Biliyorsunuz gerek Pardus olsun gerek windows olsun istemcilerin sayıları arttıkça yönetim sorunları oluşur. Dolayısı ile bir yönetim aracına ihtiyaç duyarsınız.
Ben uzun zamandır Pardus sistemleri yönetmek için Lider/ahenk uygulamasını kullanıyordum ama bugün yeni bir oyuncu daha aramıza katıldı.
Havelsanın geliştirdiği Liman MYS uygulaması da artık Parduslarımızı yönetmeye talip oldu, sadece pardusları değil aynı zamanda windowsları da yöneteceğini belirterek bir adım öne geçmeyi başarıyor.
Sistem yöneticileri farklı sistemler ile aynı anda muhatap oldukları için isviçre çakısı tarzında çözümler gerçekten kolaylık sağlıyor. Böylelikle hem operasyonel yükleri azalıyor hem de farklı farklı uygulamalar kurup öğrenmek durumunda kalmıyorlar.
Liman MYS Kurulumu
Liman MYS’nin gayet kolay bir kurulumu var. Kısa bir sürede kurup, kullanmaya başlıyorsunuz. Sunucu olarak Pardus 19 tercih etmeniz uygun olacaktır.
Liman’ı en verimli şekilde kurmanın yöntemi depo üzerinden kurulumdur. Bunun için aşağıdaki adımları uygulamak gerekmektedir.
1. Aciklab deposunu eklemek
Depo üzerinden Liman MYS kurmak için öncelikle Liman’ın bulunduğu AcikLab deposunu sisteminize eklemeniz gerekmektedir. Öncelikle aşağıdaki komut ile depo adresini paket kaynak listenize eklemelisiniz:
echo "deb [arch=amd64] http://depo.aciklab.org/ onyedi main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/acikdepo.list
Depoyu ekledikten sonra kullanabilmek için AcikLab deposu için public.key’i sisteminize güvenilir şekilde eklemeniz gerekmektedir. Aşağıdaki komut ile açık anahtarı sisteminize ekleyebilirsiniz:
sudo wget -qO - http://depo.aciklab.org/public.key | sudo apt-key add -
2. Güncel Liman’ı depo üzerinden yüklemek
Bu adımdan sonra sisteminizi güncelledikten sonra liman MYS’yi yükleyebilirsiniz:
sudo apt updatesudo apt install liman
3. Yönetici kullanıcısı oluşturmak
Kurulum sonrasında ilk yapılması gereken Yönetici parolası oluşturmak. Bunun için aşağıdaki komutlar ile sudo yetkili kullanıcıda iken liman kullanıcısına giriş yapılır ve yönetici hesabı oluşturulur:
sudo su liman sudo php /liman/server/artisan administrator
Bu adım sonunda karşınıza liman web arayüzünden giriş yapacağınız kullanıcı adı ve parolanız çıkacaktır. Liman’ı kurduğunuz sunucunun ip adresini web tarayıcınız üzerine yazıp bu bilgiler ile giriş yaparsanız Liman’ın Web arayüzüne giriş yapmış olacaksınız.
Detaylı bilgi almak isteyenler buraya bakabilirler.