Ddgr nedir?
ddgr, Google’a gizliliğe saygılı bir alternatif olan duckduckgo’da arama yapmanızı sağlayan bir komut satırı aracıdır. DuckDuckGo, mükemmel sonuçlar sağlamak için verilerini Bing ve diğer kaynaklardan alır.
Ddr’de bir arama çalıştırdığınızda, her birinde en önemli bilgileri içeren sonuçların bir listesini görürsünüz: URL, başlık ve açıklama. Daha sonra bu sonuçlardan herhangi birini tarayıcınızda açmak için etkileşimli arayüzü kullanabilirsiniz.
Terminalin büyük bir hayranıysanız, içinde çok zaman geçireceksiniz ve ddgr çok kolaylık sağlıyor. Sonuçlarını net, odaklanmış bir metinle sunarak, en önemli olana konsantre olmanızı sağlar: size en iyi hizmeti veren sonucu seçmek.
ddgr, her sonucun etki alanını belirgin bir şekilde görüntüler, böylece kaynağa odaklanabilirsiniz. Ancak aracı tam URL’leri gösterecek şekilde yapılandırabilir ve davranışını başka birçok şekilde değiştirebilirsiniz.
Ddgr Nasıl Kurulur
ddgr, kullandığınız hemen hemen her paket yöneticisi aracılığıyla yaygın olarak kullanılabilir. Apt kullanarak Ubuntu’ya yükleyebilirsiniz:
sudo apt install dodger
Macos’ta en iyi seçeneğiniz Homebrew:
brew install ddgr
Ayrıca bir snap paketi de vardır ve bu seçenekler uygun değilse ddr’yi pıp3 kullanarak yükleyebilirsiniz. Programın kaynaktan nasıl oluşturulacağına ilişkin ayrıntılar da dahil olmak üzere, projenin BENİOKU dosyasında tam talimatlar mevcuttur.
Web’de Arama Yapmak için ddr’yi Kullanma
Kurulduktan sonra, ddr’yi komut satırından çalıştırabilir ve arama terimlerini parametre olarak iletebilirsiniz, örneğin:
ddgr vampire squid
On sonucun bir listesini ve daha fazla girdi için bir bilgi istemi göreceksiniz. Tarayıcınızda bir sonuç açmak için, yanında dizin numarasını girin.
Ddr’nin kullandığı belirli tarayıcı ortamınıza bağlı olacaktır. Varsayılan olarak, ddgr sonuçları benim için Chrome’da açtı ve bu hızlı ve sorunsuz bir işlemdi. Bunun yerine terminal tabanlı bir tarayıcı kullanmak istiyorsanız, TARAYICI ortam değişkenini ayarlayarak bunu yapabilirsiniz:
BROWSER=lynx ddgr bobtail squid
Arama sorgusu olmadan başlatırsanız da yararlı olan ddgr’nin istemini kullanarak başka bir arama çalıştırabilirsiniz. Sadece arama sorgunuzu yazın ve Enter tuşuna basın.
Etkileşimli komut istemi aracılığıyla çalıştırabileceğiniz başka birçok komut var; hepsini yazarak listeleyin ? ve Enter tuşuna basmak. Ddr’nin gösterdiği on sonucun listesi yalnızca ilk sayfadır. Sonuçlarınızın diğer sayfalarıyla ilgileniyorsanız, sonraki, önceki veya ilk sayfaya geçmek için n, p ve f tuşlarını kullanın. İyi bir sonuç bulduysanız, ancak hemen açmak istemiyorsanız, URL’yi c ve ardından dizinini kullanarak kopyalayabilirsiniz.
Özellikle yararlı bulduğum bir özellik, aynı anda birkaç sonuç açma komutudur. Örneğin, 1., 3., 4. ve 5. sonuçları açmak için ddr’nin istemine aşağıdakileri yazın:
o 1 3-5
Her sonuç kendi tarayıcı sekmesinde açılır ve bu işlem, bir web sayfasından tek tek sonuçları açmak için fareyi kullanmaktan daha hızlı olabilir.
ddgr, davranışını değiştirmek için birkaç kullanışlı komut satırı seçeneğini de destekler.
Sayfa başına varsayılan sonuç sayısını değiştirmek için-n kullanın:
ddgr -n 5 bottletail squid
Bir zaman sınırı belirtmek için-t veya belirli bir siteyi aramak için –site kullanabilirsiniz. Arama sonuçlarını içeren bir komut dosyası yazmak istiyorsanız, –json seçeneği kullanışlı olacaktır: sonuçları daha fazla işlem için mükemmel olan JSON biçiminde döndürür:
Muhtemelen en sevdiğim dokunuş olan — ducky seçeneği, ilk sonucunuzu otomatik olarak bir tarayıcıda açar. Bu, Google’ın ana sayfasının başından beri dahil ettiği “Kendimi şanslı hissediyorum” özelliğindeki kelimelerle ilgili bir oyundur.
ddgr --ducky a cute squid
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.

Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.