Piyasada açık kaynaklı yazılımlar, üçüncü taraf çözümler ve cron aracılığıyla çalıştırılan ev yapımı komut dosyaları da dahil olmak üzere birçok Linux İzleme Aracı bulunmaktadır. Her birinin avantajı ve dejavantajı var.
En iyi Linux izleme araçlarını bulmak zordur çünkü bunların amacı ve kullanımı kullanıcıdan kullanıcıya ve altyapıdan altyapıya farklılık gösterir. Ancak sağlıklı bir Linux altyapısı sağlamak için Linux izleme araçlarının gerekli olduğu konusunda herkes benimle hemfikir olacaktır.
İzleme Araçları, Linux Ağ İzleme Araçları, Linux Sunucu İzleme Araçları, Linux Sistem İzleme Araçları, Linux Performans İzleme Araçları, Linux Kaynak monitörleri, Linux Bant Genişliği Monitörü ve tümünü aynı anda gerçekleştirebilen farklı bir komut satırı araçları seti gibi çeşitli kategorilere ayrılabilir.
Linux İzleme Araçları:
Çeşitli Linux İzleme Araçları, verileri çıkarmanıza, analiz etmenize ve en yüksek Linux performansını sağlamak ve sunucu arızalarını önlemek için gerekli adımları zamanında atmanıza yardımcı olur. Bu makalede, bir sistem yöneticisinin veya BT uzmanının her durumda bilmesi gereken tüm Linux İzleme Araçlarının kapsamlı bir genel listesini derleyeceğim.
Komut Satırı Araçları
Linux sistem performansı sorunlarını sık sık izlemek, analiz etmek ve hata ayıklamak her ağ veya sistem yöneticisi için zor bir iştir. Bu komut satırı araçları, gözünüzü açık tuttuğunuzda ve Linux sisteminizde neler olup bittiğini bilmek istediğinizde kullanışlıdır.
1. Üst – Linux Süreç Monitörü
“Top” komutu, birçok Linux veya Unix sisteminde önceden kurulu olarak gelen bir Linux performans izleme aracıdır. Sistemde çalışan tüm iş parçacıkları veya işlemlere genel bir bakışa ihtiyaç duyduğunuzda kullanışlıdır.
Bellek kullanımı, CPU kullanımı, Bellek Değiştirme, Arabellek Boyutu, Önbellek Boyutu, İşlem PID’si vb. dahil olmak üzere çeşitli sistem bilgilerini görüntüler. Ayrıca sistemin çalışan sürecinde aşırı bellek ve CPU kullanımını da gösterir.
2. Mytop
Mytop, gerçek zamanlı olarak işlenen veritabanını ve sorguları incelemenizi sağlayan bir MySQL iş parçacığı ve performans izleme aracıdır.
3. Htop – Linux Process Monitor
Htop, “Top”a benzeyen gelişmiş bir Linux süreç izleme aracıdır. Yine de etkileşimli süreç görüntüleyici, dikey ve yatay süreç görüntüleyici, kısayol tuşları vb. gibi zengin özellikler sunar. Linux veya Unix’te önceden kurulmamış bir üçüncü taraf Linux izleme aracıdır. İndirip sisteme kurmanız gerekiyor.
4. Atop – Performance Monitor for Linux
Atop, tüm sistem iş parçacıklarının veya süreçlerinin raporlanmasını, günlük sistem günlüğünü tutmayı, uzun vadeli veri analizi için süreç etkinliğini, aşırı yüklenmiş sistem kaynaklarını vb. sağlayan bir Linux performans izleme aracıdır. Ayrıca CPU, bellek, takas, diskler üzerindeki sistem etkinliğini de gösterir. (LVM dahil) ve ağ katmanları.
5. PowerTOP
Linux sisteminin güç tüketimi ve güç yönetimi ile ilgili sorunları teşhis eden basit bir araç istiyorsanız PowerTOP doğru araçtır. Ayrıca, sunucu için en iyi güç yönetimi ayarını elde etmek üzere sistem çapındaki çeşitli ayarlarla deneyi çalıştırabileceğiniz etkileşimli bir modu vardır.
6. Apachetop
Apachetop, Apache web sunucusunun performansını izlemeye yönelik bir komut satırı aracıdır. “mytop” aracını temel alır.
7. iotop – Monitor Linux Disk I/O
“Top” komutu ve “Htop” programı gibi iotop da size I/O kullanım verilerini “Top” benzeri bir arayüz aracılığıyla gösteren bir Python programıdır. Bu araç, gerçek zamanlı disk G/Ç’yi izlemenizi ve işlemenizi sağlar. Ayrıca en çok kullanılan iş parçacıkları veya işlemler için disk okuma ve yazma sürelerini de kontrol edebilirsiniz.
8. ftptop – File Transfer Protocol Monitor
Sunucunuzdaki mevcut FTP bağlantısını tam ayrılıkla bilmek istiyorsanız, ftptop sizin için doğru araçtır. Toplam FTP bağlantısı, istemcilerin kim olduğu, kaç tane indirme ve yükleme iş parçacığının aktif olduğu vb. hakkında temel bilgileri göstermenize yardımcı olur.
9. iftop – Network Bandwidth Monitoring
iftop, seçilen bir ağ arayüzünde ağ bant genişliği kullanımına ilişkin önemli bilgileri gösteren başka bir açık kaynaklı ve ücretsiz Linux sistem izleme aracıdır. Bu, “En İyi” araç ailesinden gelen kullanışlı bir araçtır, ancak yalnızca CPU kullanımlarını kontrol etmek yerine, sistem ağ kanalındaki mevcut kullanımların bir tablosunu görüntüler.
10. Monit – Linux Process and Services Monitoring
Monit, ücretsiz ve açık kaynaklı, web tabanlı bir Linux süreç izleme aracıdır. Sistem iş parçacıklarını, dosyaları, izinleri, dizinleri, programları, dosya sistemlerini ve sağlama toplamlarını yönettiği ve izlediği sezgisel bir kullanıcı arayüzüne sahiptir.
İzleme hizmetleri MySQL, FTP, Mail, Apache, ProFTP, SSH, Nginx ve daha fazlasını destekler. Verileri bir komut satırından veya varsayılan web arayüzünden görebilirsiniz.
Linux Network Monitoring Tools
Sağlıklı ve sorunsuz çalışan bir sistemin sağlanması, herhangi bir Linux yöneticisinin öncelikli görevlerinden biridir. Burada en iyi Linux ağ izleme araçlarının genel bir listesini tartışacağım:
11. jnettop – Linux Bandwidth Monitor
Jnettop, Linux ağ trafiğini ve bant genişliği kullanımını izlemek için yararlı bir araçtır. Ağ üzerinden gelen tüm çevrimiçi trafiği içeren istatistikler sağlar. Bu Linux izleme aracı, yönlendirici yöneticisinin bir ağdaki iletişimin ana bilgisayar ve bağlantı noktasına göre bir listesini görmesini sağlar.
12. ntopng – A Network Traffic Monitor
Eğer ntop’u sevdiyseniz ntopng’yi de seveceksiniz. Ntop’un yeni nesil versiyonu. Bu araç, ağ kullanımını ve trafiği izlemek için web tabanlı bir grafik kullanıcı arayüzü sağlar. Her Unix platformunda, MacOSX’te ve Windows’ta çalışan, platformlar arası bir araçtır.
13. EtherApe
EtherApe, Unix sistemleri için ücretsiz ve açık kaynaklı bir grafik ağ monitörüdür. Size canlı ağ trafiğini gösterebilir veya tcpdump’tan okumanızı sağlayabilir. Ethernet, token ring, PPP, FDDI, WLAN aygıtlarını ve çeşitli kapsülleme formatlarını destekler.
14. BandwidthD
BandwidthD, Linux, Unix sistemleri ve Windows için en iyi ağ izleme araçlarından biridir. BandwidthD, TCP veya IP ağ alt ağlarının kullanımlarını izler ve bir HTML web sayfasına dayalı görselleştirilmiş bir grafik görüntüsü sağlar. Filtrelemeyi, aramayı, özel raporları, çoklu sensörleri vb. destekleyen DB odaklı bir sisteme sahiptir.
15. ethtool – Linux Network Drivers and Hardware Controller
ethtool, kablolu Ethernet cihazlarını kontrol eden harika bir Linux yardımcı program aracıdır. Tanımlama ve teşhis bilgilerini, genişletilmiş cihaz bilgilerini vb. almak için kullanılabilir ve ethtool, Ethernet cihazlarının hızını, çift yönlülüğünü, otomatik anlaşmasını ve akışını kontrol edebilir.
16. ngrep
ngrep, GNU grep gibi PCAP tabanlı bir araçtır ancak ağ paketlerinin veri yükleriyle eşleşecek şekilde onaltılık veya genişletilmiş bir ifadeyi dikte etmenize olanak tanıyan ağ katmanı için uygulanabilir.
ICMPv4/6, IPv4/6, UDP, TCP, IGMP, RAW vb. dahil olmak üzere çeşitli ağ protokollerini destekler. Ayrıca, Snoop ve tcpdump gibi çeşitli paket koklama araçlarınınki gibi BPF filtre mantığını da anlar.
17. IPTraf – Real-Time IP LAN Monitoring
IPTraf, piyasadaki en iyi ücretsiz ve açık kaynaklı CLI tabanlı Linux Monitör Ağ Trafiği Araçlarından biridir. Ağ üzerinden geçen IP trafiği, paket ve bayt sayısı, TCP bayrak bilgileri, OSPF paket türleri, ICMP ayrıntıları, TCP/UDP trafik dökümleri vb. dahil olmak üzere çeşitli yararlı bilgileri toplar ve görüntüler.
Yerel geridöngü, Ethernet ve FDDI arayüzleri, SLIP, PPP, Paralel Hat IP’si ve çok daha fazlası gibi çeşitli arayüzleri destekler.
18. NetHogs – Linux Bandwidth Monitor
NetHogs, Linux Top komutuna benzeyen açık kaynaklı bir ağ izleme yazılımıdır ancak trafiği alt ağ veya protokol başına bölmek yerine ağ bant genişliği sürecine göre gruplayarak Linux Ağ trafiğini ve bant genişliğini izlemenize yardımcı olan küçük bir “net top” aracıdır. .
Bu ağ izleme yazılımı, hangi PID’nin aniden çok fazla ağ trafiğini ve bant genişliğini aldığını ve biraz çılgına döndüğünü bulmada yardımcı olur.
19. MRTG – Router Traffic Monitor
Bir ağ yönlendiricisi kullanıyorsanız ve ne yaptığını bilmek istiyorsanız MRTG izleme aracı tam size göre. Başlangıçta asıl amaç yalnızca yönlendirici trafiğini izlemek olsa da, artık birden fazla ağ izleme görevini de gerçekleştirebiliyor.
SNMP ağ cihazlarını izleyebilir ve her bir iş parçacığı kullanılarak ne kadar trafiğin geçtiğini size bildirebilir. İstatistikleri kolay anlaşılır bir resim ve HTML sayfalarında sunar. MRTG, Windows, Linux/BSD sistemlerinde ve hatta Netware sistemlerinde çalışan, Perl programlama dilinde yazılmış ücretsiz, açık kaynaklı bir yazılımdır.
20. Traceroute
Traceroute, ağ yolunu anlamak ve ağ arayüzündeki paketlerin gecikmesini tahmin etmek için yerleşik bir sistem aracıdır.
21. bmon – Linux Bandwidth Monitor
Bmon, ağ ile ilgili çeşitli istatistikleri alıp bunları kolay anlaşılır bir şekilde hazırlayan bir ağ izleme ve hata ayıklama aracıdır. Komut dosyası oluşturma için programlanabilir metin çıktısı ve etkileşimli küfürler kullanıcı arayüzü gibi çeşitli çıktı yöntemlerini destekler.
22. netstat – Network Statistics
Netstat – Ağ İstatistikleri, ağdan gelen ve giden paketleri ve arayüz istatistiklerini izlemek için en iyi komut satırı araçlarından biridir. Bu ağ izleme yazılımı, bir sistem yöneticisinin ağla ilgili sorunları tanımlaması veya gidermesi ve Linux ağ performansını izlemesi için çok kullanışlı ve kullanışlıdır.
23. IPTState
IPTState – IP Tables State, trafiğin IPtables güvenlik duvarı/Netfilter bağlantınızı nereden geçtiğini izlemek için etkileşimli bir oturuma sahip olmanızı sağlayan üst düzey bir araçtır. Bu verileri sıralayabilir ve görünümü çeşitli kriterlere göre sınırlandırabilirsiniz.
24. darkstat – Linux Monitor Network Traffic
darkstat, ağ trafiğini yakalayan, kullanım istatistiklerini hesaplayan ve HTTP üzerinden raporları görüntüleyen küçük, tek iş parçacıklı, taşınabilir ve etkili bir açık kaynaklı ağ izleme yazılımıdır. Bir alt süreç kullanarak IPv6’yı ve eşzamansız ters DNS çözümlemesini destekler.
25. tcpdump – Network Packet Analyzer
Tcpdump, neredeyse tüm baskın Linux dağıtımlarında çalışan bir ağ paket analizörü veya paket dinleme yazılımıdır. Belirli bir ağ bağlantısında aktarılan veya alınan TCP/IP paketlerini filtrelemek veya yakalamak için kullanılan, yaygın olarak kullanılan ve önerilen komut satırı Linux izleme araçlarından biridir. Ayrıca daha gelişmiş analiz için yakalanan paketleri bir dosyaya aktarabilir veya kaydedebilirsiniz.
26. ss
“ss”, “netstat” ağ izleme programına alternatif olan bir Linux komut aracıdır. Bu komut daha hızlıdır ve netstat’tan daha fazla sistem istatistiği verir.
27. Justniffer – Network TCP Packet Sniffer
Justniffer, düşük seviyeli ve yüksek seviyeli ağ trafiği verilerini yakalayan ve Apache web sunucusu günlüğünden özelleştirilmiş bir günlük üreten bir ağ protokolü analizörü ve TCP paket yoklama aracıdır.
28. MTR
mtr, hem ‘traceroute’ hem de ‘ping’ programlarının işlevselliğini birleştiren bir ağ teşhis aracıdır. Mtr bir sistemde ilk çalıştırıldığında, mtr’nin çalıştığı hostun ağ bağlantısını ve kullanıcı tarafından belirlenen host servisini kontrol eder.
29. Mpstat
Mpstat, CPU kullanımı ve performans istatistikleri hakkında bilgi toplayan ve gösteren Linux ağ izleme araçlarından biridir. Hiçbir seçeneği kullanmadan Küresel Ortalama Aktiviteleri gösterecektir. ‘-p’ ve ‘ALL’ seçenekleri, 0’dan başlayan istatistikleri tek tek görüntüler. Tüm bilgileri tek bir komutla almak için ‘-uI ALL -p ALL’ komutunu kullanın. Bir kelimeyle. Bu komut sistemi işlemciyle ilgili genel verileri rapor eder.
30. Pmap
Pmap, bir işlemin tam adres alanını bulmaya yardımcı olan bir tür açık kaynaklı ağ izleme yazılımıdır. Tekli veya çoklu işlemlerin bellek kullanım haritasını görüntüler. İşlemi çalıştırmak için benzersiz bir işlem kimliğine ihtiyacınız vardır. Sonuç olarak toplam adresi, baytları, eşlemeyi ve modu bilebileceksiniz.
31. collectl – Linux Performance Monitoring Tool
Collectl, performans verilerini toplayarak mevcut sistem durumunu bilmeye yardımcı olan başka bir açık kaynaklı Linux performans izleme aracıdır. Bu komut satırı aracı, ps, top, vmstat ve daha fazlası gibi önemli yardımcı programların rolünü oynayabilir. Yakalanan verileri kaydedebilir ve oynatabilir. Collectl, işlemini gerçekleştirmek için %0,1’den daha az CPU kullanır.
32. DTrace
DTrace, kullanıcı düzeyinde bir araç, işletim sistemi çekirdeği ve aygıt sürücüsü olarak çalışan açık kaynaklı bir ağ izleme yazılımıdır. C ve awk gibi, ‘D’ dilini sağlar. Bu komut satırı, veri toplama ve işleme yükünü azaltabilir. Bu araçla üretim ortamının performansı artar.
Linux Server Monitoring Tools
Günümüzde bir sunucu kurmak zor değil, ancak bir sunucunun optimum performansa sahip olmasını sağlamak her sistem yöneticisi için oldukça zorlu ve zorlu bir iştir. Bir sunucu yöneticisi olarak, sunucuyu güncel tutmak için her gün her ana bilgisayarı ve ağı takip etmeli ve performans ve bakım sorunlarını öğrenmelisiniz.
Bu senaryoyu aklımda tutarak, en yüksek altyapı performansını korumanıza ve gözlemlemenize yardımcı olacak en iyi Linux sunucu izleme araçlarından bazılarının bir listesini paylaşacağım.
33. Linux Dash – Linux Server Performance Monitoring
Linux Dash, sunucu sisteminiz hakkında çalışan işlemler, CPU ve bellek kullanımı, dosya sistemleri ve bant genişliği kullanımı gibi önemli verileri güzel görünümlü bir web kontrol paneli aracılığıyla gerçek zamanlı olarak görüntüleyen ücretsiz ve açık kaynaklı bir sunucu izleme programıdır.
34. Nagios – Linux Server Monitoring Tool
Nagios güçlü ve mevcut en iyi Linux izleme araçlarından biridir. Açık kaynaklı bir ağ izleme yazılımı, Linux sunucu izleme aracı ve ağ analizörü olarak kullanılan hepsi bir arada bir Linux performans izleme aracıdır.
Sistem yöneticisinin sunucuyla ilgili sorunları tanımlamasına yardımcı olur ve uzak Linux’u, Windows’u, yönlendiricileri, anahtarları, yazıcıları vb. tek bir terminalde izlemenize olanak tanır. Nagios, sunucunuz veya ağınızdaki kritik sorunları belirtir ve sizi uyarır, sonuçta büyük bir sorun ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri almanıza yardımcı olur.
35. ps
Her ne kadar ps tam bir görev yöneticisi olmasa da, çalışan çeşitli programları göstermenize yardımcı olan kullanışlı bir barebone komut satırı sistemi izleme aracıdır. Terminaldeki diğer komutlarla işbirliği içinde çalışan ve iyi çalışan, herhangi bir sistem yöneticisi için etkili ve kullanışlı olan, komut dosyası oluşturulabilir bir araçtır.
Her Linux dağıtımıyla birlikte önceden paketlenmiş olarak geldiğinden kullanıcının onu sisteme yüklemesine gerek yoktur. PS, süreçleri ve kimlikleri sıralamaya yardımcı olan bazı yararlı komut argümanlarına sahiptir.
36. vmstat – Virtual Memory Statistics
vmstat, sisteminizin belleği, takası, çekirdek iş parçacıkları, diskleri, sistem işlemleri, G/Ç blokları, CPU etkinliği ve daha fazlası hakkındaki verileri gerçek zamanlı olarak toplayan ve analiz eden bir Linux komut aracıdır. Bu Linux performans aracının yardımıyla sorunun nedenini ve sistem belleğiyle ilgili sorunu öğrenebilirsiniz.
37. Wireshark
Wireshark, ağ protokolünüzü analiz etmek için en mükemmel araçtır. Çeşitli ağ protokollerini destekler. Kullanıcıların ağ sistemini ve iletişim protokollerini anlamalarını sağlayan açık kaynaklı bir uygulamadır. Ayrıca kullanıcılar ağ analizlerinde sorun giderebilir ve ağdaki verileri gözlemleyebilir.
38. Conky
Conky, X Pencere Sistemi için ücretsiz ve platformlar arası bir sistem izleme yazılımıdır. Kullanıcılar herhangi bir Linux masaüstü ortamına bağlı olmadığından herhangi bir Linux dağıtımına kurabilirler. Sistem sıcaklığı, disk kullanımı, CPU ve bellek kullanımı, ağ kaynak akışı, indirme ve yükleme, sistem bildirimleri vb. gibi çeşitli önemli sistem bilgilerini gösterir.
39. Glances – Real-time Linux System Monitor
“Glances” duyarlı, platformlar arası ve piyasadaki en iyi Linux performans izleme araçlarından biridir. Windows, BSD, MacOS ve tüm önemli Linux dağıtımlarında sorunsuz bir şekilde çalışır. Kullanıcı arayüzü duyarlıdır ve web arayüzü aracılığıyla mümkün olduğunca fazla bilgi sağlar.
Bu Linux sistem monitörü ayrıca terminal, web arayüzü veya API (XML-RPC ve RESTful) aracılığıyla uzaktan izlemenin mümkün olduğu istemci/sunucu modunda da çalışır. Ayrıca tüm bu istatistikleri harici dosyalar veya veritabanları olarak da dışa aktarabilirsiniz.
40. nmap
Nmap – “Ağ Eşleştiricisi”, güvenlik denetimi ve ağ keşfi için kullanılan açık kaynaklı ve ücretsiz bir Linux Sunucu İzleme Aracıdır. Bu araç, hizmet yükseltme programlarını, ağ envanterini yönetmek ve sunucu hizmeti ile ana bilgisayar çalışma süresini izlemek gibi çeşitli ağ ve sunucuyla ilgili görevler için ağ ve Sysadmin için kullanışlıdır.
41. Monit – Linux Process and Services Monitoring
Monit, ücretsiz ve açık kaynaklı bir Unix/Linux sunucu izleme aracıdır. Hem komut satırı arayüzü hem de web arayüzü üzerinden kullanabilirsiniz. Monit, CPU ve RAM kullanımı, dosya izinleri, dosya karmaları vb. dahil olmak üzere sunucu sistemini ve hizmetlerini izlemenize olanak tanıyan etkili bir sunucu izleme programıdır.
42. Icinga – Next Generation Server Monitoring
Icinga, ağ cihazlarınız, süreçleriniz ve bağlantılarınız hakkındaki bilgileri gösterebilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir ağ izleme yazılımıdır. Basit ve etkileşimli bir web arayüzüne gerçek zamanlı izleme erişimi sağlayan eksiksiz bir Linux izleme yazılımıdır. MySQL ve PostgreSQL’i destekler ve eklentiler ve modüller kullanılarak işlevsellik artırılabilir.
43. IoStat – Input/Output Statistics
IoStat, CPU istatistikleri ve cihazlar için giriş ve çıkış istatistikleri gibi çeşitli sistem istatistiklerini almak için kullanılan basit bir komut satırı aracıdır. Ayrıca kullanıcı, dosya sistemi bölümleri, ağ dosya sistemleri, cihazlar ve yerel diskler dahil olmak üzere depolama cihazı performans sorunlarını izleyebilir.
44. Munin
Munin hem ağ hem de sistem performansı izleme aracı olarak kullanılabilir. Bu sistem kaynağı izleme aracı, ağ iş parçacıklarını analiz eder ve herhangi bir ölçüm sunucu performansını düşürdüğünde sistem yöneticisini uyarır. RRDtool’u kullanarak bir grafik oluşturur ve bu grafik verilerine bir web arayüzü aracılığıyla erişebilirsiniz.
45. OpenNMS
OpenNMS, olay yönetimi ve bildirimler, keşif ve provizyon, hizmet izleme ve veri toplama dahil olmak üzere dört ana işlevsel alan sunan açık kaynaklı bir ağ izleme çözümüdür.
46. SysUsage
SysUsage, sunucu veya sistem bilgilerini izler ve rrdtool veya javascript jqplot kitaplığını kullanarak etkileşimli grafik raporlarını görüntüler. Bu Linux sunucu izleme aracı, kaynak yönetimi ve performans analizi için yararlı görünen Sar ve sistem komutlarını kullanarak sistem etkinliklerini her zaman yakalar.
47. Zenoss
Zenoss, en popüler Linux sunucu izleme araçlarından biridir. Tüm önemli sistem ve ağ ölçümlerini izleyebileceğiniz sezgisel bir web arayüzü sunar. Üstelik ağ yapılandırmasındaki değişiklikler konusunda sizi uyarır ve buna göre aksiyon alabilirsiniz. Ayrıca Nagios eklentilerini de destekler.
48. brainypdm
brainypdm, web tabanlı bir Linux sistem performansı ve veri yönetimi izleme aracıdır. Nagios’tan veya genel kaynaklardan çeşitli önemli performans verilerini kullanarak özel bir grafik oluşturur.
49. Cacti – Network and System Monitoring
Cacti, RRDtool veri depolaması için web arayüzünü kullanan ücretsiz, açık kaynaklı ve platformlar arası bir ağ grafik çözümüdür. Gelişmiş grafik şablonlama, hızlı yoklayıcı, kullanıcı yönetimi ve çoklu veri toplama yöntemleri dahil olmak üzere birçok özellik sunar.
50. PCP – Performance Co-Pilot
PCP, piyasada bulunan en iyi Linux sunucu izleme araçlarından biridir ve birden fazla ana bilgisayar hizmetinden çeşitli önemli veya spesifik veri ölçümlerini toplayabilir. Ayrıca, daha sonra bir web arayüzü veya GUI aracılığıyla erişebileceğiniz bir eklenti çerçevesi kullanarak belirli metriklere dayalı grafik veri raporları oluşturabilir.
51. Zabbix
Zabbix, ağ izleme, sunucu izleme, bulut izleme, hizmet izleme ve KPI / SLA izleme gibi birden fazla hizmet sağlayan eksiksiz bir Linux izleme aracıdır. Her türlü BT altyapısı için hepsi bir arada açık kaynaklı bir izleme çözümüdür.
52. Saidar – Displays Live System Statistics
Saidar, CPU, işlemler, yük, bellek, takas, ağ G/Ç ve disk G/Ç dahil olmak üzere bir dizi temel sistem bilgisini sağlayan çok küçük, ncurse tabanlı bir uygulamadır.
53. Uptime
Bu basit komut size sistemin ne kadar süredir çalıştığı, sistem yük ortalaması, o anda oturum açmış kullanıcılar vb. hakkında bir miktar bilgi verir.
54. Linux process explorer
Linux Process Explorer, OSX veya Windows sistemi için etkinlik izleyicisine benzer bir süreç izleme aracıdır. Eğer “top” ve “ps”i seviyorsanız, sistem süreci ve kaynak bilgilerini almak daha kullanışlı ve etkili olduğundan Linux süreç gezginini kullanmanızı öneririm.
55. nmon – Monitor Linux Performance
nmon, Nigel’in Performans İzleme aracı anlamına gelir. Bu araç, CPU ve bellek kullanımı, disk kullanımı, En iyi işlemler, NFS, ağ, çekirdek ve çok daha fazlası gibi her türlü Linux kaynağını izlemek için kullanılır. Çıktı verilerini ekrana alabilir veya daha fazla analiz için RRD veritabanına aktarabileceğiniz ayrı bir dosyaya kaydedebilirsiniz.
56. RRDtool
RRDtool, CPU yükü, sıcaklıklar vb. gibi zaman serisi verilerini yönetmek için kullanılan açık kaynaklı bir veri kaydı ve grafik sistemidir. Kolay anlaşılır bir grafik formatı için bu aracı kullanarak RRD verilerini çıkarabilirsiniz.
57. Df – Disk Free
df, dosya sistemindeki tüm kullanılabilir disk alanını ve erişebildiği kullanıcıları bilmek için kullanılan, tüm Linux veya Unix sistemlerinde önceden yüklenmiş bir uygulamadır.
58. Xosview
Xosview, Linux, BSD, IRIX, Solaris ve GNU için basit ve kullanımı kolay bir sistem izleme aracıdır. IRQ da dahil olmak üzere tüm farklı parçalar hakkında çeşitli bilgiler sunar.
59. Dstat
Dstat, iostat, netstat, vmstat ve ifstat’a en iyi alternatiftir. Dstat, sistem kaynaklarını ve performansını gerçek zamanlı olarak izlemek için kullanışlıdır. Vmstat, iostat, ifstat ve netstat’taki tüm önemli verileri CSV dosyası olarak da dışa aktarılabilen tek bir dosyada birleştirir.
60. Net-SNMP
Net-SNMP, SNMP-basit ağ yönetimi protokolünü kullanarak sunucu sistemi hakkında doğru bilgilerin toplanmasına yönelik basit bir araç setidir.
61. Free
Bu, sistemdeki toplam kullanılan ve boş disk alanı miktarının yanı sıra, o anda çekirdek tarafından kullanılan arabellekler hakkında bilgi veren yerleşik bir komuttur.
62. /Proc file system
Proc dosya sistemi, sonuçta sisteminizdeki farklı donanım aygıtları hakkında size bilgi veren çekirdek istatistiklerini görüntüler.
63. GKrellM
GKrellM, sabit disk, CPU, ana bellek, ağ iş parçacıkları vb. dahil olmak üzere sistem donanımının durumunu görüntüleyen GUI tabanlı bir Linux izleme programıdır.
64. Monitorix – System and Network Monitoring
Monitorix açık kaynaklı, ücretsiz, son derece hızlı bir Linux sistem izleme programıdır. Linux/Unix sistemlerinde ve gömülü cihazlarda da sorunsuz çalışır. Bu Linux izleme aracı, küçük bir sunucu için uygundur ve çeşitli etkili grafikler ve raporlama mekanizmaları aracılığıyla çok çeşitli veri ölçümlerine sahip olmanızı sağlar.
65. Sar
Sysstat, Linux Performans İzleme Araçlarının eksiksiz bir paketidir ve sar da bunun bir parçasıdır. Bellek, CPU ve G/Ç kullanımı dahil olmak üzere farklı sistem ölçümlerini toplamak, raporlamak ve kaydetmek için farklı komutlar kullanabilirsiniz.
Log Monitoring Tools
Herhangi bir yazılım hatasının gerçek nedenini öğrenin; sunucu veya sistem günlükleri hayati bir rol oynar. Sebebini ve çözümünü bulurken metin modu günlüğüyle uğraşmak oldukça zor olsa da, zor durumlardan kurtulmanıza yardımcı olacak birçok günlük yönetimi izleme aracı vardır. Linux günlük izleme araçlarının veya programlarının bu listesi, etkili günlük yönetimi konusunda size çok yardımcı olacaktır.
66. Sarg – Squid Analysis Report Generator
Sarg, kullanıcıların internette neyi ve nerede dolaştığını bilmenizi sağlayan bir HTTP proxy günlük analiz aracıdır. Squid proxy sunucusu kullanıcıları, IP adresleri, siteler ve saatler, bayt kullanımları vb. hakkında istatistik ve bilgi sağlayan ücretsiz ve açık kaynaklı bir Linux izleme aracıdır. HTML formatında çıktıları yüklemek, kullanmak ve oluşturmak zahmetsizdir.
67. vnStat – Network Traffic Monitor
vnStat, seçilen arayüzler için ağ trafiğinin istatistik günlüğünü tutan, ücretsiz, açık kaynaklı, kurulumu ve kullanımı kolay, terminal tabanlı bir BSD/Linux ağ trafiği izleyicisidir. Tüm bu istatistikler ve bilgiler, sistem kaynaklarının hafif kullanımını sağlayan ve herhangi bir trafik verisini koklamayan sistem çekirdeğinden toplanacaktır.
68. MultiTail
Sunucu günlük dosyasını yönetmek ve anlamak her zaman zor ve zaman alıcıdır. Bu zorluğun üstesinden gelmek için MultiTail, sistem günlük dosyalarını tek bir pencerede görmenize yardımcı olur. Ayrıca, kolay analiz için birden fazla günlük dosyasını tek bir birleşik dosyada birleştirebilirsiniz. Düzenli ifadeler yardımıyla kolay anlaşılır hale getirmek için çeşitli renkler de kullanabilirsiniz.
69. GoAccess
GoAccess, ultra hızlı, açık kaynaklı ve Terminal tabanlı, gerçek zamanlı bir web erişim günlüğü analizörüdür. Apache, Nginx, Amazon S3, Elastic Load Balancing, CloudFront vb. web erişim günlüklerini analiz edebilir. Sistem yöneticisi, verileri JSON, HTML veya CSV formatında çıktılayabilir. Size değerli HTTP istatistikleri, 404’ler, coğrafi konum, en iyi ziyaretçiler ve çok daha fazlasını sağlayabilir
71. Logwatch
Logwatch, sistem günlüğünü analiz eden ve kullanıcıya özel alanlara göre özel bir rapor oluşturan, en iyi özelleştirilebilir Linux izleme araçlarından biridir. Bu günlük analizörü ayrıca size sunucu sisteminde meydana gelen faaliyetlerin günlük raporunu da sağlayabilir. Kullanımı kolaydır ve tüm önemli Linux dağıtımlarında çalışır.
70. Simple Log Watcher
Logwatch gibi Simple Log Watcher da sistem günlüklerini izlemek için tasarlanmıştır. Raporlar oluşturmasına rağmen, düzenli ifade için günlükleri izler ve sistem yöneticisini posta veya terminal aracılığıyla bilgilendirir.
Linux Network Managers
Şimdi, her Linux kullanıcısı için eksiksiz bir ağ paketi sağlayan, en çok tavsiye edilen dört Linux ağ yöneticisini tartışacağım.
71. ifconfig
ifconfig, Linux sistemleri için en iyi ve en temel Ağ Yönetim Araçlarından biridir. Kullanıcılar bunu CLI veya Linux Terminal Emulator aracılığıyla bağımsız bir ağ yönetimi yazılımı olarak kullanabilir. Üstelik ağ yöneticisi gibi birçok ağ aracı bu Linux’un bir parçası olarak kullanılıyor.
Bir komut satırı aracı olmasına rağmen ne yaptığınızı anladığınızda daha verimli ve kullanımı kolay hale gelir. Çeşitli kullanışlı işlevlerin bir listesini sunar, özelleştirmenize olanak tanır ve genel güvenlik ve gizlilik sağlar.
72. GNOME Network Manager
Gnome Linux ağ yöneticisi, Ubuntu ve Gnome masaüstü ortamıyla birlikte gelen, önceden paketlenmiş bir varsayılan ağ yönetim aracıdır. Gnome sistemine iyi bir şekilde entegre edilmiş, basitleştirilmiş bir ağ bağlantı yöneticisidir ve temel ağ sistemi yönetimine odaklanıldığında çok kullanışlıdır.
73. Network Tools
“Ağ Araçları”, Ubuntu sisteminde bulunan çok daha gelişmiş bir Linux ağ yöneticisidir. Bu “ağ aracı”, kullanıcıların ileri düzey ağ algılama görevlerini gerçekleştirebildiği ve sorunları çözebildiği Gnome ağ yöneticisinin bir karşılığıdır. Bu ağ yönetimi yazılımı, çeşitli ağ etkinlikleri ve sorunları hakkında da bilgi sahibi olmanızı sağlar.
74. Wicd
Wicd şu anda piyasada bulunan en iyi Linux ağ yöneticisidir. Artık çok çeşitli Linux dağıtımlarında varsayılan bir ağ yöneticisidir. IP ayarları, ağ kimliği, bireysel ağ bağlantısı, düşük seviyeli sistemlerin bağlanması ve etkileşimi gibi bir kullanıcının yapılandırması gereken tüm gelişmiş ayarları sağlar. Wicd ayrıca Tor ile birlikte kullandığınızda gizliliği de sağlar.
Linux Performance Monitoring Tools
Linux altyapısının bakımından siz mi sorumlusunuz? Burada, CPU, bellek, depolama ve ağ da dahil olmak üzere her bir Linux sistem öğesinin durumunu ve performansını izlemenize, anlamanıza ve yönetmenize yardımcı olacak en iyi Linux performans izleme araçlarından bazılarını tartıştım.
75. Gnome System Monitor
Gnome sistem monitörü, Gnome kabuk masaüstü ortamı için hafif, minimalist ama güçlü bir Linux görev yöneticisidir. Bu Linux sistem izleme aracı, sabit disk alanı, RAM/SWAP kullanımı, çalışan işlemler ve zaman, ağ etkinliği vb. hakkında önemli bilgileri kolayca anlaşılır bir ekranda gösterir.
76. Sysstat – All-in-One System Performance Monitoring
Sysstat, en iyi Linux izleme araçlarından bir diğeridir. Pidstat, sadf, iostat vb. gibi birçok Linux performans izleme aracını içeren birleşik bir pakettir. Bu hepsi bir arada performans çözümü, Linux sisteminizle ilgili çeşitli yararlı istatistikleri görüntüler.
Tüm büyük Linux dağıtımlarında mevcuttur. Sysstat, CPU, RAM ve SWAP kullanımına ilişkin verileri gösterir; sistem çekirdeği etkinliğini, yuvaları, TTY’yi, NFS sunucusunu ve dosya sistemlerini izler.
77. VnStat PHP – Monitoring Network Bandwidth
VnStat konsol tabanlı bir ağ trafiği kaydedici olduğundan, yeni başlayanlar için verileri kullanmak veya analiz etmek zor olacaktır. Bu durumda vnStat PHP, hoş görünümlü web tabanlı bir ön uç aracılığıyla vnStat verilerini anlamanıza yardımcı olur. Bu GUI’yi, saatlik, günlük, aylık ve tam özet raporlara dayalı olarak ağ trafiği kullanımını kontrol etmek için kullanabilirsiniz.
78. Nload – Linux Bandwidth Monitor
Nload, ağ trafiğini ve bant genişliğini gerçek zamanlı olarak gözlemleyen bir komut satırı Linux izleme aracıdır. Bu ağ trafiği izleme aracı, iki etkileşimli grafik aracılığıyla gelen ve giden trafiği görselleştirmenize olanak tanır. Ayrıca, herhangi bir belirli ağ kanalı kullanılarak aktarılan toplam veriler ve minimum/maksimum ağ kullanımı hakkında bazı ek ancak önemli bilgiler sağlar.
79. Observium – Network Management and Monitoring
Observium, sunucu ağınızı kolayca yönetmek için tasarlanmış bir başka kullanışlı ağ yönetimi yazılımıdır. MySQL DB destekli hem ücretsiz hem de ücretli versiyonları bulunmaktadır.
Windows, Linux, FreeBSD ve daha fazlasında çalışan platformlar arası ağ izleme yazılımıdır. Dünya çapında yüzlerce ana bilgisayar hizmetini yönetebilir ve izleyebilir ve sezgisel bir web arayüzü aracılığıyla çeşitli bilgilerin çıktısını alabilir.
80. SmokePing
SmokePing ücretsiz ve açık kaynaklı bir ağ izleme yazılımıdır. Ağ gecikme sürenizi takip etmenize yardımcı olur. Etkileşimli GUI ve grafikler aracılığıyla sonuçta bir uyarı sisteminin yapılandırılması, dağıtılmış ölçüm için bir yardımcı sistem, gecikme görselleştirmesi vb. gibi çeşitli görevleri yapmanıza olanak tanıyan çok çeşitli gecikme ölçüm eklentileri sunar.
81. KSysGuard
KSysGuard, KDE masaüstü ortamı için varsayılan Linux görevi ve sistem performansı izleyicisidir. Bu Linux görev yöneticisinin dikkate değer özelliklerinden biri, hem uzaktan hem de yerel olarak izlemenize olanak tanıyan istemci/sunucu mimarisini desteklemesidir.
Sorunlu programı kolayca sonlandırmanıza/sonlandırmanıza olanak tanıyan saçma sapan bir görev yöneticisidir. KSysGuard hem grafik arayüzde hem de Terminal modunda kullanılabilir.
82. Shinken Monitoring
Shinken, esnekliği ve ölçeklenebilirliği artırmak ve geniş bir ortamı yönetmek için Python Nagios® Core’un tamamen yeniden yazılmış hali olan bir sunucu izleme çerçevesidir. Nagios® yapılandırmanızı ve eklentilerinizi sağlam tutan, özelliklerle dolu ve çalışmaya hazır bir izleme paketidir.
83. Lsof – List Open Files
Lsof, Linux veya Unix sisteminde tüm açık dosyalar ve sistem işlemleri hakkında bilgi edinmek için kullanılan harika bir araçtır. Tüm açık dosyaları işlemlere ve ağ bağlantılarına göre görmek için kullanabileceğiniz yerleşik bir Linux sistem izleme aracıdır. Etkin süreci adlara veya kullanıcılara göre sıralayabilirsiniz ve bu, belirli bir kullanıcı tarafından kullanılan tüm konuları sonlandırmanıza olanak tanır.
Bu komut aracı, dosyaların kullanıldığı veya diskin bağlantısının kesilemediği yönünde bir hata gösterdiğinde yararlı olacaktır. Bu durumda Lsof, hangi kullanıcıların dosyaları kullandığını veya sistem iş parçacıklarının kullanımda olduğunu size bildirecektir.
84. Webmin
Webmin, Unix benzeri bir sunucu için web tabanlı bir sistem yapılandırma aracıdır. Linux sistemi için geliştirilmiş olmasına rağmen yine de Windows platformuna kurabilirsiniz. Sunucunuz için basit, kullanımı kolay, modern bir kullanıcı arayüzü sağlar.
Webmin’in yardımıyla kullanıcılar, disk kotaları ve hizmet dosyaları gibi sistemin dahili bileşenlerini yapılandırabilirsiniz. Ayrıca sunucunun PHP, MySQL ve Apache HTTP sunucusu gibi açık kaynaklı uygulamalarını da kontrol edebilir ve değiştirebilirsiniz.
85. Arpwatch – Ethernet Activity Monitor
Arpwatch, bir bilgisayar ağındaki Adres Çözümleme Protokolü trafiğini izlemeye yardımcı olan bir Linux performans izleme aracıdır. Arpwatch’ın yardımıyla tanımlanmış tüm IP ve MAC adresi eşleşmelerinin bir veritabanını tutabilirsiniz. C programlama dilinde yazılmış harika bir bilgisayar güvenlik programıdır. Kurulumu gerçekleştirmek için apt-get komutunu kullanmanız gerekir.
86. acct or psacct – Monitor User Activity
Acct ve psacct, kullanıcıların bir sistemdeki etkinliklerini izleyen açık kaynaklı uygulamalardır. Etkinliği izlemenin yanı sıra hangi kaynakların tüketildiğini de kontrol eder. Acct veya psacct, kullanıcıların sisteme ne kadar süre bağlı kaldıklarının gözlemlenmesine olanak sağlar. Toplamda bu araçlar çeşitli yönetim görevlerinde yardımcı olur.
87. Whowatch
Whowatch, farklı kullanıcılar ve onların etkinlikleri hakkında bilgi edinmenizi sağlayan popüler ve önemli bir konsol uygulamasıdır. Gerçek zamanlı çalıştığı için güncel bilgileri bu programdan alabilirsiniz. Oturum açma adı, tty, kullanıcının işlemi ve daha fazlası gibi verilere izin verir. Whowatch’ın herhangi bir komut satırı seçeneğine ihtiyacı yoktur.
88. Suricata – Network Security Monitoring
Suricata, gerçek zamanlı olarak izinsiz giriş tespitini, satır içi izinsiz girişi önlemeyi ve çevrimdışı PCAP işlemeyi sağlayan ücretsiz bir ağ güvenliği izleme programıdır. Güçlü imza dili sayesinde ağ trafiğini denetleyebilir. Sistemin güvenliği, kullanılabilirliği ve verimliliğiyle ilgilenir.
89. Stat Command
Stat, Linux’ta dosyaları ve dosya sistemlerinin durumunu görüntülemek için kullanılan kullanışlı bir komuttur. Bilgileri görüntülemek için varsayılanın yanı sıra kendi özel formatına da sahiptir. Sembolik bağlantıların ve çıktı bilgilerinin kısa bir şekilde takip edilmesini sağlar.
90. Collectd
Collectd, Linux için sistemin istatistiklerini alan ve bunları çeşitli şekillerde kullanılabilir hale getiren bir tür komut programıdır. Esas olarak çeşitli ağ ekipmanlarından performans verilerini toplar, aktarır ve saklar. Varsayılan yapılandırma dosyasında çok sayıda eklenti koleksiyonuyla birlikte gelen bir arka plan programıdır.
91. Strace
Strace, teşhis, öğretim ve hata ayıklama işlemleri için kullanılabilecek kullanışlı bir Linux komut satırı aracıdır. Bir proses tarafından yapılan sistem çağrılarını ve proses tarafından alınan sinyalleri yakalayıp kaydeden güçlü bir uygulamadır. Linux sürecinin bir özetini alabilir ve belirli sistem çağrılarını izleyebilirsiniz.
92. Ulimit
Linux sistemindeki açık dosya sayısını değiştirmek istiyorsanız Ulimit bunun için harika bir komut satırı aracıdır. Sisteminize root erişiminizin olması gerekmektedir. Maksimum açılan dosya miktarına ilişkin hem kullanıcı düzeyini hem de genel sınırları kontrol edebilir ve yapılandırabilirsiniz.
93. CPUlimit
Cpulimit, belirli sorunları çözmek için Linux sisteminin başka bir yararlı yardımcı programıdır. Sistemin dinamik ve hızlı yüklenmesini sağlar. Herhangi bir işlem daha fazla CPU kullanımı tükettiğinde ve genel performansı etkilediğinde, Cpulimit bu durumun ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Daha fazla CPU kullanımı gerektirmediğinde toplu işleri kontrol eder. Kullanım miktarı SIGSTOP ve SIGCONT POSIX sinyalleri gönderilerek dağıtılacak ve kontrol edilecektir.
94. Lshw
Lshw, donanım sistemi hakkında ayrıntılı bir rapor sağlayan açık kaynaklı bir Linux komutudur. Bu program sayesinde tüm bilgilere tek ekranda ulaşabileceksiniz. Lshw size donanım yazılımı sürümü, CPU sürümü ve hızı, grafik kartı, veri yolu hızı, bellek yapılandırması ve daha fazlası hakkında rapor sağlayabilir. Ayrıca kısmi veya tam bilgiyi tespit etmek için bazı özel özelliklere de sahiptir.
95. W
W, bir sistemde o anda oturum açmış olan kullanıcılar hakkında bilgi gösteren temel Linux komut araçlarından biridir. Bireysel bir kullanıcı için oturum açma adı, tty adı, oturum açma zamanı, JCPU, uzak ana bilgisayar ve daha fazlası hakkında rapor alacaksınız.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.