Doküman

Ntfs dosya sistemi ile nasıl bağlanır

NTFS, Yeni Teknoloji Dosya Sistemi anlamına gelir ve Microsoft tarafından Windows işletim sistemlerinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. NTFS normalde Linux sistemlerinde kullanılmaz, ancak uzun yıllardır Windows’ta varsayılan dosya sistemi olmuştur. Linux kullanıcıları muhtemelen normalde varsayılan ve kesinlikle Linux dünyasında en yaygın olan ext4 dosya sistemine sahip sürücüleri görmeye alışkındır.
NTFS, özellikle Windows için tasarlanmış tescilli bir dosya sistemi olmasına rağmen, Linux sistemleri  NTFS olarak biçimlendirilmiş bölümleri ve diskleri bağlama yeteneğine sahiptir. Böylece bir Linux kullanıcısı, daha Linux odaklı bir dosya sistemi ile olabildiğince kolay bir şekilde bölüme dosya okuyabilir ve yazabilir. Bu, Windows biçimli bir diskle ilgili sorunları gidermeniz gerektiğinde veya bir diski bir Windows makinesinden kurtarıp içeriğini okumak istediğinizde kullanışlı olabilir.

Bu yazıda, NTFS bölümlerinin herhangi bir Linux dağıtımına nasıl bağlanacağına ilişkin komut satırı örnekleri göstereceğiz. Bu, yalnızca okuma erişimi veya okuma ve yazma erişimi ile bağlama örneklerinin yanı sıra gelecekteki yeniden başlatmalardan kurtulacak geçici bağlama veya kalıcı bağlama örneklerini içerecektir. Okumaya devam edin .

Yazılım Gereksinimleri ve Linux Komut Satırı Kuralları
KategoriGereksinimler, Kurallar veya Kullanılan Yazılım Sürümü
SystemHerhangi bir Linux dağıtımıLinux distro
Softwarentfs-3g, fuse
BaşkaLinux sisteminize root olarak veya sudo komutu ile ayrıcalıklı erişim.
Kurallar# – Verilen Linux komutlarının doğrudan root kullanıcı olarak veya sudo komutu kullanılarak root ayrıcalıklarıyla yürütülmesini gerektirir
$ – Verilen Linux komutlarının ayrıcalıklı olmayan normal bir kullanıcı olarak yürütülmesini gerektirir

ntfs-3g ve fuse kurulumu

 

Linux sistemleri, NTFS biçimli sabit disk bölümlerini monte edebilmek için “ntfs-3g” adı verilen bir yazılım paketine güvenir. Bu, “fuse” ile birlikte çalışır ve bu paketlerin her ikisinin de varsayılan olarak sisteminizde zaten yüklü olması muhtemeldir. Çok sayıda dağıtımı test ettik ve hepsi, NTFS bölümlerini bağlamak için yerel yetenekle birlikte geldi, çünkü bu paketler zaten yüklü. 

Sadece tüm üslerimizi kapsayacak şekilde, ntfs-3g ve fuse yazılımının bağımlılıklarıyla birlikte sisteminizde kurulu olup olmadığını kontrol etmek için aşağıdaki uygun komutu kullanabilirsiniz. Değilse, bu komutu yürüttüğünüzde yüklenirler. Paketler güncelliğini yitirmişse, güncellenecektir.

ntfs-3g ve fuse Ubuntu, Debian ve Linux Mint’e yüklemek için:

$ sudo apt update
$ sudo apt install ntfs-3g fuse

ntfs-3g ve fuse CentOS, Fedora, AlmaLinux ve Red Hat’e yüklemek için:

$ sudo dnf install ntfs-3g fuse

Arch Linux ve Manjaro’ya ntfs-3g ve fuse yüklemek için:

$ sudo pacman -S ntfs-3g fuse

Linux’ta NTFS bölümünü bağlama

ntfs-3g’yi yükledikten sonra (veya zaten yüklü olduğunu doğruladıktan sonra), sisteminize NTFS biçimli bir bölüm bağlamak için aşağıdaki komut satırı örneklerini kullanabilirsiniz. Senaryonuz için en uygun bulduğunuz komutları kullanın.

Aşağıdaki örneklerde, NTFS bölümümüze /dev/sdb üzerinden erişebiliriz ve onu /mnt/ntfs dizinine bağlayacağız. NTFS bölümünüze erişilen yolu tanımlamanız gerekiyorsa, parted komutunu kullanın.

$ sudo parted -l

Our NTFS formatted partition can be identified by /dev/sdb in the parted output

NTFS biçimli bölümümüz, parçalı çıktıda /dev/sdb ile tanımlanabilir

Ardından, henüz oluşturulmamışsa, bölümü bağlamayı planladığınız yolu oluşturun.

$ sudo mkdir -p /mnt/ntfs
  1. En temel mount komutu şöyle görünür. NTFS bölümünüzü okuma ve yazma izinleriyle bağlamalıdır. Bu muhtemelen çoğu kullanıcının ihtiyaç duyacağı tek komuttur.
    $ sudo mount -t ntfs /dev/sdb /mnt/ntfs
    

    Bağlamayı ve sahip olduğu izinleri doğrulamak için, mount komutunu kullanın.

    $ mount | grep ntfs
    

    Mounting the NTFS partition with default settings

  2. Elbette, umount komutunu yürüterek NTFS bölümünün bağlantısını istediğiniz zaman kesebilirsiniz.
    $ sudo umount /mnt/ntfs
    

     

    NTFS bölümünü salt okunur izinlerle bağlamak için, aşağıdaki mount komutunu kullanın.

    $ sudo mount -o ro -t ntfs /dev/sdb /mnt/ntfs
    
  3. NTFS bölümünün okuma ve yazma izinlerine sahip olması gerektiğini belirtmek için (sisteminizin varsayılan olarak salt okunur olarak bağlanması durumunda), bu komutu kullanabilirsiniz.
    $ sudo mount -o rw -t ntfs /dev/sdb /mnt/ntfs
    

NTFS bölümünü otomatik olarak bağlama

Bilgisayar her açıldığında NTFS bölümünün otomatik olarak bağlanmasını sağlamak için, sistemimizdeki /etc/fstab dosyasına bir satır eklememiz gerekir. Root izinleri altında açmak için nano veya en sevdiğiniz metin düzenleyicisini kullanın.

$ sudo nano /etc/fstab

Ardından, kendi aygıt dizininizi ve bağlama yolunuzu değiştirirken dosyaya aşağıdaki satırı ekleyin.

/dev/sdb        /mnt/ntfs       ntfs    defaults        0       0

Adding the NTFS partition to /etc/fstab for automatic mounting upon system boot

Bu eklemeyi yaptıktan sonra dosyayı kaydedin ve kapatın. Yeni değişikliği hemen etkinleştirmek için aşağıdaki komutu yürütebilirsiniz.

$ sudo mount -a

Aksi takdirde, bölüm bir sonraki sistem yeniden başlatıldığında otomatik olarak bağlanacaktır.

 

Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.