Linux’ta bir dosyanın SHA256 Sağlama Toplamını (checksum) doğrulamak, bir dosyanın bütünlüğünü kontrol etmenin en akıllıca yoludur. Checksum adının kendisi, bir mesajın veya dize değerinin toplamını doğruladığını ve kontrol ettiğini tanımlar. Genellikle, sağlama toplamı dizesi dosyaya eklenir. Web’den gerçek bir kaynaktan indirdiğimiz her dosyanın benzersiz ve sağlama toplamı değeri vardır. Bu değer, biz dosyayı engelleyene, dosya meta verilerini değiştirene veya dosya bozulana kadar değişmeden kalır.
Özetle, checksum verileri, indirme işleminizin indirme sırasında mı yoksa dosyayı dosya sisteminize yüklerken mi bozulduğunu kontrol etmek için kullanılabilir. Bir dosyanın orijinal sağlama verilerini geçerli değerle doğrulamak için birçok araç kullanabiliriz.
Linux’ta bir dosyanın SHA256 Sağlama Toplamını doğrulamak için hem GUI hem de CLI araçlarını kullanabiliriz. Dosyaların bütünlüğünü kontrol etmenize rağmen, herhangi birinin dosyanızı değiştirip değiştirmediğini de kontrol edebilirsiniz.
Linux’ta SHA256 Dosya Sağlama Bilgisini Doğrulayın
Sağlama toplamı gönderici tarafından oluşturulur ve alıcı tarafından doğrulanır. Doğruladıktan sonra, alıcı herhangi bir hata bulamazsa, dosyanın henüz kurcalanmadığından veya bozulmadığından emin olabiliriz. Ayrıca indirmekte olduğumuz dosyanın başarıyla tamamlanmasını ve tüm paketlerin alınmasını sağlar.
Checksum, kullanıcının Linux’ta dosya gerçekliğini kontrol etmesine izin veren bir algoritmadır. Sha256 sağlama bilgisini doğrulamak için hem GUI hem de CLI yöntemleri vardır. Bu gönderide, Linux’ta SHA256 Dosya Sağlama bilgisinin nasıl doğrulanacağına ilişkin her iki yöntemi de göreceğiz.
Yöntem 1: Linux’ta Sha256 Sağlama Bilgisini Doğrulamak için CLI Yöntemi
Komut satırı tabanlı yöntem, sha256 sağlama bilgisini kontrol etmek için en çok tercih edilen ve kullanılan yöntemdir. Checksum’un doğrulamak için bir algoritma kullandığını bilsek de, bu aracı kullanmak için algoritma hakkındaki ayrıntıları bilmemize gerek yok. Burada, web’den bir dosya indirmek ve sha256’yı doğrulamak için terminal kabuğunu nasıl kullanabileceğimizi göreceğiz.
Adım 1: Dosyayı Web’den İndirin
En başta web’den bir dosya indirmemiz gerekecek. Örneğin raspberrypi Debian dosyasını sistemimize indireceğiz diyelim. Dosyayı indirmek için lütfen aşağıda verilen wget komutlarını kabuğunuzda çalıştırın. Ardından, sha256sum değerini almak için aşağıdaki komutu da yürütün.
$ https://downloads.raspberrypi.org/imager/imager_1.7.1_amd64.deb $ wget https://downloads.raspberrypi.org/imager/
2. Adım: Bir Sağlama Bilgisi Oluşturun ve Doğrulayın
İndirme işlemi bittiğinde, dosyaya göz atmak ve indirilen dosya için bir sha256sum oluşturmak için indirme dizinine gideceğiz. Dosya için sha256sum dize değerini başarıyla oluşturduktan sonra, şimdi bu dosyanın sağlama bilgisini doğrulayacağız. sha256sum dize dosyalarını eşleştirmek için aşağıda belirtilen komutu çalıştırabilirsiniz.
$ cd $ sha256sum imager_latest_amd64.deb
$ sha256sum -c SHA256SUMS
Yöntem 2: Linux’ta Sha256 Sağlama Bilgisini Doğrulamak için GUI Yöntemi
Yukarıda bahsedilen yöntem, bir CLI yönteminde Linux’ta sha256 sağlama toplamını nasıl doğrulayabileceğimizi gösterir. Burada GtkHash adlı bir araç kullanacağımız bir GUI (grafiksel kullanıcı arayüzü) yöntemi göreceğiz.
GtkHash, sha256sum oluşturmak ve sha256sum’u doğrulamak için harika bir araçtır. Burada GtkHash’in desteklediği şifreleme karma işlevlerinin listesini görebilirsiniz.
- MD5
- SHA1
- SHA2 (SHA224, SHA256, SHA384, SHA512)
- SHA3
- BLAKE2
Adım 1: GTKHASH’ı Linux’a Yükleme
Sisteminizde GTKHASH aracı yoksa lütfen daha ileri gitmeden önce kurun. Şimdi, GtkHash aracını Linux makinemize kurmak için komutları göreceğiz. Burada, bu aracı büyük Linux dağıtımlarında almak için komutları listeledik. Lütfen dağıtımınız için uygun komutları seçin.
GtkHash’i Ubuntu Linux’a Kurmak İçin
sudo apt install gtkhash
Fedora’da GtkHash’i Kurmak İçin
sudo dnf makecache --refresh sudo dnf -y install gtkhash
GtkHash’i Red Hat Linux’a Kurmak İçin
sudo yum makecache --refresh sudo yum -y install gtkhash
2. Adım: GtkHash’i Linux’ta Kullanma
Buraya kadar GtkHash kavramını ve kurulum yöntemini gördük. Artık Linux’ta sha256 sağlama bilgilerini doğrulama sürecinden geçmek için yeterince iyiyiz. Önce menüden tercih ettiğiniz sağlama toplamı algoritmasını seçin.
Varsayılan olarak GTKHASH, SHA256, SHA-1 ve MD5’i kullanır. Öncelikle incelemek istediğimiz dosyayı seçmeliyiz. Web sitesinden sağlama toplamı değerini girdikten sonra kutuyu işaretleyin. Ardından Hash’e tıklayın; algoritma sağlama toplamı değeri üretecektir. Her şey yolunda giderse, eşleşiyorsa onay kutusunun yanında küçük bir daire belirir.
Linux’ta SHA256 Dosya Sağlama Bilgisini doğrulamak için gerçekleştirmemiz gereken adımlar. Aracı açtıktan sonra, Linux’ta Dosya SHA256 sağlama bilgisini doğrulamak için lütfen aşağıda belirtilen adımları izleyin.
- İnceleme için dosyayı seçmek ilk adımdır.
- Menüden Tercihler’i seçin.
- Kullanmak istediğiniz tercihleri seçin.
- Kullandıktan sonra aracı kapatmak için basın.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.