Doküman

503 Hizmet Kullanılamıyor Hatası Nedir?

İnternette gezinirken en sık karşılaşılan hatalardan biri “503 Hizmet Kullanılamıyor Hatası”dır.  Bu hata mesajı, web sitesinin sunucusu teknik sorunlarla karşılaştığında ve isteğinizi işleyemediğinde ortaya çıkar.  Bunun nedeni sunucunun aşırı yüklenmesi, bakım veya yükseltmeler gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.  Bu hata sinir bozucu olabilir ancak bunun cihazınızla veya internet bağlantınızla ilgili bir sorun olmadığını anlamanız önemlidir.  Yapabileceğiniz tek şey, web sitesi sunucusunun sorunu çözmesini beklemek veya daha sonra tekrar denemektir.

Bu makalede 503 hatasının ne anlama geldiği, neden HTTP 503 kodu aldığınız ve bu hataların nasıl giderileceği açıklanmaktadır.

HTTP 503 Hatası Nedir?

Bir web sayfasını açtığınızda, tarayıcınız siteyi barındıran sunucuya bir istek gönderir ve sunucu da istenen verileri ve yanıt kodunu döndürür.  Sunucu, istemciye isteğin başarılı olup olmadığını bildiren HTTP yanıt durum kodunu döndürür.

Yanıt kodları beş sınıfa ayrılmıştır.  500 ila 599 aralığındaki kodlar sunucu hatasını gösterir.

HTTP durum kodu 503, sunucu isteği işleyemediğinde döndürülen genel bir hata yanıtıdır.  Bir sunucunun isteği tamamlamaya ve 503 hatası döndürmeye hazır olmamasının birçok nedeni vardır.  Bu hata kodu genellikle sunucu isteklerle aşırı yüklendiğinde veya bakım nedeniyle kapalı olduğunda ortaya çıkar.

Ziyaret ettiğiniz sayfa 503 Hatası veriyorsa tarayıcınız veya internet bağlantınız hataya neden olmayacağı için yapabileceğiniz pek bir şey yok.  Hata sunucu tarafında olsa da aşağıdaki seçeneklerden bazılarını deneyebilirsiniz:

  • Tarayıcınızı yeniden yükleyin veya sayfayı başka bir tarayıcıyla açmayı deneyin.  Tarayıcınızı yenilediğinizde sayfanın yüklenme şansı düşüktür ancak yine de denemeye değer.
  • Tarayıcınızın önbelleğini temizlemeyi deneyin.  503 hatası gösteren sayfa önbelleğe alınmışsa, önbellek temizlendikten sonra tarayıcı yeni bir sürüm isteyecektir.
  • Daha sonra gel.  Web yöneticisi bu arada web sunucusu sorununu çözebilir.
  • Web sitesi sahipleriyle iletişime geçin.  Geriye kalan son seçenek, web sitesinin bakımından sorumlu kişiyle iletişime geçmektir.

503 Hatası Sorununu Giderme

503 Dahili Sunucu Hatasına birkaç farklı neden neden olabilir.  En yaygın olanları şunlardır:

Güvenlik duvarı ayarları.  Genellikle yanlış yapılandırılmış bir güvenlik duvarı 503 hatasına neden olabilir.  Bu genellikle uygulama bir içerik dağıtım ağı (CDN) kullandığında meydana gelir.  Sunucu güvenlik duvarı, CDN’den gelen istekleri bir saldırı olarak algılayabilir ve engelleyebilir, bu da 503 hatasıyla sonuçlanabilir.

  • Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırısı.  DDoS saldırısı, kötü niyetli bir tarafın sisteminizin bant genişliğini veya kaynaklarını doldurma ve aşırı yükleme girişimidir.  Sistem aşırı yüklendiğinde istekleri yerine getiremez.  Bu, önemli kesintilere, gelir kaybına ve hedeflenen kuruluşun itibarının zarar görmesine neden olabilir.
  • Otomatik Bakım.  Siz bunu bilmiyor olabilirsiniz ancak sunucunuz düzenli olarak servis veya yazılım bakımından geçiyor olabilir.  Örneğin, bir WordPress siteniz varsa, yeni bir sürüm çıktığında otomatik olarak en son sürüme güncellenir.  Güncelleme işlemi sırasında WordPress 503 Hizmet Kullanılamıyor hatası veriyor.
  • Saldırıya uğramış site.  Web sitenize enjekte edilen kötü amaçlı bir kod, 503 hatasıyla sonuçlanabilir.
  • Eklentiler ve temalarla ilgili sorunlar.  WordPress veya benzer bir CMS çalıştırıyorsanız, bir eklentiyi/temayı güncelledikten veya değiştirdikten sonra 503 hatası ortaya çıkabilir.
  • Node.js sunucusu.  Node.js tabanlı bir siteniz varsa Node.js sunucusunun çöküp çökmediğini veya çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

503 hatasının neden oluştuğunu belirlemenin en iyi yolu sunucu günlük dosyalarını kontrol etmektir.  Günlük dosyalarının konumu Linux dağıtımınıza ve web sunucunuza bağlıdır.  Apache ve Nginx’in en yaygın konumları aşağıdaki gibidir:

/var/log/apache2/error.log
/var/log/httpd/error_log
/var/log/nginx/error_log

Uygulamanız Node.js üzerine kuruluysa Node.js günlüklerini kontrol edin.

Genellikle sunucu günlüğü, hatayı tanımlamanıza ve düzeltmenize yardımcı olacak hata hakkında ayrıntılı bilgiler içerir.

 

 

Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.