Doküman

Linux’ta Bluetooth Nasıl Kurulur

Fareler, klavyeler ve kulaklıklar gibi Bluetooth çevre birimlerinin artan yaygınlığıyla, bu aygıtların kablolu sürümlerini kullanmayı hayal etmek bazen zor olabilir. Bazı Linux dağıtımlarında, Bluetooth kutudan çıkar çıkmaz sizin için mükemmel şekilde ayarlanmıştır. Ubuntu ve Elementary gibi dağıtımlar, makinenizde Bluetooth kurulumunu ve çalışmasını kolaylaştırır. Ancak, Fedora ve Arch Linux gibi diğer dağıtımlar, makinenizde Bluetooth’un avantajlarından tam olarak yararlanabilmeniz için önce bazı kurulumlar yapmanızı gerektirir. Linux’ta Bluetooth’u nasıl kurabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

Linux Makinenizde Bluetooth Nasıl Kurulur

Adımlar, dağıtımlar arasında biraz farklılık gösterecektir, ancak temel adımlar aynıdır. Dağıtımınızda zaten sizin için Bluetooth kurulumu yoksa, önce Bluetooth bağdaştırıcıları için sürücü yığınının yanı sıra Bluetooth’un CLI yönetimi için yardımcı programları içeren Bluez’i yüklemeniz gerekir.

Bluez’u kurduktan sonra, bir Bluetooth yöneticisi kurmanız gerekebilir. Bazı masaüstü ortamlarında yerleşik Bluetooth yöneticileri bulunur. Örneğin, KDE Plasma, KDE Bluetooth istemcisine sahiptir. Gnome ayrıca yerleşik bir istemciye sahiptir. Yerleşik istemcisi olmayan bir masaüstü ortamı kullanıyorsanız, Blueman istemcisini yükleyebilirsiniz.

Bluez Nasıl Kurulur?

Aşağıda, Bluez’un birkaç farklı dağıtıma nasıl kurulacağına ilişkin talimatlar bulunmaktadır.

Debian ve Ubuntu

sudo apt install bluez*

OpenSUSE

With OpenSUSE, you have to install bluez with the Open Build Service.

Fedora

sudo dnf install bluez bluez-tools

Arch Linux

sudo pacman -S bluez bluez-utils
Set Up Bluetooth Linux 01 Install Bluez

Diğer Paket Yöneticileri

Bluez, tüm Linux dağıtımlarıyla çalışır. Yukarıdaki dağıtımlardan farklı bir paket yöneticiniz varsa endişelenmeyin. Paket yöneticinizde bluez’u aramanız ve ardından bluez terimini içeren her şeyi yüklemeniz yeterli olacaktır.

Blueman Nasıl Kurulur?

Blueman’ı çeşitli Linux dağıtımlarına nasıl kuracağınızı aşağıda görebilirsiniz.

Debian ve Ubuntu

sudo apt install blueman

OpenSUSE

sudo zypper install blueman

Fedora

sudo dnf install blueman

Arch Linux

sudo pacman -S blueman

Diğer Dağıtımlar

Blueman’ı Linux dağıtımlarınıza kurmak için, Blueman için kullanılan dağıtımda paket yöneticisini aramalı ve ardından ilgili tüm paketleri kurmalısınız.

Bluetooth’u etkinleştirme

Kurulumdan sonra, Bluetooth hizmetini etkinleştirmeniz ve başlatmanız gerekecektir. Bir Bluetooth dongle kullanıyorsanız, önce aşağıdaki komutu çalıştırmanız gerekir:

modprobe btusb

Bluetooth hizmetini etkinleştirmek için aşağıdaki komutu çalıştırın:

sudo systemctl enable bluetooth.service

Bluetooth hizmetini başlatmak için şu komutu kullanın:

sudo systemctl start bluetooth.service
Set Up Bluetooth Linux 02 Enable Bluetooth Service

Bunu yaptıktan sonra, sisteminizde Bluetooth kullanmaya başlayabilirsiniz.

Blueman Kullanarak Cihazlara Bağlanma

Bağlantı işlemi, kullandığınız masaüstü yöneticisine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bununla birlikte, süreci genel olarak oldukça temsil ettiği için Blueman kullanılarak nasıl yapıldığını gösteriyoruz.

Bir cihaza bağlanmak için, uygulamalarınızda “Bluetooth Yöneticisi”ni açın ve arama düğmesine basın. Bağlanmak istediğiniz cihazın bulunabilir olduğundan emin olun. Cihaz listesinde gördüğünüzde, üzerine sağ tıklayın ve “Bağlan” düğmesine basın. Bir şifre girmeniz gerekebilir, ancak bu bilgi cihazınızın kullanım kılavuzunda olacaktır.

Set Up Bluetooth Linux 03 Blueman Utility

GNOME Linux’ta Bluetooth Aygıtlarını Kurun

Gnome, en başından itibaren Bluetooth desteğiyle gelir ve Bluetooth cihazlarını başka herhangi bir araç yüklemeden kolayca kurabilirsiniz.

Set Up Bluetooth Linux 04 Gnome Desktop Ubuntu
  1. Ekranınızın sağ üst köşesindeki durum simgelerine tıklayın. Bunu yapmak, makinenizin ağa nasıl bağlanacağını seçebileceğiniz küçük bir menü getirecektir.
Set Up Bluetooth Linux 05 Gnome Bluetooth Menu
  1. Bluetooth’u değiştirmeyi veya bunun için uygun ayarlara erişmeyi seçebileceğiniz bir açılır menüyü getirmek için “Bluetooth” girişine tıklayın. Ayarlara erişmeyi seçin.
Set Up Bluetooth Linux 06 Select Bluetooth Settings
  1. Bluetooth Ayarları penceresi, bağlanabileceğiniz tüm cihazları gösterecektir. Bu örnekte, makinemle eşleştirmek için telefonumu seçebilirim.
Set Up Bluetooth Linux 07 One Pairable Device
  1. GNOME, doğru cihazları eşleştirdiğinizden emin olmak için cihazınızla eşleştirmeniz gereken altı basamaklı bir PIN’i gösteren bir pencere görüntüler.
Set Up Bluetooth Linux 08 Pairing Code

Bununla birlikte, altı basamaklı PIN’in yalnızca çevresel olmayan cihazlarda görüneceği, çünkü GNOME’un herhangi bir Bluetooth klavye ve kulaklıkla otomatik olarak eşleşeceği unutulmamalıdır.

Set Up Bluetooth Linux 09 Device Connected Gnome

KDE Plazmadaki Bluetooth Cihazlarına Bağlanma

Bluetooth’u kutudan çıkar çıkmaz Linux’ta Plazma masaüstü aracılığıyla kurmak da mümkündür.

Set Up Bluetooth Linux 10 Kde Desktop
  1. Bluetooth’un makinenizde nasıl çalıştığını yapılandırabileceğiniz küçük bir menüyü getirmek için ekranınızın sol alt köşesindeki Bluetooth simgesine tıklayın.
Set Up Bluetooth Linux 11 Kde Bluetooth Menu
  1. Pencerenin ortasındaki “+ Yeni Cihaz Ekle…” düğmesine tıklayın.
Set Up Bluetooth Linux 12 Kde Add New Device
  1. Plasma, Bluetooth keşif programını başlatacak ve yakındaki her aktif cihazı arayacak ve bulunan tüm cihazları küçük bir pencerede listeleyecektir.
Set Up Bluetooth Linux 13 Select Bluetooth Phone
  1. Cihazınızı seçin ve Bluetooth eşleştirme işlemini başlatmak için “İleri”ye basın. Plazma, cihazınızla eşleştirmeniz gereken altı basamaklı bir PIN içeren küçük bir pencere görüntüler.
Set Up Bluetooth Linux 14 Kde Pairing Code
Set Up Bluetooth Linux 15 Kde Paired Device

Linux’ta Bluetooth CLI Yardımcı Programını Kurun

Aygıtları doğrudan komut satırınızdan eşleştirmenizi ve kontrol etmenizi sağlayan Bluez ile birlikte gelen bir program olan özel bir Bluetooth CLI yardımcı programı aracılığıyla bir aygıta bağlanmak da mümkündür. Özellikle Raspberry Pi gibi ekranı olmayan cihazlarda kullanışlı olabilir.

Set Up Bluetooth Linux 16 Sample Terminal Screen
  1. Bluez CLI yardımcı programını yüklemek için bluetoothctl programını çalıştırın. Bu, isteminizi [bluetooth]# olarak değiştirecektir.
Set Up Bluetooth Linux 17 Bluetoothctl Loaded
  1. Dahili Bluetooth vericisini açarak çalıştırın:
power on
  1. Vericiye şu iki komutu çalıştırarak bölgedeki herhangi bir aktif Bluetooth cihazını aramasını söyleyin:
scan on
agent on
  1. Vericiye tarama sırasında algıladığı tüm cihazları listelemesini söyleyerek bilgisayarınızla eşleştirmek istediğiniz cihazı arayın:
devices
Set Up Bluetooth Linux 18 Bluetoothctl List Devices
  1. Bu iki komutu çalıştırarak cihazınızı bilgisayarınızla eşleştirmek için MAC adresini kullanın:
pair [MAC address]
connect [MAC address]

Bununla birlikte, dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, yukarıda açıklanan yöntemlerden farklı olarak, cihazda görüntülenen PIN’i yazmanız gerektiğidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Herhangi bir cihazla eşlenemeyen bir Bluetooth USB Dongle’ım var. Bilgisayarım mı bozuldu?

HAYIR! Bunun nedeni büyük olasılıkla uyumsuz veya desteklenmeyen donanımdır. Linux çoğu Bluetooth cihazını desteklese de, hala Linux altında çalışmayan bazı genel modeller bulunmaktadır. Bu sorunla başa çıkmanın bir yolu, çalışacağını bildiğiniz çiplere sahip alıcıları kullanmaktır.

Linux makinemi tanımıyorsa, telefonumu Bluetooth üzerinden nasıl ayarlayabilirim?

Varsayılan olarak, her iki cihazda da Bluetooth’u etkinleştirdiyseniz, telefonunuzun Linux makinenizi görebilmesi gerekir. Telefonunuzun Linux makinenizi görmemesinin bir nedeni, keşfedilebilir olmaması olabilir.

One way to fix this is by telling bluetoothctl to force your computer to be discoverable by running the following command: sudo bluetoothctl discoverable on.

Bluetooth kulaklıkla ses atlamasını düzeltmek mümkün mü?

Evet! Bunu düzeltmek için, Bluetooth alıcısının belirli bir USB veri yolundaki tek aygıt olduğundan emin olun. Örneğin, diğer USB cihazlarıyla aynı veri hattını paylaşacağından, kulaklık alıcısını bir USB hub’ına takmamalısınız.

Bunun nedeni kısmen Linux’un verileri USB aracılığıyla nasıl yönettiği ve PulseAudio’nun aynı verileri nasıl yorumladığıdır. Fareler ve klavyeler gibi bazı USB çevre birimleri, USB veri yolunu kalabalıklaştırma eğilimindedir ve ses alıcısını bu çevre birimlerinin bitmesini bekler ve bu da sesi keser.

Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.