Uygulama

Slimbook Battery 4: dizüstü bilgisayarınızın pilini optimize edin

Slimbook Battery 4 , dizüstü bilgisayarların pil ömrünü kontrol etmek ve artırmak için uygulamanın yeni sürümüdür.

Uygulama üç farklı enerji modu uygular: «enerji tasarrufu», «dengeli» ve «maksimum performans». Her enerji modu varsayılan değerlerle gelir, ancak kullanıcının donanımlarındaki hataları ayarlamak veya önlemek için en önemli değerleri değiştirmesine izin verilir.

TLP gibi enerji tasarrufu uygulamaları, bilgisayar pil modundayken kullanılmayan ekstra seçenekleri devre dışı bırakarak güç tüketimini azaltmaya odaklanır.

Slimbook Pil göstergesi:

gösterge
  • İlk üç düğme, farklı enerji tasarrufu modları arasında geçiş yapmak için kullanılır (Enerji tasarrufu, dengeli ve maksimum performans). Aşağıdakiler dikkate alınmalıdır:
    • Çubuğun gösterge simgesi, moduyla karşılık gelen renge değişecektir: yeşil (Enerji tasarrufu), mavi (Dengeli) ve turuncu (Maksimum performans).
    • Çubuk gösterge simgemiz gri olduğunda uygulamanın herhangi bir modu kullanmadığını bileceğiz.
  • Dördüncü düğme (Kapalı), o anda kullanılmakta olan enerji tasarrufu modunu devre dışı bırakmamızı sağlayacaktır. Dizüstü bilgisayarımız normal güç tüketimine dönecek,
  • Beşinci düğme (Gelişmiş mod), uygulamanın yapılandırılabilmesi için uygulama tercihleri ​​penceresini açacaktır. Pil bilgilerini ve uygulama ile ilgili bilgileri de görüntüleyebiliriz. Bunun hakkında daha sonra daha ayrıntılı konuşacağız.
  • Son düğme (Çıkış), uygulamayı kapatmamızı sağlar ve o anda etkin olan herhangi bir enerji tasarrufu modunu devre dışı bırakır.
    Uygulamanın kullanımı sırasında daha fazla seçenek yapılandırmak isterseniz veya performansın istediğiniz gibi olmadığını fark ettiyseniz, önceden tanımlanmış 3 modun her birini yapılandırabilirsiniz.

Gelişmiş mod

Menüde Gelişmiş mod seçeneğini seçtiğinizde, bir pencere açılacak, Slimbook Battery tarafından sunulan seçeneklerle farklı sekmeler bulacağız:

Genel yapılandırma sekmesi (Genel):

modlar
  1. Güç Açma / Kapatma: Dizüstü bilgisayarın normal güç tüketimine dönmek için mevcut enerji tasarrufu modunun kullanımını etkinleştirir veya devre dışı bırakır.
  2. Otomatik başlatma uygulaması: Slimbook Battery otomatik başlatmayı ve sistemle TLP otomatik başlatmayı etkinleştirir veya devre dışı bırakır.
  3. Görev çubuğundaki simge: Çubuk gösterge simgesini gösterir veya gizler.
  4. Pil arızası durumunda çalışma modu: Kullanılan güç kaynağının algılanmaması durumunda hangi konfigürasyonla (AC veya Pil) çalıştığını tanımlar.
  5. Şarj cihazının bağlantısını kesmeyi unutmayın: 15 gün bağlı kalırsanız, bu seçenek size şarj cihazının bağlantısını kesmeniz gerektiğini bildirir.
  6. Pil modunu TDP Denetleyici moduyla senkronize edin
  7. Gerçek enerji modu: Slimbook Battery’yi açmaya karar vermeniz durumunda kullanmak istediğiniz enerji modunu seçebilirsiniz.

Pil Döngüleri yapılandırma sekmesi :

döngüler
  • Döngü uyarılarını Etkinleştir / Devre Dışı Bırak: Pil döngüleri için ekran uyarılarını etkinleştirin veya devre dışı bırakın. Dizüstü bilgisayarınız, pilinizin durumuna (şarj/deşarj) bağlı olarak tanımlanan maksimum veya minimum pil şarjına ulaştığında size bilgi verilir.
  • Max pil değeri: Şarj olurken laptopumuzda istediğimiz maksimum şarj seviyesini belirler. Maksimum şarj kapasitesine ulaştığınızda sistem uyarı verecektir.
  • Min pil değeri: Şarj olurken laptopumuzda olmasını istediğimiz minimum şarj seviyesini belirler. Minimum şarj kapasitesine ulaştığınızda sistem uyarı verecektir.
  • Sayı: Minimum veya maksimum değere ulaşıldığında sistemin bize göstermesini istediğimiz uyarı sayısını ayarlayın. Uyarılar arası süre: Sistem tarafından görüntülenen uyarılar arasındaki bekleme süresini (saniye) belirler.

Enerji tasarrufu modu yapılandırma sekmesi: (Enerji tasarrufu, dengeli y maksimum performans)

modlar

Burada yapılandırma ayrılmıştır:
• Pil modu parametreleri: Yalnızca dizüstü bilgisayarın pili boşalırken geçerli olan değişiklikler.
• Kalıcı değişiklikler: Dizüstü bilgisayarın şarj edilip edilmediğine bakılmaksızın geçerli olan değişiklikler.

Pil modu parametreleri:

  1. CPU profilini sınırla: CPU’nun sınırlama seviyesini seçmek için bir mod seçilir. Bu seçenek, enerji tüketimini azaltmak için bilgisayarın performansını etkileyecektir.
  2. CPU ölçekleme düzenleyicisi kaydetme profili: Bir mod CPU ölçekleme düzenleyicisi seçilir.
  3. Grafik kartı tasarruf profili: Grafik kartları için enerji tasarrufu etkinleştirildi. Intel ve AMD kartları söz konusu olduğunda, Nvidia kartının kullanılan özel kart yerine tümleşik kartı kullanması durumunda, kullandığınız kaynakları azaltır.
  4. Ses gücü tasarrufu profili: Ses için enerji tasarrufu modunu etkinleştirir. Bu, küçük tiklerin duyulmasına neden olabilir.
  5. Wi-Fi güç tasarrufu profili: Wi-Fi için enerji tasarrufu sağlar. Bu seçeneğin etkinleştirilmesi, Wi-Fi ağ erişim noktasından uzaktaysanız kararsızlığa neden olabilir.
  6. Bluetooth kullanılmadığında devre dışı: Bluetooth kullanılmadığında bir süre geçtiğinde, enerji tasarrufu için otomatik olarak devre dışı bırakılır.
  7. Wi-Fi kullanılmadığında devre dışı: Wi-Fi kullanılmadığında bir süre geçtiğinde, enerji tasarrufu için otomatik olarak devre dışı bırakılır.

Kalıcı değişiklikler:

  1. Ekran parlaklığını ayarla: Bu enerji tasarrufu modu için varsayılan parlaklığı ayarlar.
  2. Animasyonları devre dışı bırak: Bu enerji tasarrufu modunda sistem grafik arayüzündeki tüm animasyonları devre dışı bırakın.
  3. Bluetooth başlangıçta önyükleme yapmıyor: Bluetooth, sistem başlangıcında etkinleştirilmeyecek.
  4. Wi-Fi başlangıçta önyükleme yapmıyor: Wi-fi, sistem başlangıcında etkinleştirilmeyecek.
  5. LAN bağlıyken Wi-Fi’yi devre dışı bırakın: Dizüstü bilgisayarımıza bir Ethernet ağ kablosu bağlandığında, Wi-Fi otomatik olarak kapanacaktır (Ardından LAN bağlantısı kesildiğinde açılacaktır).
  6. USB bağlantı noktalarını otomatik askıya al: Dizüstü bilgisayarımızın USB bağlantı noktalarını otomatik olarak askıya alır. Fare, klavye veya tarayıcı gibi USB bağlantılı cihazlar varsayılan olarak otomatik askıya almanın dışında tutulur.
  7. USB otomatik askıya alma işleminden hariç tutulan USB Kimlikleri: USB cihazlarının kimlikleri, hariç tutulmak üzere kara listeye eklenecektir.
  8. Fareyi sorgu sembolü olan mavi simgenin üzerine getirerek USB bağlantı noktalarının kimliklerini görebilirsiniz. Kimliklerin manuel olarak girilmesi gerekecek ve kimlikler bir boşlukla ayrılacaktır.
  9. Bluetooth cihazlarını USB otomatik askıya alma işleminden hariç tut: USB ile bağlanan bluetooth cihazlarını USB otomatik askıya alma işleminden hariç tutar.
  10. Yazıcı aygıtlarını USB otomatik askıya alma işleminden hariç tut: USB ile bağlı yazıcı aygıtlarını USB otomatik askıya alma işleminden hariç tutar.
  11. Ethernet cihazlarını USB otomatik askıya alma işleminden hariç tut: USB ile bağlanan Ethernet kablolarını USB otomatik askıya alma işleminden hariç tutar.
  12. Sistem kapatıldığında USB otomatik askıya alma modunu devre dışı bırak: Sistem kapatıldığında USB otomatik askıya alma özelliğini devre dışı bırakır.
    Bu, askıya alınan USB cihazlarının sistem kapatma işlemini kesintiye uğratması durumunda alternatif bir çözümdür.

Slimbook Battery sistemimize nasıl kurulur?

Slimbook Battery’yi Launchpad’deki depolarımızla birlikte Linux için uygulama indirme merkezimizden indirebilirsiniz. Bunu bir Terminalde de yapabilirsiniz (Ctrl+Alt+T):

sudo add-apt-repository ppa:slimbook/slimbook
sudo apt-get update


Bunu yaparak Slimbook depolarını eklemiş olacağız. Şimdi uygulamayı yüklemek için bir sonraki komutu uygulayacağız:

sudo  apt-get install slimbookbattery 


Artık uygulamayı başlatabilir ve tepsi simgesinden bir “enerji profili” seçebilirsiniz.
Bu uygulama masaüstü bilgisayarlarda test edilmiştir: Unity, GNOME, KDE Plasma, Cinnamon ve Pantheon.

Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.