Linux işletim sisteminiz için yeni bir masaüstü ortamı mı arıyorsunuz? Belki de Orbitiny Desktop’ı denemek istersiniz! Orbitiny, farklı bir şey isteyen biri tarafından yapılan yeni bir Linux Masaüstü Ortamıdır. Gördüğünüz diğer masaüstleri gibi değil. Orbitiny yenilikçi ama aynı zamanda tanıdık gelecek şekilde tasarlanmıştır.
Bu eğitimde, Orbitiny Desktop’ın özelliklerine daha yakından bakacağız ve Ubuntu Linux’ta Orbitiny desktop environment’ı kurma adımlarını inceleyeceğiz.
Orbitiny Masaüstü nedir?
Orbitiny Desktop, Qt kullanılarak sıfırdan oluşturulmuş ve C++ile kodlanmış yeni bir Linux masaüstü ortamıdır (DE). Benzersiz özellikleri geleneksel masaüstü öğeleriyle birleştirerek hem yenilikçi hem de tanıdık olmayı amaçlar.
Orbitiny’nin önemli bir yönü, taşınabilirliği, herhangi bir dağıtım veya canlı CD’deki tek bir dizinden çalışabilmesi ve ayarları $HOME/.config/orbitiny’ye kaydetme seçeneğidir.
Diğer masaüstü ortamlarının aksine, Orbitiny yeni ve benzersiz bir DE’dir. Başka bir masaüstü projesini temel almaz. Modüler olacak şekilde üretilmiştir, yani her parça ayrı bir parça gibidir. Bu, bir parça kırılırsa geri kalanının çalışmaya devam edeceği anlamına gelir.
Orbitiny’nin kendi pencere yöneticisi yoktur. Bunun yerine, Xfwm, Marco ve KDE’nin pencere yöneticisi gibi çeşitli mevcut pencere yöneticileriyle uyumludur.
Orbitiny tamamen açık kaynaklıdır ve kaynak kodu Codeberg’de ücretsiz olarak mevcuttur.
Orbitiny Masaüstü Bileşenleri
Orbitiny Desktop, kendi yardımcı programları ve uygulamaları ile birlikte gelir.
- Tam özellikli ve yenilikçi bir dosya yöneticisi. Bu dosya yöneticisinin kendi yerleşik arama yardımcı programı vardır ve ayrıca dosyaların içindeki içeriği arama ve eşleşmenin bulunduğu aynı satırda ek bir kelime arama yeteneğine de sahiptir.
- Tam sürükle ve bırak desteğine sahip 18 eklentili bir masaüstü paneli.
- Dosya yöneticisinde entegre bir sürümü ve bağımsız bir sürümü olan özel bir arama yardımcı programı.
- Bir pano yöneticisi.
- Çekirdek modülünü kara listeye almadan aygıtları etkinleştirebilen veya devre dışı bırakabilen bir aygıt yöneticisi.
- Tam sürükle ve bırak desteğine ve bir kenar çubuğu için belirlenmiş bir alana sahip kapsamlı bir başlat menüsü / uygulama başlatıcısı.
- Arama/filtreleme işlevine sahip çalışan görevleri ve yüklü uygulamaları gösteren bir pano penceresi.
Orbitiny’yi Özel Kılan Nedir?
Orbitiny taşınabilir olacak şekilde üretilmiştir. Bu, onu bir USB belleğe takabileceğiniz ve tüm masaüstünüzü yanınıza alabileceğiniz anlamına gelir. Herhangi bir Linux bilgisayarda çalıştırabilirsiniz ve aynı görünecek ve hissedecektir. Bunun nedeni, tüm ayarlarını tek bir yere kaydetmesidir. Bilgisayarınıza geleneksel şekilde de kurulabilir.
Orbitiny’yi farklı kılan şeylerden bazıları şunlardır:
- Desktop Gestures: Bir program başlatmak gibi şeylerin gerçekleşmesi için masaüstünüzde desenler çizebilirsiniz. Bu, hareketleri bir telefonda kullanmak gibidir, ancak bilgisayar ekranınızda.
- Icon Emblems: Bir dosyayı kopyaladığınızda veya kestiğinizde, simgenin üzerinde küçük bir sembol belirir. Bu, ne yaptığınızı hatırlamanıza yardımcı olur. Bir klasörde yeni dosyalar varsa, bir amblem de gösterilir.
- File Tricks: Orbitiny, dosyalarla bazı harika şeyler yapmanızı sağlar. Örneğin, iki metin dosyasını birleştirebilir veya metni doğrudan bir dosyaya yapıştırabilirsiniz. Hatta aynı içeriği aynı anda birçok klasöre yapıştırabilirsiniz.
- Custom Menus: Sağ tıkladığınızda, açılan menüler klavyede kullandığınız diğer kısayolların önüne geçmez.
- Panel Power: Ekranınızın üst veya alt kısmındaki panelin birçok özelliği vardır ve üzerine her şeyi kolayca sürükleyip bırakabilirsiniz. Özel bir “düzenleme moduna” ihtiyacınız yok.
- Run Commands: Seçtiğiniz dosyalarda programları çalıştırmak için komutlar yazabileceğiniz özel bir kutu var.
- Multiple Screens: Birden fazla ekranınız varsa, her birinin kendi simgeleri ve duvar kağıtları olabilir. İki ayrı bilgisayara sahip olmak gibi.
- Many Commands: Bazı panel düğmelerini, biri sol tıklama ve diğeri orta tıklama için olmak üzere iki komutla ayarlayabilirsiniz.
Ek olarak, Orbitiny Desktop, Windows ve DOS uygulamalarını çalıştırmasına izin veren WINE ve DOSBOX için yerleşik desteğe sahiptir.
DE ayrıca MAFF dosyalarını da destekler, bunları /tmp dizinine çıkarır ve HTML dosyalarıymış gibi başlatır.
Akılda Tutulması Gerekenler
Orbitiny üzerinde hala çalışılmaktadır. Henüz bir oturum yöneticisi yok. Yani giriş ekranından seçemezsiniz. Normal masaüstünüze giriş yaptıktan sonra başlatmanız gerekir. Ayrıca bir güç yöneticisi veya ekran koruyucu gibi şeylere sahip değil, ancak bunlar gelecek için planlanıyor.
Şu anda yalnızca X11 ile çalışıyor ve Wayland desteği hala geliştirilmektedir.
Ubuntu’da Orbitiny Masaüstü Nasıl Kurulur
Ubuntu 22.04 LTS masaüstümde Orbitiny masaüstü ortamını denedim. Herhangi bir sorun olmadan çalıştı.
Qt’yi yükleyin
İlk olarak, Ubuntu masaüstünüze Qt’yi yüklediğinizden emin olun. Bunu yapmak için şunu çalıştırın:
qmake --version
Şu anda yüklü olan Qt sürümünü döndürmelidir. Değilse, Qt’yi Ubuntu sisteminize kurmak için aşağıdaki adımları izleyin.
Paket listelerini güncelleyin:
sudo apt update
Qt geliştirme paketlerini yükleyin:
sudo apt install qt6-base-dev qt6-tools-dev qt6-tools-dev-tools
Bu, Qt 6 çekirdek geliştirme araçlarını yükler.
qmake’in nerede kurulu olduğunu bulun:
find /usr -name qmake 2>/dev/null
Şunun gibi bir çıktı görebilirsiniz:
/usr/lib/qt6/bin/qmake
qmake, /usr/lib/qt6/bin/qmake dizinindeyse, aşağıda gösterildiği gibi kabuk yapılandırmanıza ekleyin:
Bash/Zsh için:
echo 'export PATH=/usr/lib/qt6/bin:$PATH' >> ~/.bashrc source ~/.bashrc
Balık kabuğu için:
set -U fish_user_paths /usr/lib/qt6/bin $fish_user_paths
Şimdi, Qt kurulumunu doğrulayın:
qmake --version
Şöyle bir çıktı vermelidir:
QMake version 3.1 Using Qt version 6.2.4 in /usr/lib/x86_64-linux-gnu
Ayrıca Qt platform eklentisi ‘xcb’ kurmamız gerekiyor. Xcb eklentisini yüklemek için şunu çalıştırın:
sudo apt update sudo apt install libxcb-xinerama0 libxcb1 libx11-xcb1 libxrender1 libegl1-mesa
Şu komutu çalıştırarak xcb Eklentisinin mevcut olup olmadığını kontrol edin:
find /usr -name "libqxcb.so" 2>/dev/null
Örnek Çıktı:
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/qt6/plugins/platforms/libqxcb.so
Great! We have now Qt 6 installed along with required dependencies for Orbitiny desktop on our Ubuntu system.
Orbitiny’yi Yükleme
Orbitiny’yi resmi Codeberg deposundan indirin.
wget https://codeberg.org/sasko-usinov/orbitiny-desktop/raw/branch/main/orbitiny-bin-release/orbitiny-release.tar.gz
İndirdikten sonra dosyaları ayıklayın:
tar -xvf orbitiny-release.tar.gz
Cd into the orbitiny-release
directory:
cd orbitiny-release
ve “start-orbitiny” programını çalıştırın:
./start-orbitiny
Birkaç saniye sonra bir lisans sözleşmesi penceresi açılır. Devam etmek için kabul edin.
Ubuntu’da yeni kurulan Orbitiny Masaüstü ortamını kullanmaya başlayın.
Orbitiny masaüstünün Ubuntu’da nasıl göründüğü aşağıda açıklanmıştır:
Ve işte Dosya yöneticisi:
Daha önce de belirtildiği gibi, Orbitiny bir oturum yöneticisi içermez ve şu anda kendi pencere yöneticisine (WM) sahip değildir.
Orbitiny, GNOME, KDE veya Elementary gibi diğer masaüstü ortamlarının üzerinde çalıştırılabilir. Mevcut olanı kaplayan kendi tam ekran masaüstü penceresini çizecektir.
Orbitiny Desktop’ı Keşfetmek
Taşınabilir:
Orbitiny, çıkarıldığı dizindeki tüm ayarları kaydeden taşınabilir bir modda çalışabilir. Taşınabilir modda çalıştırmak için, $BASE_DIR/usr/bin içinde “.portable_mode” adlı bir dosyanın (tırnak işaretleri olmadan) bulunduğundan emin olun.
Taşınamaz:
“.portable_mode” dosyası yoksa, Orbitiny taşınabilir olmayan modda çalışır ve ayarları $HOME/.config/orbitiny dosyasına kaydeder.
İçerik Kenar Boşluklarını Ayarlama:
Panelin veya simgelerin diğer masaüstü öğeleriyle çakışmasını önlemek için, masaüstüne sağ tıklayın, “Ortam ve Çalışma Alanı Ayarları” na ve ardından “Görünüm” e gidin. Burada, masaüstü simgelerinin ekranda nerede başlayacağını belirleyen “İçerik Kenar Boşlukları ve Aralığı” nı ayarlayabilirsiniz.
“Linux Sistemi” Simgesi:
“Linux Sistemi” simgesine çift tıklamak bir “Diskler ve Bölümler” menüsü getirecektir. Sağ tıklamak, “Ortam ve Çalışma Alanı Ayarları” – “Uygulamalar” > yollarını yapılandırabileceğiniz bir dizi sistem yardımcı programı içeren bir menü verecektir.
“Diskler ve Bölümler” Simgesi:
Bu simgeye çift tıklamak, farklı, daha süslü bir “Diskler ve Bölümler” menüsü açar ve sağ tıklamak, “Linux Sistemi” simgesini çift tıklatarak elde ettiğiniz aynı “Diskler ve Bölümler” menüsünü getirir.
Özel Eylemler:
Masaüstüne sağ tıklayarak ve ardından örnekleri görüntülemek için “Özel Eylemler” – “Özel Eylemleri Düzenle” > “Özel Eylemler” seçeneğine giderek “Özel Eylemler” menüsüne erişebilirsiniz.
Terminalde Çalıştırmaya Zorla:
Bir simgeye çift tıklarken (masaüstünde, dosya yöneticisinde veya panelde), “Alt” tuşunu basılı tutmak, komutu bir terminal penceresinde çalışmaya zorlar. Ancak, pencere yöneticinizin erişilebilirlik anahtarı “Alt” olarak ayarlanmışsa bu çalışmaz; Bu durumda, Pencere Yöneticinizin erişilebilirlik kısayolunu değiştirin.
Oturum Kapatma/Yeniden Başlatma/Kapatma Ayarı:
Paneldeki “Orbitiny” uygulamaları menüsüne sağ tıklayın ve oturumu kapatma, yeniden başlatma ve kapatma komutlarını ayarlamak için “Komutlar”a gidin. Bunun nedeni, Orbitiny’nin bir oturum yöneticisine sahip olmamasıdır.
Hareket:
Varsayılan olarak, masaüstünün boş bir alanına orta tıklamak “Disk ve Bölümler” menüsünü getirir. Bunu “Ortam ve Çalışma Alanı Ayarları” – “Gelişmiş” >> “Hareketler” – > “Orta Düğme Tıklama” bölümünde değiştirebilirsiniz. Burada diğer hareketleri de değiştirebilirsiniz.
Orbitiny Panel Özelleştirme
- Paneli Taşıma: Paneli, tutamacından veya kenar düğmesinden tutarak ekranın dört kenarından herhangi birine sürükleyebilirsiniz.
- Paneli Yeniden Boyutlandırma: Bir panel tutamacını tıklatın, ardından CTRL tuşunu basılı tutarken paneli yeniden boyutlandırmak için yatay olarak sürükleyin.
- Paneli Dikey/Yatay Olarak Hareket Ettirme: SHIFT tuşunu basılı tutup dikey olarak sürüklerken paneli dikey olarak hareket ettirir ve ALT tuşunu basılı tutup yatay olarak sürüklerken paneli yatay olarak hareket ettirir.
- Klavye ile Hareket Etme: Paneli dikey olarak hareket ettirmek için CTRL tuşunu basılı tutup klavyenizdeki Yukarı/Aşağı tuşlarına basarken ve aynı şekilde paneli yatay olarak hareket ettirmek için klavyenizdeki Sol/Sağ tuşlarını kullanın.
- SPaneli döndürmek: Panelin üzerine gelin ve içeriğini kaydırmak için fare tekerleğini kullanın (kaydırma etkinleştirildiğinde). CTRL tuşunu basılı tutarken, paneli yeniden boyutlandırmak için fare tekerleğini kullanın.
- Panel Tanıtıcı Eylemleri: Bir panel tutamacını çift tıklatmak bir komut çalıştırır ve bir panel tutamacını orta tıklatmak paneli genişletir veya daraltır. Çift tıklama komutunu Tercihler’de düzenleyebilirsiniz.
- Panel Tercihlerine Erişme: Panelin tercihlerine erişmek için panele sağ tıklayın ve açılır menüden “Tercihler”i seçin.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.

Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.