Firefox, Linux üzerinde tercih edebileceğiniz en iyi web tarayıcılarından biridir. Ancak, bazı kullanıcılar telemetrinin varlığını kabullenemiyor.
Buna ek olarak, Firefox en iyi kişiselleştirme özelliklerinden birini sunsa bile, kimileri kutudan çıktığı anda mümkün olan en iyi gizlilik ve güvenlik için ayarlanmış bir tarayıcıyı tercih ediyor.
Firefox’un dikkat dağıtıcı özelliklerini istemiyorsanız ve sizin tarafınızdan hiçbir şeyi değiştirmeden özel bir web deneyimi arıyorsanız, LibreWolf herkes için aranan cevaptır.
Firefox’u, bir Firefox hesabı ve ” Cep’e Ekle ” düğmesi gibi Firefox’a özgü birkaç özellik kullanarak eşitleme yeteneği olmadan kullanmak istediğinizi varsayalım . Bu durumda, LibreWolf iyi bir seçenek olabilir.
Diğer Firefox çatallarından farklı olarak (örneğin Basilisk tarayıcısı ), düzenli olarak güncellenir. Ayrıca, Mozilla Firefox’tan beklediğiniz kullanıcı deneyimini etkilemeden yalnızca özel bir web deneyimi sağlamaya odaklanır.
LibreWolf’un Özellikleri
LibreWolf, güvenli bir web deneyimi için kullanıma hazır oldukça kullanışlı bir dizi özellik sunar. Bazılarına göz atalım.
- Telemetriyi kaldırır
- Firefox hesabını kullanarak bulut senkronizasyonu yok
- Searx, Qwant gibi özel arama sağlayıcıları (varsayılan olarak DuckDuckGo ayarlanmıştır)
- Komut dosyalarını/reklamları engellemek için uBlock Origin dahildir
- “Cebe Ekle” düğmesi yok
- Ana sayfada kullanıma hazır sponsorlu/önerilen içerik yok
- Ayarlardan kaldırılan yeni bir sekmede haber/ipuçları eklemek için Firefox snippet’leri
- Sponsorlu kısayol yok
- İzleme Koruması varsayılan olarak “ Sıkı ” moda ayarlıdır
- Çerezler ve Geçmiş, tarayıcıyı kapattığınızda silinecek şekilde ayarlandı
- Varsayılan olarak yalnızca HTTPS modunu etkinleştir
Fark edebileceğiniz gibi, LibreWolf, hiçbir şeyi değiştirmeye gerek kalmadan daha temiz ve gizlilik dostu bir deneyim sunmayı hedefliyor.
LibreWolf’u Linux’a Nasıl Kurulur
Herhangi bir Linux dağıtımı için, Flathub’dan AppImage dosyasını veya Flatpak paketini kullanabilirsiniz.
Kurulum talimatlarını resmi web sitelerinde veya GitLab sayfasında bulabilirsiniz .
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.