Linus Torvalds, Linux tabanlı işletim sistemleri için en yeni ve en büyük çekirdek serisi olarak bugün resmi olarak Linux 5.12’yi piyasaya sürdü ve daha iyi donanım desteği için çok sayıda yeni özellik ve iyileştirme getirdi.
Linux çekirdeği 5.12 , dinamik termal güç yönetimi mekanizması, Clang’da LTO desteği, Btrfs dosya sistemi için bölgeli blok aygıtları için ilk destek, netfilter iyileştirmeleri, F2FS dosyası için yüksek sıkıştırma LZ4 modu desteği ile geliyor ve RISC-V 64-bit mimarisi için tek tip olmayan bellek erişim (NUMA) sistemleri desteği bulunuyor.
Yeni bir bellek hata ayıklama aracı olan KFENCE (Kernel Electric-Fence), artık gömülü IoT geliştirme, çekirdek iş parçacığı tabanlı NAPI yoklama, montajlarda kimlik eşleme için tasarlanmış açık kaynaklı ACRN referans hiper yöneticisini destekleyen Linux 5.12’ye de eklendi.
Diğer ilginç yeni özelliklerin yanı sıra, Linux 5.12, eMMC satır içi şifreleme desteği, Microsoft Hypervisor için Linux kök bölümü desteği, Microsoft Surface cihazları için artırılmış destek ve Lenovo IdeaPad platform profili ve klavyeyle birlikte destek sağlıyor.
AMD kullanıcıları, açık kaynaklı AMDGPU grafik sürücüsünün artık Freesync HDMI ve AMD ” Sienna Cichlid ” GPU’larının overdrive’ını desteklediğini öğrenince heyecanlanacaklar . Intel tarafında, Linux çekirdeği 5.12, Intel’in eDP arka ışık kontrolü, Gen12 HDCP 2.2 ve DP MST desteğinde HDCP 1.4 ve ayrıca DP-HDMI2.1 protokol dönüştürücü desteği verebiliyor.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.