Linux için Grafik Uygulamaları

Bu yazıda, Linux için 8 ücretsiz ve en iyi grafik tasarım yazılımından bahsedeceğiz. Aşağıda bahsedilen araçlardan bazıları web tabanlıdır, bunları her işletim sisteminde kullanabilirsiniz.

  1. Figma

Figma, arayüz tasarımcıları ve geliştiricileri için platformlar arası bir çevrimiçi hizmettir. Arayüzler doğrudan çevrimiçi uygulamada geliştirilir.

  • Figma ile şunları oluşturabilirsiniz:
  • Web sitelerinin ve mobil uygulamaların etkileşimli prototipleri
  • Simgeler, düğmeler, menüler, pencereler, geri bildirim formları gibi arayüz öğeleri
  • Vektör çizimler

Bu tarayıcı tabanlı UI ve UX tasarım uygulaması, birkaç tasarımcının bir proje üzerinde çalışmasına, sürümleri desteklemesine ve birçok başka fırsat sunmasına olanak tanır. Bir tasarımcı veya geliştirici için çalışma sürecini büyük ölçüde kolaylaştırır.

Figma, çevrimiçi olarak grafik tasarım için bulunabilen ücretsiz bir yazılımdır. Bununla birlikte, bir masaüstü versiyonu da bulunmaktadır.

  1. Inkscape

Inkscape, Illustrator ve CorelDraw’a benzer ücretsiz bir yazılımdır. Program, seçim, ölçekleme, boya kovası, pistole ve çeşitli standart şekiller gibi birçok standart öğeyi destekler. Bu Linux grafik yazılımı SVG, JPEG, PNG, TIFF ve diğer popüler dosya formatlarını destekler.

Açık kaynak kodlu ücretsiz bir program olan Inkscape, eşdeğer ücretli uygulamalarda bulunan hemen hemen tüm işlevleri gerçekleştirmenizi sağlayan güçlü bir araçtır.

Açık kaynak kodu, kod satırlarını manuel olarak değiştirmenize ve uygulamayı geliştirmenize olanak tanır. Yeni başlayanlar ve amatörler için en iyi Linux çizim yazılımlarından biridir ancak deneyimli kullanıcılar için uygun değildir. Bazı araçlar hala iyileştirme gerektirir.

  1. Vectr

Vectr, vektör çizimleri oluşturmayı ve değiştirmeyi sağlayan başka bir ücretsiz Linux grafik yazılımıdır. Doğrudan tarayıcıda veya bir masaüstü uygulaması olarak kullanabilirsiniz. Bu araçla, karmaşık vektör çizimlerinin yanı sıra basit görüntüler (logolar, amblemler, simgeler) oluşturabilirsiniz.

Bir diğer önemli avantaj, Vectr’in işbirliğine dayalı bir çalışma özelliği ile gelmesidir. Meslektaşlarınıza projenizin bir bağlantısını göndererek, onları projeye dahil edebilir ve birlikte çalışabilirsiniz.

Uygulamadaki tüm işlevler basit ve sezgiseldir, bu nedenle önceden eğitim almadan kolaylıkla kullanabilirsiniz.

4. Gravit Designer

Gravit designer, tüm popüler platformlar için çevrimiçi sürümü ve masaüstü uygulaması olan tam özellikli bir grafik yazılımıdır.

Program, vektör grafikleriyle çalışmak için gerekli tüm araçlara sahiptir. Nesneleri işlemek için eğrileri, katmanları, geometrik şekilleri, çeşitli seçim ve dönüştürme araçlarını, metinleri ve diğer birçok işlevi destekler.

Gravit, raster grafikleri düzenlemek için de kullanılabilir. Arayüzler, web sayfası düzenleri ve poligrafik ürünler geliştirirken çok faydalı olan kırpma, maskeleme, harmanlama, yeniden boyutlandırma ve filtre ekleme gibi işlevler vardır. Çalışmalarınızı PNG, JPG veya SVG formatlarında kaydedebilirsiniz.

  1. Krita

Krita, hem profesyonel hem de amatör sanatçılar için uygun ücretsiz bir çizim uygulamasıdır. Çeşitli görevleri yerine getirmek için eksiksiz bir fırça seti ve ekstra olanlardan perspektif ayarlamak için çizim asistanına kadar bir dizi filtre sunar.

Kişisel tercihlerinize bağlı olarak kullanılabilecek birçok fırça çeşidi sağlar. Benzersiz ve belirli işlevleri yerine getirmek için tasarlanmıştır ve belirli ihtiyaçları karşılamak için kullanılırlar.

Son yazılım sürümü, bir grafik tablet, OpenGL ölçeklendirme ve “sonsuz” tuvalin geliştirilmiş desteğine sahiptir. Program ayrıca RAW dosyalarını da destekler ancak RAW düzenleme araçları oldukça sınırlıdır.

6. Photopea

Photopea, raster ve vektör grafiklerle çalışmak üzere tasarlanmış çevrimiçi bir düzenleyicidir. Görüntülerin yeniden boyutlandırılması gibi basit görevleri ve web sayfalarının oluşturulması, çizimler ve görüntü düzenleme gibi karmaşık görevleri gerçekleştirmek için geliştirilmiştir.

Platform, grafik tasarım için sadece profesyonel bilgisayarlarda değil, aynı zamanda sıradan bir bilgisayar, dizüstü bilgisayar, tablet veya telefon gibi herhangi bir cihazda da başarılı bir şekilde çalışmaktadır.

Geniş işlevselliği sayesinde katmanları sürükleyebilir ve sıralayabilirsiniz. Dahası, araç, içe aktarılan Photoshop dosyalarında, klasik kısayolları kullanarak değişiklik yapmaya izin veren bir metin düzenleme özelliği sunar.

7. SVG-Edit

İlk olarak 2000’lerin ortasında piyasaya sürülen SVG-edit, tarayıcı tabanlı vektör düzenleyiciler dünyasında bir öncü olarak kabul edilir. Bu grafik düzenleyici yalnızca tarayıcıda çalışır, bu nedenle çalışmanızı kaydetmek için gerekli ayarları yapmanız gerekir.



Bu uygulamada, standart şekiller (çizgiler, dikdörtgen, daireler, çokgenler, serbest eğriler vb.) çizebilir; yolları, katmanları ve eğimleri kullanabilir, SVG kaynağını görüntüleyebilir ve düzenleyebilir, PNG, JPEG, BMP, WEBP’ye aktarabilirsiniz  ve dahası.

8. GIMP


GNU Görüntü İşleme Programı’nın kısaltması olan GIMP, raster ve vektör grafiklerle çalışmak için ücretsiz, çapraz platformlu ve açık kaynaklı bir programdır.

Başlangıçta GIMP, grafikler ve logolar, basit fotoğraf düzeltme, renklendirme, katmanları kullanarak görüntülerin kombinasyonu, rötuşlama ve görüntüleri çeşitli biçimlere dönüştürme için uygun bir araç olarak tasarlandı. GIMP’nin arkasındaki ekip, PSD dahil neredeyse tüm formatlarla uyumluluk sağlamak için çok çalıştı. Günümüzde işlevleri önemli ölçüde iyileştirilmiştir ve Photoshop’a açık kaynaklı bir alternatif olarak kabul edilmektedir.