File Lock PEA kurulumu
Dosyalarınızı şifrelemek için Linux’ta File Lock PEA’yı kullanmadan önce programı yüklemeniz gerekir. Program, Java yüklü olduğu sürece herhangi bir Linux işletim sisteminde iyi çalışır.
File Lock Pea’nın kurulumunu başlatmak için bilgisayarınızda Java Runtime Environment’ı kurmanız gerekir. Ardından, Linux masaüstünde bir terminal penceresi açın. Bunu klavyede Ctrl + Alt + T tuşlarına basarak yapabilirsiniz. Veya uygulama menüsünde “Terminal” i arayın.
Terminal penceresi açıkken, en son Java Runtime Environment’ı kurmak için kullandığınız Linux işletim sistemine karşılık gelen aşağıdaki kurulum talimatlarını izleyin.
Ubuntu
Ubuntu’ya OpenJDK 18’i kurmak için aşağıdaki apt install komutunu kullanın.
sudo apt install openjdk-18-jre
Debian
Debian 11’de (Geçerli Kararlı), openjdk’nın 17 sürümünü yüklemeniz gerekir. Sisteminize yüklemek için aşağıdaki apt-get install komutunu kullanın.
sudo apt-get install openjdk-17-jre
Arch Linux
Arch Linux’ta kullanılan Openjdk’nın en son sürümü 18 sürümüdür. Bu sürümü bilgisayarınıza kurmak için pacman-S komutunu kullanın.
sudo pacman -S jre-openjdk
Fedora
Fedora Linux sisteminizde çalışan openjdk’nın 17 sürümünü edinmek için aşağıdaki dnf yükleme komutunu kullanın.
sudo dnf install java-17-openjdk
OpenSUSE
OpenJDK 17, openSUSE LEAP 15.4 ve Tumbleweed’de kurulabilir. Sisteminize yüklemek için aşağıdaki zypper yükle komutunu kullanın.
sudo zypper install java-17-openjdk
Linux PC’nizde Java Runtime Environment’ı kurduktan sonra, File Lock pea’nın en son sürümünü bilgisayarınıza indirmeniz gerekir. Aşağıdaki wget indirme komutunu kullanarak indirebilirsiniz.
wget https://eck.cologne/peafactory/src/downloads/filePEA/Dragonfly-Threefish-Blake2b/file-lock-pea-1.5.zip? -O file-lock-pea-1.5.zip
ZİP dosyası bilgisayarınıza indirildikten sonra, unzip komutunu kullanarak dosyayı ayıklayın. Bilgisayarınızda Unzip kurulumunuz yoksa, buraya yükleyin.
unzip file-lock-pea-1.5.zip
Dosyalar açılmışken cd komutunu kullanın ve “FileLockPEA-1.5” klasörüne gidin.
cd FileLockPEA-1.5/
Klasöre girdikten sonra bir JAR dosyası göreceksiniz. Bu JAR dosyası Dosya Kilididir PEA yürütülebilir bir dosyadır ve Linux’ta yürütülmesi için java-jar komutunun kullanılmasını gerektirir. Bilgisayarınızda FileLockPEA-1.5 dosyasını başlatmak için aşağıdaki komutu çalıştırın.
java -jar file-lock-pea.jar
Updating File Lock PEA
Bu kılavuzda, FileLockPEA-1.5 ‘e odaklanıyoruz. Ancak, program güncellenirse programı yeniden indirmeniz gerekir. Ellerinizi en son FileLockPEA’ya resmi web sitesinden alabilirsiniz.
FileLockPEA ile Linux’ta bir dosya nasıl şifrelenir
Bir dosyayı FileLockPEA-1.5 ile şifrelemek için java-jar komutunu kullanarak uygulamayı açın. Ardından, aşağıdaki adım adım talimatları izleyin.
Adım 1: FileLockPEA uygulamasında “Dosya” düğmesini bulun ve fareyle seçin. Ardından, “yeni başlat” düğmesini seçin. Düğmeyi seçtiğinizde bir açılır pencere görünecektir.
Adım 2: Açılan pencerede güvenli bir şifre girin. Bu şifre akılda kalıcı olmalı, ancak şifrelenmiş FileLockPEA arşivinizin kilidini açmanın yolu olacağı için tahmin edilmesi kolay olmamalıdır.
Adım 3: Şifreleme şifrenizi girdikten sonra bir açılır pencere görünecektir. Bu açılır pencereyi kullanarak şifrelemeye eklemek istediğiniz dosyayı seçin. Birden fazla dosya seçmek istiyorsanız, açılır pencerede çeşitli dosyalara tıklarken Ctrl düğmesini basılı tutun.
Step 4: Şifrelemek istediğiniz dosyaları seçtikten sonra “aç” düğmesine tıklayın. “Aç” düğmesi dosyaları FileLockPEA uygulamanıza ekleyecektir.
Step 5: Dosyalarınızı File Lock pea’ya ekledikten sonra bir uyarı penceresi görürsünüz (yalnızca büyük bir dosyaysa). Bu uyarı penceresi, “Bu, dosya boyutu nedeniyle biraz zaman alacaktır. Devam etmek istiyor musun?”
Şifreleme işlemine devam etmek için “Devam et” düğmesine tıklayın.
Step 6: Tüm dosyalar eklendikten sonra “Menü” düğmesini seçin. Ardından, ” Seçili dosyaları kapat ve şifrele.”Şifreleme seçeneğini seçtiğinizde, tüm dosyalarınızı “file-lock-pea” içinde kilitleyecektir. yol”.
Dosyalarınızı şifrelemek için Dosya Kilidi Bezelyesinde “Parola gir” kutusunu bulun ve girin. Bunu yaptığınızda, şifrelenmiş tüm dosyalara PC’nizde erişilebilir olacaktır.

Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.