS Dashboard’da Yedeklemeleri Görüntüleyin/Doğrulayın
Bir önceki bölümde Proxmox VE kontrol panelinden yedekleri nasıl görüntüleyeceğimizi gördük. Yedeklemeleri PBS kontrol panelinden de doğrulayabiliriz.
Proxmox Yedekleme Sunucunuzun panosunda oturum açın. Yedekleri PBS kontrol panelinde görüntülemek için sol kenar çubuğundan veri deposunu seçin ve üst çubuktaki “İçerik” seçeneğine tıklayın.
Yedeklemelerin İçeriğini Görüntüleyin
PBS, yedeklerin içeriğini de görüntülemenizi sağlar. Yedeklemeden belirli bir dosyayı indirmek istediğinizde oldukça kullanışlıdır.
Proxmox VE kontrol panelinizden PBS storage -> Backups‘e gidin. Bir yedekleme seçin ve üst çubuktaki “Dosya Geri Yükleme” seçeneğine tıklayın.
Artık seçilen VM’nin sanal sabit diskinin içeriğini göreceksiniz. VM sürücüsünün içeriğini görüntülemek için + (artı) işaretine tıklayarak genişletmeniz yeterlidir.
Bir dosyayı indirmek istiyorsanız, onu seçin ve “Farklı indir” düğmesine basın ve ardından dosya biçimini (zip veya tar) seçin. Bu kadar basit!
Proxmox VM’lerini Proxmox Yedekleme Sunucusundan Geri Yükleyin
Proxmox VE kontrol panelinizden PBS storage -> Backups‘e gidin. Geri yüklemek istediğiniz sanal makinenin yedeğini seçin ve üstteki çubukta “Geri Yükle” seçeneğine tıklayın.
Başlamak için “Geri Yükle” düğmesini tıklayın.
Varsayılan olarak Proxmox, VM’yi yapılandırmaya göre varsayılan depolamanıza geri yükleyecektir. VM’yi farklı bir konuma geri yüklemek istiyorsanız, “Depolama” düğmesine tıklayın ve yapılandırılmış başka bir depolama konumu seçin.
Geri yüklemeden önce VM’nin kimliğini, adını, çekirdek sayısını, Bellek boyutunu da değiştirebilirsiniz. Herhangi bir nedenle bir VM’yi klonlamak ve aynı iki VM’yi tutmak istiyorsanız bu yararlı olabilir.
Proxmox Konteynerlerini Yedekleme ve Geri Yükleme
Proxmox Kapsayıcılarını yedekleme ve geri yükleme adımları, VM’leri yedekleme ve geri yükleme ile tamamen aynıdır. Tek bir konteynerin Proxmox Yedekleme Sunucusuna nasıl yedekleneceğini görelim.
Proxmox Konteynerlerini Proxmox Yedekleme Sunucusuna Yedekleyin
Proxmox VE kontrol panelinden bir Container -> Backup -> Backup now‘yi seçin.
Depolamayı “Pbs” olarak seçin ve yedekleme modunu (örneğin anlık görüntü) seçin ve “Yedekle” düğmesine basın.
Container’ların boyutu VM boyutundan çok daha küçük olduğu için yedekleme çok daha hızlı yapılmalıdır.
Daha önce belirtildiği gibi Proxmox, konteyner için yedeğin adını ct/container-id (ör. ct/107) ve Sanal makine için yedeğin adını vm/vm-id (ör. vm/105) olarak kullanacaktır. Böylece hangi yedeğin konteyner, hangisinin VM için olduğunu kolayca ayırt edebilirsiniz.
Yedeklerin doğrulanması ve Konteynerlerin yedek içeriklerinin görüntülenmesi öncekiyle tamamen aynıdır.
Proxmox Konteynerlerini Proxmox Yedekleme Sunucusundan Geri Yükleme
Proxmox VE kontrol panelinizden PBS storage -> Backups‘e gidin. Geri yüklemek istediğiniz Container’ın yedeğini seçin ve üst çubuktaki “Geri Yükle” düğmesine tıklayın.
Konteyneri geri yüklemek istediğiniz Depolama konumunu seçin, gerekirse VM kimliğini, adını, RAM boyutunu değiştirin ve ardından “Geri Yükle” düğmesine tıklayın.
Tıpkı yedeklemede olduğu gibi, geri yükleme işleminin de çok daha hızlı tamamlanması gerekir çünkü kapsayıcının boyutu çok küçüktür.
Tüm Sanal Makineleri ve Konteynerleri Yedekleyin
Önceki bölümlerde, tek tek VM’lerin ve Konteynerlerin nasıl yedeklenip geri yükleneceğinden bahsetmiştik. Şimdi tüm Proxmox VM’lerinin ve Konteynerlerin yedeklemesinin nasıl otomatikleştirileceğini göreceğiz.
Proxmox VE kontrol panelinden, Datacenter -> Backup -> Add‘ye tıklayın.
Depolamayı “Pbs” olarak ayarlayın, zaman planlayın, yedekleme modu ve Seçim modunda yedeklenecek VM’leri ve Konteynerleri seçin. Tümünü seçtim, böylece tüm VM’ler ve Konteynerler otomatik olarak PBS’ye yedeklenecek. Yedekleme işini oluşturmak için “Oluştur” düğmesine tıklayın. Aşağıdaki yapılandırma ayarına göre, tüm VM’ler ve Konteynerler, 02:00 ve 22:30’da PBS’ime yedeklenecek.
Yalnızca belirli bir VM’leri ve Container’ları yedeklemek istiyorsanız, “Seçim modu” açılır kutusundan “Seçili VM’leri dahil et”i seçin ve yedeklemek istediğiniz container(lar)ı ve Vm(ler)i seçin ve son olarak “Oluştur”a tıklayın. ” düğme.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.