Pardus’ta Masaüstü Ortamı Nedir?

Masaüstü ortamı, size simgeler, araç çubukları, duvar kağıtları ve masaüstü pencere öğeleri gibi ortak grafik kullanıcı arabirimi (GUI) öğeleri sağlayan bileşenler paketidir. Masaüstü ortamı sayesinde fare ve klavyeniz vasıtası ile Pardus’u grafik ortamda kullanabilirsiniz tıpkı Windows ve macOS gibi diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi .

Birkaç farklı masaüstü ortamı vardır ve bu masaüstü ortamları Pardus sisteminizin neye benzediğini ve onunla nasıl etkileşim kurduğunuzu belirler. Masaüstü ortamlarının çoğunun kendi entegre uygulamaları ve yardımcı programları vardır, böylece kullanıcılar işletim sistemini kullanırken karışıklık yaşamazlar.

Bir masaüstü ortamı olmadan, Pardus sisteminiz yalnızca terminal benzeri bir yardımcı programa sahip olacak ve onunla yalnızca komutları kullanarak etkileşim kurmanız gerekecektir.

Gnome 3 36 Ekran Görüntüsü GNOME Masaüstü Ortamının Ekran Görüntüsü

Pardus’ta farklı masaüstü ortamları

Daha önce bahsettiğim gibi, Pardus için kullanılabilen çeşitli masaüstü ortamları vardır. Peki neden böyle?

Masaüstü ortamlarını kıyafet olarak düşünün. Dar kot pantolon ve düz ayakkabılar giyerseniz, iyi görünürsünüz, ancak bu kıyafetlerle koşmak veya yürüyüş yapmak rahat olmayacaktır. Yapacağınız işe uygun kıyafet seçimi sizin performansınızı doğrudan etkileyecektir.

GNOME gibi bazı masaüstü ortamları modern bir görünüme ve kullanıcı deneyimine odaklanırken, Xfce gibi masaüstü ortamları süslü grafiklere göre daha az bilgi işlem kaynağı kullanmaya odaklanır.
Dolayısı ile aynı durum masaüstü ortamlarında da geçerlidir. İyi görünen grafiklermi yoksa sisteminizin daha hızlı çalışmasını sağlayacak bir şeymi istiyorsunuz?
Karar sizin.

Popüler masaüstü ortamlarından bazıları şunlardır:

GNOME – Bol miktarda sistem kaynağı kullanır, ancak size modern, şık bir sistem sunar
Xfce – Vintage görünüm ancak kaynakları son derece tutumlu kullanır
KDE – Sistem kaynaklarının orta düzeyde kullanımı ile son derece özelleştirilebilir masaüstü
LXDE – Tüm odak noktası mümkün olduğunca az kaynak kullanmaktır

Linux dağıtımları ve masaüstü ortamları

Aynı masaüstü ortamı birkaç Linux dağıtımında mevcut olabilir ve bir Linux dağıtımı birkaç masaüstü ortamı sunabilir.

Örneğin, hem Fedora hem de Ubuntu varsayılan olarak GNOME masaüstünü kullanır. Ancak hem Fedora hem de Ubuntu başka masaüstü ortamları da sunar.

Linux’un güzelliği ve esnekliği sayesinde, herhangi bir Linux dağıtımına kendi başınıza bir masaüstü ortamı kurabilirsiniz. Ancak çoğu Linux dağıtımı sizi bu sorundan kurtarır ve farklı masaüstü ortamları için kuruluma hazır ISO kalıbı sunar.

Örneğin, Pardus varsayılan olarak Xfce kullanır, ancak GNOME’u Pardus ile kullanmayı tercih ederseniz, GNOME sürümünün ISO’sunu da indirebilirsiniz.

Masaüstü ortamları Linux masaüstünün çok önemli bir parçasıyken, Linux sunucuları genellikle komut satırı arayüzüne dayanır. Bu durum Linux sunuculara masaüstü ortamı yükleyemeyeceğinizden değil, sunucuda çalışan uygulamalar tarafından kullanılabilecek sistem kaynaklarının fazlalığı ve kaynakların verimli kullanılması amacı iledir.

Umarım artık Linux’taki masaüstü ortamlarını biraz daha iyi anladınız. Dolayısı ile diğer işletim sistemlerindeki gibi bir tek masaüstü ortamına bağlı kalmak yukarıdaki örnekte olduğu gibi sürekli aynı elbiseyi giymek zorunda değilsiniz. Ne zaman bir değişiklik yapmak isterseniz masaüstü ortamınızı değiştirerek yeni heyecenlar deneyimleyebilirsiniz.

Yeni deneyimler kazanmak, bilgisayarınızdan daha çok verim almak ve daha çok eğlence için bilgisayarınıza Pardus kurun, Linux kurun.

Yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz