Cockpit, Podman kapsayıcıları, kullanıcılar, depolama, ağ oluşturma, hizmetler, SELinux, yazılım güncellemeleri ve ek eklentilerin yardımıyla Linux sunucuları yönetmenizi sağlayan çok güçlü bir araçtır.
Cockpit web tabanlı bir arayüz tarafından yönetilir, ancak masaüstü istemcisini tercih edenler için de bir uygulama var. Cockpit Client, sunucularınızı yönetmeyi daha da kolaylaştırmak için kullanımı çok basit bir GUI sağlar. Tüm bağlantılar, yerel kullanıcı için SHH yapılandırması kullanılarak SSH üzerinden yapılır ve tüm sunucularda Cockpit kurulu olmalıdır.
Kurulum İçin Neye İhtiyacın Var
Kurulum için Flatpak’i destekleyen bir Linux dağıtımına ve Cockpit’in kurulu olduğu 1 veya daha fazla sunucuya ihtiyacınız olacak. Hepsi bu kadar.
Cockpit İstemcisi Nasıl Kurulur
RHEL tabanlı bir Linux dağıtımı kullanıyorsanız, Flatpak’in zaten kurulu olması ihtimali yüksektir. Ubuntu tabanlı bir dağıtım kullanıyorsanız, muhtemelen Flatpak kurulu değildir. İyi haber şu ki, eklemek oldukça basit.
- Ubuntu tabanlı masaüstünüze giriş yapın ve bir terminal penceresi açın.
- Flatpak’i komutuyla kurun
sudo apt-get install flatpak
. - Flathub deposunu şu komutla ekleyin:
flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
Bu noktada Flatpak kurulur ve kullanıma hazırdır. Şimdi şu komutla Cockpit Client’ı kuralım:
flatpak install cockpitclient
Sisteme (1) mi yoksa sadece kullanıcı için (2) mi kurmak istediğiniz sorulacaktır, bu nedenle seçiminizi belirten sayıyı tuşlayın. Ardından, varsayılan kararlı seçeneğini belirlemek için “y” tuşlayın. Son olarak, kurulumu doğrulamak için “y” tuşlayın.
Cockpit İstemcisi bir sunucuya nasıl bağlanır
Cockpit İstemcisi kurulduktan sonra, masaüstü menünüzden açabilirsiniz.Cockpit sunucunuzun IP adresini girmeniz istenecektir.

Akılda tutulması gereken şey, uzak Kokpit sunucusunda bulunan ve masaüstünüzde kullandığınızla eşleşen yönetici ayrıcalıklarına sahip bir kullanıcı hesabı ile bağlanmanız gerektiğidir.
Uygulama SSH üzerinden bağlandığından sadece ip adresini girmeniz yeterlidir. Daha sonra uzak sunucu için kullanıcı parolanız istenir.
Başarılı kimlik doğrulamanın ardından, cockpit istemcisi varsayılan penceresi ile karşılaşacaksınız.

Daha fazla ana bilgisayar nasıl eklenir
Kokpit İstemcisinde yönetilecek başka bir sunucu eklemek de aynı derecede basittir. Sol kenar çubuğunun üst kısmındaki açılır menüyü tıklayın ve açılır pencereden Yeni Ana Bilgisayar Ekle’yi seçin.

Ortaya çıkan açılır pencerede , uzak sunucunun IP adresini veya ana bilgisayar adını yazın ve ardından uzak makinede bulunan yönetici ayrıcalıklarına sahip bir kullanıcı adı yazın.

Ekle’ye tıklayın ve istendiğinde Anahtarı Kabul Et ve Bağlan’a tıklayın.

SSH Anahtar Kimlik Doğrulaması etkinleştirilmemişse, otomatik oturum açma için SSH anahtarını Yetkilendirmek için kullanıcı parolanız istenir.

Oturum Aç’a tıklayın ve yeni sunucunuz eklenir. Kokpit etkin Linux sunucularınızın tümüne Kokpit İstemcisi’nden erişilinceye kadar ana bilgisayar eklemeye devam edin.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.

Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.