Yedi Sürüm Adayı ve iki aylık sıkı çalışmanın ardından Linux çekirdeği 5.15 artık kullanılabilir durumda ve GNU / Linux dağıtımları için en yeni LTS (Uzun Vadeli Destek) çekirdeği olarak kitlesel olarak benimsenmeye hazır.
Linux 5.15’in öne çıkan özellikleri arasında, Parangon Software’den tamamen işlevsel olan ve 3.1’e kadar tüm NTFS sürümlerini destekleyen yepyeni bir NTFS dosya sistemi uygulaması, gerçek zamanlı ön alım kilitleme, ksmbd adlı bir çekirdek içi SMB3 sunucusu, Btrfs artık fs-verity dosya bütünlüğü güvencesini ve Kullanıcı alanı süreçlerinin bellek erişim modelini izlemek için ID eşlemeli bağlantıların yanı sıra DAMON (Veri Erişim Monitörü).
Ayrıca Linux çekirdeği 5.15’teki yenilikler, XFS dosya sistemlerinde 2038 yılı desteği, EROFS dosya sistemindeki sıkıştırılmamış dosyalar üzerinde doğrudan G/Ç desteği, bellek sayfalarını kalıcı belleğe geçirme yeteneği, yeni bir process_mrelease(2) sistem çağrısıdır. IOAM alt sisteminde önceden tahsis edilmiş izleme mekanizmasının desteklenmesinin yanı sıra, bir süpervizör işlemi tarafından çıkmakta olan bir işlemin belleğini hemen geri almak için kullanılabilir.
Tabii ki, daha iyi donanım desteği için çok sayıda yeni ve güncellenmiş sürücüler var. Linux 5.15, Nintendo Wii konsolları, Chrome OS EC ve Mediatek MT6360 tabanlı şarj cihazları, Rockchip DesignWare PCIe denetleyicileri, Rockchip seri flaş denetleyicileri, MediaTek Gigabit Ethernet PHY’leri, Samsung ATNA33XC20 eDP panelleri, Realtek RTL8188EU Kablosuz LAN NIC’leri için destek ekler.
Yeni çekirdeği buradan indirebilirsiniz.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.