Sistem izleme, bir Linux kullanıcısının veya yöneticisinin, sistemin disk kullanımı , CPU kullanımı ve ana bellek tüketimi ile ilgili çeşitli işletim sistemi yazılım ve donanım öğelerinin performans durumlarını belirlemesine ve daha sonra araştırmasına yardımcı olduğundan, Linux yönetiminin önemli bir yönüdür .
Gtop, zengin ve grafiksel izleme panosu/arayüzünden dolayı Linux sistem izlemesi için ideal bir adaydır. Grafiksel ekranı, işletim sisteminin disk kullanımını, CPU’yu ve ana bellek bilgisini hesaplar. Gtop’un görsel düzeni, ne kadar kaynağın kullanıldığı veya aşırı kullanıldığı gibi çalışan süreç istatistiklerini de yansıtır.
Gtop Vs. Diğer Linux İzleme Araçları
htop gibi bir sistem izleme aracıyla karşılaştırıldığında, gtop’un htop ile bazı performans DNA’larını paylaştığını güvenle söyleyebiliriz .
Gtop , htop ile neredeyse aynı işlevselliği sunar, ancak grafiksel yaklaşımı benimser. Görsel düzeni, tüm işletim sisteminin kullanım bilgilerini çözer.
Gtop’un birincil özelliği, görsel çıktılarını bölümlere ayırma şeklidir. Bu yaklaşım, kullanıcıların, çıktının, ele almak veya anlamak istedikleri işletim sistemi performansıyla ilgili bölümünü belirlemelerini kolaylaştırır.
Linux’ta Gtop İzleme Aracının Kurulumu
Gtop’u Linux işletim sistemi dağıtımınıza başarılı bir şekilde kurmak için, önce sisteminizde Node Package Manager’ın ( npm ) kurulu ve çalışır durumda olması gerekir.
Düğüm Paket Yöneticisinin ( npm ) kurulumundan önce en son Düğüm Sürüm Yöneticisinin ( nvm ) kurulumu yapılmalıdır.
nvm’yi kurmak veya güncellemek için, aşağıdaki cURL veya Wget komutunu kullanarak en son kurulum komut dosyasını çalıştırmalısınız :
$ curl -o- https://raw.githubusercontent.com/nvm-sh/nvm/v0.39.0/install.sh | bash VEYA $ wget -qO- https://raw.githubusercontent.com/nvm-sh/nvm/v0.39.0/install.sh | bash
nvm yüklendikten sonra , sürümü doğrulayabilir ve düğümü gösterildiği gibi yükleyebilirsiniz.
$ nvm --version $ nvm install node
nvm ve node paketleri kurulduktan sonra gtop’u gösterildiği gibi kurabilirsiniz .
$ npm install gtop -g
Aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi , size gtop’un basit bir grafik kullanıcı arayüzü sunulmalıdır:
Gtop , sistem izleme işlevlerini aşağıdaki bölümlere ayırır.
- CPU Geçmişi : Bu bölümde, bilgisayarınızın CPU’sunun son 60 saniyedeki canlı yüzde kullanım özetini görebilirsiniz.
- Bellek ve Değiştirme Geçmişi : Son 60 saniye boyunca Değiştirme ve Ana Belleğiniz (RAM) ile ilgili bilgileri aktarır.
- Bellek : Son dakikadaki Ana Bellek (RAM) kullanım yüzdesini sağlar.
- Swap : Son dakikadaki Swap Memory kullanım yüzdesini sağlar.
- Ağ Geçmişi : Sisteminizin ağ trafik bilgileri bu bölümde son dakika ve bayt/saniye olarak görüntülenecektir.
- Disk Kullanımı : Son dakika için yüzde disk kullanım özetini sağlar. İşlenen verilerinizi sakladığınız fiziksel bellektir.
- İşlemler : Sisteminizdeki tüm etkin işlemleri ve ayrı ayrı kullandıkları CPU kaynağı yüzdesini listeler.
Tüm bir Linux sisteminin etkinliğinin bir bakışta özetlenmiş grafiksel gösterimi açısından gtop’un diğer sistem izleme araçlarına göre daha üstün olduğu sonucuna varabiliriz . Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde bir sistemin mevcut performansını değerlendirmeyi kolaylaştırır.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.