Doküman

Debian veya Ubuntu’da ‘ The Repository Does Not Have a Release File ‘ Sorunu Nasıl Düzeltilir

Debian veya Ubuntu’da “The repository does not have a release file” hata mesajıyla karşılaşırsanız, bu genellikle erişmeye çalıştığınız havuzun gerekli meta veri dosyalarına sahip olmadığı anlamına gelir.

Yayın dosyası da dahil olmak üzere bu meta veri dosyaları, apt gibi paket yöneticileri tarafından paketlerin orijinalliğini doğrulamak ve paketlerin sisteminize güvenli bir şekilde kurulabilmesini sağlamak için gereklidir.

Bu, birçok insanın halihazırda karşılaştığı ve başarılı bir şekilde çözdüğü yaygın bir sorundur.  Ancak yeni başlayanlar bunu zorlayıcı bulabilir.  Eksik sürüm dosyası sorununu çözmenin en basit yolunu keşfetmek için bu makaleyi okuyun.

Depo URL’sini kontrol edin

Debian veya Ubuntu sistemlerinde paket kurulumu veya güncelleme sırasında karşılaşıldığında bu hata, sorunun kaynaklandığı kaynak deposunu belirtir.

Örneğin, depodaki eksik sürüm dosyası sorununu bildiren çıktı ekranı aşağıdaki gibi görünecektir:

E: The repository 'http://ftp.ca.debian.org/debian stretch/updates Release' does not have a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.

Bu durumda sorun “http://ftp.ca.debian.org/debian Stretch/updates Release” deposundadır;  sorunu çözmek için aşağıdaki adımları izleyin.

Eksik Sürüm Dosyasına Sahip Bir Depoyla İlgili Sorunları Çözme

Bu sorunu çözmek için aşağıdaki çözümü uygulayabilirsiniz: Şöyle başlayalım…

 

İnternet ve Depo Durumunu Kontrol Etme

Bu sorun, internete bağlı olmamanız veya veri deposunun geçici olarak kapalı olması veya sorunlar yaşanması nedeniyle ortaya çıkabilir.

İnternet bağlantınızı onaylamak için şu ping komutunu yürütün:

$ ping -c 4 ftp.ca.debian.org

Yukarıdaki komutun davranışı aşağıdadır:

İnternete bağlandıysanız, ping komutunun depoya dört veri paketi gönderdiği ve bunları yaklaşık üç milisaniye içinde aldığı yukarıdaki çıktıyı alacaksınız.

Artık, curl komutunu kullanarak depoyu barındıran sunucunun çalışır durumda olduğunu da doğrulayabilirsiniz:

$ curl -Is http://ftp.ca.debian.org/debian/ | head -1

Yukarıdaki komutun davranışı aşağıdadır:

200’lük bir HTTP durum kodu alırsanız, veri havuzu sunucusu çalışır durumda demektir.  Ancak 404 veya başka bir durum kodu sunucunun kapalı kaldığını gösterir.  Bu tür senaryolarda sabırlı olun, bekleyin, deponun web sitesini kontrol edin veya bakımcılarla iletişime geçin.

Source.list dosyasında Depo Uyumluluğunun Kontrol Edilmesi

Depo sunucunuz kapalıysa ve bakımcıya ulaşamıyorsanız, sisteminizin paketleri getirmek için kullandığı depoların listesini saklamak üzere Debian veya Ubuntu tabanlı sistemlerde yaygın olarak kullanılan “source.list” dosyasını inceleyin.

Açmak için grafiksel bir yöntem kullanabilir veya Nano veya Vim gibi bir komut satırı metin düzenleyicisini tercih edebilirsiniz.

$ sudo nano /etc/apt/sources.list

Ardından sorunlu depo URL’sini bulun.  Bunun gibi bir şeye benzeyecek:

deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ stretch main restricted

Şimdi eklenen depo URL’sinin doğruluğunu güvenilir bir kaynaktan doğrulayarak emin olun.  Varsa yazım hatalarını düzeltin.  Ek olarak, depo URL’sini ziyaret ederek istenen bölümün (örneğin, ana, kısıtlı) varlığını doğrulayın.

Sisteminizle Depo Uyumluluğunu Kontrol Edin

Erişmeye çalıştığınız havuzun Debian veya Ubuntu sürümünüzle uyumlu olduğundan emin olun.  Debian veya Ubuntu’nun bir sürümü için tasarlanan depolar diğer sürümlerle düzgün çalışmayabilir.

Ayrıca havuzun kullandığınız sistem mimarisini desteklediğinden emin olun;  örneğin, 32 bit sistemler için x86 (eski ve daha az kullanılmış), 64 bit sistemler için x64 (çoğunlukla tüm modern masaüstü sistemler için kullanılır) veya ARM sistemleri için ARM (örn. Raspberry Pi) olabilir.

GPG Anahtar Sorunları

Depo, kimlik doğrulama için bir GPG anahtarı gerektiriyorsa doğru anahtarı içe aktardığınızdan emin olun.  Genellikle deponun web sitesinde GPG anahtarının nasıl içe aktarılacağına ilişkin bilgi bulabilirsiniz.

Bazı depolar, GPG anahtarını depoyla birlikte barındırarak sistem güncellemesi sırasında otomatik alımı mümkün kılar ve manuel çaba ihtiyacını ortadan kaldırır.

 

Farklı Bir Depo Yansısı Deneyin

Sorunlar hala devam ediyorsa farklı bir depoya geçmenin zamanı gelmiştir.  Debian ve Ubuntu popüler Linux dağıtımları olduğundan kolaylıkla alternatif bir depo bulabilirsiniz.

İstediğiniz metin düzenleyiciyi kullanarak “source.list” dosyasını düzenleyin ve depoyu yeni çalışan depoyla değiştirin.

 

Yazının orijnalini buradan okuyabilirsiniz.