Linux sistemlerinde curl komutu genellikle uzak bir sunucuya dosya indirmek veya uzak bir sunucudan dosya yüklemek için kullanılır. Bunu kullanabileceğimiz bir diğer ilginç şey de sistemimizin genel IP adresini belirlemektir. Bunu yapmak için, kendisine bağlanan sistemin IP adresini döndürmekten başka bir şey yapmayacak şekilde yapılandırılmış web sitelerini sorgulamak için curl’u kullanabiliriz. Bu, genel IP adresinizi Linux komut satırından almanın en hızlı ve en kolay yollarından biridir. Bu eğitimde sisteminizin genel IP adresini almak için curl komutunu nasıl kullanacağınızı göreceksiniz.
Curl’ü yükleme
Curl yaygın bir yardımcı program olmasına rağmen, her Linux dağıtımında bulunmaz. Özellikle, daha masaüstü odaklı dağıtımlarda eksik olabilir. Henüz kurulu değilse, sisteminizin paket yöneticisi aracılığıyla kurmak için aşağıdaki uygun komutu kullanabilirsiniz.
Curl’ü Ubuntu, Debian ve Linux Mint’e yüklemek için:
$ sudo apt install curl
Curl’ü CentOS, Fedora, AlmaLinux ve Red Hat’e yüklemek için:
$ sudo dnf install curl
Curl’ü Arch Linux ve Manjaro’ya yüklemek için:
$ sudo pacman -S curl
Genel IP adresini öğrenmek için curl kullanımı
Birinin genel IP adresini gösterecek şekilde yapılandırılmış birçok web sitesi vardır. Kendinizinkini belirlemek için aşağıdaki örneklerden birini veya birkaçını kullanın.
- Bu site, özellikle IPv4 veya IPv6 adresinizi almanız gerekiyorsa, -4 veya -6 curl seçenekleriyle de çalışacaktır.
$ curl icanhazip.com VEYA $ curl -4 icanhazip.com VEYA $ curl -6 icanhazip.com
$ curl ifconfig.me
$ curl api.ipify.org
$ curl bot.whatismyipaddress.com
$ curl ipinfo.io/ip
$ curl ipecho.net/plain
Elbette aynı şeyi yapabilen başka siteler de mevcut ancak bunlar ihtiyaçlarınızı karşılamaya yetecektir. İlerleyen zamanlarda bazı siteler çalışmayabilir ve yerlerini yenileri doldurabilir, bu nedenle listedeki hiçbir web sitesinin kalıcı olmayabileceğini unutmayın.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.