AI Temelli Warp Terminali Nedir?

Warp Terminali Nedir?

Warp, Rust ile oluşturulmuş, yapay zeka destekli modern bir terminal emülatörüdür.  Hem macOS hem de Linux için mevcut ve yakında Windows’a da gelecek.  Şu anda kapalı kaynaklı bir araçtır ve onu kullanmak için bir hesap gerektirir.

Warp, komut satırını kullanma şeklinizi tamamen değiştirecek tonlarca özelleştirme, yapay zeka, üretkenlik ve işbirliği özelliği sunar.  Bir geliştirici, sistem yöneticisi veya ileri düzey bir Linux kullanıcısıysanız Warp denemeye değer.

Warp’ı İlk Defa Kurmak

 

Öncelikle Warp’ın resmi web sitesini ziyaret edin. Sisteminize (bu durumda Linux) bağlı bir indirme seçeneği görmelisiniz. Linux Mint kullandığım için DEB paketini indireceğim. AppImages dahil diğer seçenekler için indirme sayfasını kontrol edebilirsiniz.

Warp terminal home page with download options

İndirme işlemi tamamlandıktan sonra indirildiği dizine gidin.  Benim için bu “~/Downloads” dizini.  Cd komutunu kullanarak veya ekrana sağ tıklayıp içerik menüsünden “Terminalde Aç” tuşuna basarak terminalinizdeki dizini açın.

The Downloads directory being displayed with the context menu open

DEB paketini kullanarak Warp’ı Linux Mint’e (ve diğer Debian tabanlı dağıtımlara) yüklemek için şu komutu çalıştırın:

 

sudo apt install warp-terminal_*.deb
The Linux terminal showing the process of installing Warp Terminal

Yükledikten sonra uygulamayı uygulama çekmecesinden açın veya şu komutu çalıştırın:

 

warp-terminal

Bir kimlik doğrulama penceresinin göründüğünü görmelisiniz.  Henüz hizmete kaydolmadığımız için bunu şimdi yapacağız.  “İptal” düğmesine basın.

Warp terminal authentication window being displayed

Şimdi bir kayıt seçeneği görmelisiniz.  “Kayıt Ol” butonuna tıklayın.

Warp Terminal sign up window after launching

Bu, tarayıcınızda kayıt sayfasını açacaktır.  Burada birden fazla kayıt seçeneğiniz var.  Normal e-posta sürümünü kullanıyorum.  E-postanızı girin ve “Devam Et”e basın.  Gerçek e-postanızı kullanmak istemiyorsanız geçici bir e-posta da kullanabilirsiniz.

Warp terminal sign up page

Size bir e-posta gönderilecek.  Bu e-postayı açın ve başarıyla oturum açmak için bağlantıya tıklayın.  Ayrıca Warp terminalinde bir bağlantı açmanız için bir uyarı almanız gerekir.  “Bağlantıyı Aç” düğmesini tıklayın.

A prompt on the browser to open a link in the Warp Terminal

Bir teşekkür mesajıyla Warp terminal penceresine döneceksiniz.  Şimdi Warp terminal kullanımınızla ilgili birkaç soru soracak.  “Daha sonra hatırlat” seçeneğine basarak bunları atlamaktan çekinmeyin.

Bundan sonra Warp terminal arayüzünü görmelisiniz.

Warp Terminal window opened

Bana harika görünüyor.  Peki bir Linux terminali olarak nasıl duracak?  Hadi bulalım.

Güçlü Bir Editördür

Warp’ın sadece bir terminal emülatörü olmadığını söyleyebilirim.  Çok daha fazlası var.  Bir IDE ile gelişmiş bir metin düzenleyici arasında, kabuğa erişimi olan bir yere düşer.  Varsayılan terminalde yaptığınız her şeyi Warp’ı kullanarak yapabilirsiniz.  Ancak, onu harika bir üretkenlik aracı haline getiren birçok gelişmiş özellik sunuyor.

Warp, girişiniz ve alınan çıktının bir arada kapsüllendiği bir birim olan blokları kullanır.  Bloklar, komutları kolayca kopyalamanıza, yeniden girmenize ve daha sonra başvurmak üzere yer imlerinize eklemenize olanak tanır.  Ayrıca yalnızca çıktıyı da kopyalayabilirsiniz.  Daha sonra bir bağlantı oluşturarak veya yerleştirmeler yoluyla bloğu tamamen veya kısmen başkalarıyla paylaşabilirsiniz.  Çok fazla bloğunuz varsa, ilgili olanları bulmak için bunları filtreleyebilirsiniz.

An instance of Warp terminal blocks

İstemeden bir komutta hata yaparsanız ve onu çalıştırırsanız, terminal akışında gezinirken kolay tanınabilmesi için blok kırmızı olur.  Bir komut yazarken, o kısmı anlamamanız durumunda, komutun her bir kısmının üzerine gelerek o kısmı inceleyebilirsiniz.  Ayrıca komutlar, argümanlar, bayraklar, değişkenler ve alt komutlar için sözdizimi vurgulaması da vardır.  Kolayca fark edebilmeniz için hataların altı da kırmızıyla çizilmiştir.

Yazma deneyimi evdeymiş gibi hissettirdi.  Daha çok bir terminalden ziyade normal bir metin düzenleyicide yazıyormuşsunuz gibi.  İmleci seçmek, kopyalayıp yapıştırmak ve hareket ettirmek için tüm yaygın klavye kısayollarına sahipsiniz (benim için büyük bir kısayol).  Vim tuş bağlamalarını kullanmak istiyorsanız bunu da yapabilirsiniz.

Warp’ta piyasadaki en iyi terminal araçlarından bazılarında bulabileceğiniz birçok komut girişi özelliği bulunmaktadır.  Komut düzeltme özelliği, yazım veya sözdizimi hataları yaptığınızda komutlar önerir.  Ayrıca geçmiş komut geçmişinize dayalı otomatik tamamlama ve otomatik öneriler de vardır.

Komut geçmişinden bahsetmişken, komut geçmişinde gezinmek için yukarı ok tuşuna basabilirsiniz.  Ama daha da iyi bir seçenek var.  Ctrl+R tuşlarına basmak komut geçmişi panelini açar.  Daha sonra komutları ve iş akışlarını arayabilir ve geçmişi filtreleyebilirsiniz.

Warp command history panel opened

Warp AI Sizi Tonlarca Google’da Aramaktan Kurtarabilir

Deneyimli bir Linux kullanıcısı olarak bile sorunları çözmek için sıklıkla Google’a ve Linux deneyimimi daha da geliştirmek için yapay zeka araçlarına güvenirim.  Dolayısıyla terminalde yerleşik bir yapay zeka asistanının bulunması son derece faydalıdır.

Warp AI, ChatGPT’yi arka planda çalıştırıyor.  Belirli bir aktiviteyi gerçekleştirmek istersem doğrudan Warp AI’den bunu yapacak komutu isteyebilirim.  Önerilen çıktı komutları Çözgü iş akışı formatındadır ve kullanıma hazırdır.

Asking Warp AI how to do a specific task

Bir komutu anlamıyorsam Warp AI’den bunu açıklamasını isteyebilirim.  Anlamadığım bir çıktı varsa açıklama isteyebilirim.

Hataları ayıklamak ve Bash betikleri yazmak da faydalıdır.  Bunlardan herhangi birini webdeki diğer AI araçlarını kullanarak yapabilirsiniz.  Ancak bu, bir tarayıcı açmanız, o web sitesine gitmeniz, sorununuzu yazmanız, çözümü kopyalayıp terminalinize yapıştırmanız, ardından daha fazla soru için AI aracına geri dönmeniz vb. anlamına gelir.  Entegre bir yapay zekaya sahip olmak sizi bundan kurtarır.  Bunun dışında, AI komut önerilerini almak için terminal istemine “#” de yazabilirsiniz.

An instance of Warp AI command suggestions

Warp Drive Kişisel İş Akışı Bankanızdır

Warp, en çok kullandığınız komutları, iş akışlarını ve not defterlerini kaydetmenizi sağlayan bir kasa olan Warp Drive ile birlikte gelir.  Terminalin sol üst köşesindeki simgeye tıklayarak veya Ctrl+Shift+\ tuşlarına basarak erişebilirsiniz.

The Warp Drive is being pointed on the terminal

Sık kullandığınız komutlarınızı, ne işe yaradıklarıyla ilgili bir açıklamayla birlikte kaydedebilirsiniz, böylece bunları her seferinde hatırlamak ve yazmak zorunda kalmazsınız.  İş akışına tıkladığınızda komut istemine kopyalanacaktır.  Sadece bu da değil, parametreli komutları da kaydedebilirsiniz.  Dolayısıyla, eğer bir komut argüman alıyorsa, bunun bir argüman olduğunu belirtmek için bu parametreyi çift süslü parantezlerin içine yazabilirsiniz.

İsterseniz bu bağımsız değişkenin ne olduğuna ilişkin bir açıklamayı ve bunun için varsayılan bir değeri de kaydedebilirsiniz.  Aşağıda bir bağlantı noktasındaki bir işlemi sonlandırmaya yönelik bir komut örneği verilmiştir:

Warp Terminal workflow about killing a process running on a certain port

Gerektiği kadar argüman ekleyebilirsiniz.  Bulduğum bir diğer harika şey de iş akışlarınızı ada göre arayabilmenizdir.  Tekrar ediyorum, sözdizimini ve hatta komut adlarını hatırlamanıza gerek yok.

Not defterleri, Markdown formatında oluşturulan etkileşimli metin bloklarıdır.  Not defterleri metin, kod blokları, listeler, kabuk parçacıkları ve daha fazlasını içerebilir.  Bunu Notion ve Jupyter Notebook’un bir karışımı olarak düşünün.  Sisteminizden not defterlerinizi Markdown formatında ihraç edebileceğiniz gibi, mevcut defterlerinizi de Warp’a aktarabilirsiniz.

An example of a Warp notebook

Ben de bir Notion kullanıcısı olarak bu özellikten gerçekten keyif aldım.  Önemli belgeleri ve notları saklayabileceğim terminalde yerleşik bir not defteri özelliğinin olması, çeşitli kaynaklar arasında gidip gelmeme gerek olmadığı anlamına geliyor.

Kod blokları ve kabuk komutları için, o bölümü bir düğme tıklamasıyla kopyalayacak bir kopyalama düğmeniz vardır.  Kod blokları sözdizimi vurgulamayı destekler ve yazıldığı dili kaydeder. Kabuk komutları için ayrıca, bu komutu otomatik olarak terminal komut istemine kopyalayan bir “Terminalde çalıştır” düğmesine de sahipsiniz.  Terminali birkaç pencere bölmesine bölebildiğiniz için, dizüstü bilgisayarınızı bir tarafta, bilgi istemi ekranını diğer tarafta tutabilirsiniz.

An instance of using split windows in Warp terminal

Terminalde İşbirliği Yapabilirsiniz

Warp, ekipler oluşturmanıza ve üye eklemenize olanak tanır.  Bu seçeneği bulmak için Warp Drive ile aynı menüye gitmeniz gerekir.  Takımınıza bir isim verebilirsiniz.

Creating a team on the Warp Terminal

Oluşturulduktan sonra başkalarını e-posta veya özel bir bağlantı aracılığıyla davet edebilirsiniz.  Ekip üyeleriniz, ekiple paylaştığınız iş akışlarına ve not defterlerine erişebilir.  Ücretsiz planda en fazla üç üyeye sahip olabilir ve en fazla üç not defterini ve 10 iş akışını paylaşabilirsiniz.  Ayrıca oturumları, komut satırı kontrollerini ve terminal giriş-çıkış bloklarını üyelerle paylaşabilirsiniz.

Bazı Noktalar

Bir hesaba kaydolmayı gerektiren bir terminal emülatörü, özellikle kapalı kaynaklı olduğunda, pek çok Linux kullanıcısının hoşuna gitmeyebilir.  Ancak işin iyi tarafı, tamamen farklı bir cihaza geçtiğinizde kayıtlı iş akışlarınızın hiçbirini kaybetmezsiniz çünkü oturum açtığınızda her şeye erişebilirsiniz.

Hesap gereksinimi aynı zamanda işbirliği özelliklerine de yardımcı olur.  Günümüzde çoğu hizmet bir hesap gerektiriyor, bu da anlaşılabilir bir durum.  Ancak Warp geliştiricileri bunu isteğe bağlı hale getirebilirler.  Zorunlu giriş çoğu insan için en büyük fırsattır.

İnternet bağlantısı olmadan Warp Drive sınırlı hale gelir.  Çevrimdışı olduğunuzda dosyalar salt okunur hale gelir.  Kişisel alanınızda dosyalar oluşturabilir ve düzenleyebilirsiniz, ancak bunlar Warp internete bağlanana kadar senkronize edilmeyecektir.  Takım özellikleri de kullanılamaz.

Ayrıca alete telemetri de monte edilmiştir.  Analitiklerinizi ve kilitlenme raporlarınızı toplar.  Bunları ayarlardan kapatabilirsiniz ancak varsayılan olarak açıktırlar.  Warp, terminal giriş ve çıkış verilerinizi toplamadıklarını iddia ediyor.  Gizlilik politikalarından daha fazla bilgi edinebilirsiniz.  Ayrıca gelecekte müşteri tarafı kodlarını açık kaynak yapmayı planlıyorlar.

Bu bir kusur olabilir.  Varsayılan olarak, bilgi istemi paneli terminalin alt kısmına yapışmıştır ve bu bence kötü bir konumdur.  Normal terminallere alışkın olduğunuzda Warp’ta komut yazarken çok aşağıya bakmanız gerekiyor.  Tabi bunu ayarlardan kolaylıkla değiştirip en üste yapışmasını sağlayabilirsiniz.

Yazının orijinalini buradn okuyabilirsiniz.