Bilgisayarlar, yalnızca en yavaş donanım bileşenleri kadar performans gösteren entegre sistemlerdir. Bir bileşen diğerlerinden daha geride kalırsa ve ayak uyduramazsa tüm sisteminiz bundan olumsuz etkilenir. Bu bir performans darboğazıdır . Bu darboğazları ortadan kaldırarak istediğiniz performansı elde edebilirsiniz.
Performans takibi için yalnızca açık kaynaklı grafik kullanıcı arabirimi (GUI) araçlarını kullanacağız. Açık kaynak kodlu GUI araçları, birçok darboğazın tanımlanmasını kolaylaştırır. Dolayısı ile sizlerde kolaylıkla yerde kullanabileceğiniz uygulamaları tanıma fırsatı bulacaksınız.
Nereden başlamalı
Bir bilgisayar altı temel donanım kaynağından oluşur:
- İşlemciler
- Hafıza
- Depolama
- USB bağlantı noktaları
- internet bağlantısı
- Grafik işlemcisi
Herhangi bir kaynak yeterince iyi çalışmazsa, performans darboğazı yaratabilir. Bir darboğazı belirlemek için, bu altı kaynağı izlemelisiniz.
Açık kaynak, işi yapmak için çok sayıda araç sunar. Bu noktada GNOME Sistem Monitörünü kullanabilirsiniz . Çıktısının anlaşılması kolaydır ve çoğu depoda bulabilirsiniz.
Başlatın ve Kaynaklar sekmesine tıklayın. Birçok performans problemini hemen tespit edebilirsiniz.
Kaynaklar panelinde üç bölüm bulunur: İşlemci Tarihi , Hafıza ve Swap Geçmişi ile Ağ Geçmişi . Hızlıca, işlemcilerinizin dolup taşmadığını veya bilgisayarınızın belleğinin yetersiz olup olmadığını veya tüm internet bant genişliğinizi kullanıp kullanmadığınızı anında gösterir.
İşlemci darboğazları nasıl belirlenir
Bir darboğazı tespit etmek için önce hangi donanıma sahip olduğunuzu bilmelisiniz. Açık kaynak, bu amaç için çeşitli araçlar sunar. Hardinfo isimli uygulama bunlardan biridir ve oldukça popülerdir. HardInfo’yu başlatın. Onun Bilgisayar -> Özet panelinde işlemci, çekirdekler ve hızları hakkında gerekli tüm bilgileri bulabilirsiniz. Ayrıca anakartınız ve diğer bilgisayar bileşenleri hakkında da bilgi verir.
Sistem Monitörü ile işlemcilerinizi izlerken birkaç yaygın darboğazla karşılaşırsınız. Bazen bir mantıksal işlemci aşırı kullanımdayken diğerleri düşük kullanımda olur. Bu durum, birden fazla mantıksal işlemciden yararlanacak kadar akıllıca kodlanmamış bir uygulamanız olduğu anlamına gelir. Bu uygulamanın sonuç vermesi, daha fazla işlemci kullanamadığından daha uzun sürecektir.
Ayrıca mantıksal bir işlemcinin sürekli % 100 kullanımda kaldığını da görebilirsiniz. Ya işlemci çok meşgul ya da bir süreç askıda kaldığından bu durum ortaya çıkar. Sürecin askıda olup olmadığını anlamanın yolu, işlemin hiçbir zaman disk üzerinde işlem yapmıyor oluşudur. (Sistem İzleme İşlemleri panelinde gösterildiği gibi).
Bellek darboğazları nasıl belirlenir
Modern bilgisayarlardaki büyük miktarda bellek göz önüne alındığında, bellek darboğazları bir zamanlar olduğundan çok daha az görülmektedir. Yine de, yoğun bellek kullanan programlar çalıştırıyorsanız, özellikle çok fazla rastgele erişim belleği (RAM) içermeyen bir bilgisayarınız varsa, bunlarla hala karşılaşabilirsiniz.
Linux hem programlar hem de disk verilerini önbelleğe almak için belleği kullanır . İkincisi, disk veri erişimini hızlandırır. Linux, program kullanımı için ihtiyaç duyduğu her an bu belleği geri alabilir.
Sistem Monitörü’nün Kaynaklar paneli toplam belleğinizi ve ne kadarının kullanıldığını gösterir. Gelen Süreçler panelinden, tek tek süreçler bellek kullanımını görebilirsiniz.
Ekranda gördüğünüz Swap alanı, Linux’un belleği azaldığında kullandığı disk alanıdır. İşlemlere devam etmek için belleği diske yazar, takas işlemini RAM’inizin daha yavaş bir uzantısı olarak etkin bir şekilde kullanır.
Dikkat etmek isteyeceğiniz iki bellek performansı sorunu şunlardır:
- Bellek büyük ölçüde kullanılmış gibi görünür ve takas alanında sık veya artan etkinlik görürsünüz.
- Hem bellek hem de takas büyük ölçüde kullanılır.
Durum 1, daha yavaş performans anlamına gelir çünkü takas her zaman bellekten daha yavaştır. Bunu bir performans sorunu olarak kabul edip etmediğiniz, birçok faktöre bağlıdır (örneğin, takas alanınızın ne kadar aktif olduğu, hızı, beklentileriniz, vb.).
Durum 2, hem belleğin hem de takasın büyük ölçüde kullanımda olduğu yerdir. Bu bir bellek darboğazıdır. Bilgisayar yanıt vermiyor. Hatta sistem çökme aşamasına gelmiş olabilir.
Depolama darboğazları nasıl belirlenir
Günümüzde depolama, çeşitli katı hal (SSD) ve mekanik sabit diskler şeklinde sunulmaktadır. Cihaz arayüzleri arasında PCIe, SATA, Thunderbolt ve USB bulunur. Sahip olduğunuz depolama türü ne olursa olsun, disk darboğazlarını belirlemek için aynı prosedürü kullanırsınız.
Sistem Monitörü ile başlayın. Onun Süreçler panelinde bulunan işlemlerin tek tek giriş / çıkış bilgileriniinceleyin.. Böylece hangi işlemlerin en fazla disk G / Ç gerçekleştirdiğini hızlı bir şekilde belirleyebilirsiniz.
Ancak araç, disk başına toplam veri aktarım hızını göstermez . Diskin bir depolama darboğazı olup olmadığını belirlemek için belirli bir diskteki toplam yükü görmeniz gerekir.
Bunu yapmak için atop komutunu kullanın. Çoğu Linux deposunda mevcuttur.
Komut satırına atop yazmanız yeterlidir. Aşağıdaki çıktı, sdb aygıtının% 101 oranında meşgul olduğunu göstermektedir.
USB bağlantı noktası darboğazları nasıl belirlenir
Bazı insanlar USB bağlantı noktalarını gün boyu kullanır. Fakat bu bağlantı noktalarının en iyi şekilde kullanılıp kullanılmadığını asla kontrol etmezler. Harici bir disk, harici bellek veya başka bir şey taksanız da, USB bağlantılı cihazlarınızdan maksimum performans aldığınızı doğrulamak isteyeceksiniz.
Aldığınız gerçek hızları görmek için, açık kaynaklı GNOME Diskleri programını kullanarak test edin . Sadece GNOME Disklerini başlatın, Benchmark Disk özelliğini seçin ve bir kıyaslama yapın. Böylece, belirli bir aygıtın takılı olduğu bir bağlantı noktası için alacağınız maksimum gerçek hızı görebilirsiniz.
Taktığınız aygıta bağlı olarak, bir bağlantı noktası için farklı aktarım hızları elde edebilirsiniz. Veri hızları, bağlantı noktası ve aygıtın belirli kombinasyonuna bağlıdır.
İnternet bant genişliği darboğazları nasıl belirlenir
Bir program internet bağlantınızın tamamını tüketiyorsa ve hangisinin bu duruma sebep olduğunu bilmek isterseniz, . Nethogs komutunu kullanın. Çoğu depoda mevcuttur.
Grafik işleme darboğazları nasıl belirlenir
Monitörünüzü masaüstü bilgisayarınızın arkasındaki anakarta takarsanız, yerleşik grafikler kullanıyorsunuz demektir . Arkadaki bir karta takarsanız, özel bir grafik alt sisteminiz olur. Masaüstü bilgisayarlar için, eklenti kartları genellikle ana kart grafiklerinden daha güçlü ve daha pahalıdır. Dizüstü bilgisayarlar her zaman yerleşik grafik kartı kullanır.
HardInfo’nun PCI Aygıtları paneli size grafik işlem biriminiz (GPU) hakkında bilgi verir. Ayrıca sahip olduğunuz ayrılmış video belleği miktarını da görüntüler (“önceden getirilebilir” olarak işaretlenmiş belleğe bakın).
CPU’larınız% 100 meşgul olan bir GPU’yu beklerken bir GPU darboğazı oluşur. Bunu belirlemek için CPU ve GPU kullanım oranlarını izlemeniz gerekir. Conky ve Glances gibi açık kaynaklı monitörler ile bunu kolaylıkla yapabilirsiniz.
Sonuç
Çok uzun zaman önce, darboğazları belirlemek derin bir uzmanlık gerektiriyordu. Günümüzün açık kaynaklı GUI performans monitörleri bunu oldukça basit hale getiriyor.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.