Finlandiya kamu hizmetleri , tescilli yazılımları kullanmayı bırakarak ve Açık Kaynak çözümlerini benimsemeye karar verdi . 6 Haziranda kurulan yeni hükümet, programında “kamu idarelerinin BT sistemlerinde açık kaynaklı yazılımların” tercih edileceğine yer verdi. Programda ayrıca açık belge biçimleri ve açık kaynaklı yazılım modellerinin başarılarına da vurgu yapıldı.
Hükümetin programında, “ Hükümet , kamu bilgi sistemlerinde ve kaynakların kazanılmasında açık kaynaklı yazılımların önceliğini desteklemektedir. Hükümet, bunu yapmamak için zorunlu nedenler olmadığı sürece , kamu bilgi sistemlerinin edinimi için açık kaynaklı arayüzler talep etme zorunluluğu getirmektedir. Hükümet, sistematik olarak halka açık verileri paylaşmaya ve kullanımını kolaylaştırmak için kalite kriterleri geliştirmeye devam edecektir. ” denildi.
Finlandiya Açık Kaynak Çözüm Merkezi (COSS), yeni Hükümetin bu yaklaşımından memnuniyetlerini dile getirdi. COSS yönetim kurulu üyelerinden biri olan Martin von Hillebrand, “Bu konu yıllarca kamu hizmetlerinde teşvik edildi, ancak ilk defa bir hükümet programının bir parçası olarak yer alıyor. ” dedi.
Şimdi bu ülkenin kamu idareleri ve vatandaşlarının Açık Kaynak kodlu yazılımı kullanmanın ve halka açık verilerin kullanılmasının birçok avantajından yararlanmaya başlaması için atılan adımları görmeyi beklememiz gerekecek.
Peki ya biz de;
64.hükümetin programında yer alan Pardus işletim sistemi bugün hala istenen noktaya gelebilmiş değil. Bir tarafta kurumlar arası koordinasyon sorunları diğer tarafta lisanslı yazılım üreticilerin baskıları bu durumu haklıymış gibi gösterebilir.
Fakat elimizi sürmediğimiz, duyunca kulaklarımızı kapattığımız, sürekli geçmişte yaşanılanları hatırlatarak, yerli/milli değil diyerek benimsemediğimiz Pardus işletim sistemini kullanmayanlar olarak bizimde bu cözümsüzlükte bir yerimiz yokmu?